A hős útja

Talán észrevetted, hogy a legtöbb blog bejegyzésem, az anyagok mind arra készítenek fel, ahhoz adnak muníciót, hogy bele merj vágni a változásba, átalakuláásba, el merj indulni a saját utadon.

Azzal pl., hogy megérted a változás természetét, működését, és legfőképpen a Te saját működésedet!

Ezzel a bejegyzéssel még ennél is tovább lépünk eggyel, megnézzük a HŐS útját.

Hogy kapcsolódik ez az önismerethez, önfejlesztéshez?

Eddig megnézhetted az önismeret segítségével, hogy milyenek is vagy, majd a változáshoz való viszonyonyodat, most pedig adok nekedmég egy eszközt arra, hogy elindulj, majd továbbmenj, belevágj az útba.

A hős útjának a célja pedig pont ez

Segítésével megértheted, hogy már mindenképpen úton vagy, haladsz  valamifelé, hogy vannak  hullámvölgyek, választási pontok, de akkor is mész, haladsz, egy magasabb küldetés, életcél felé.

És ez a legfontosabb!

Ez motivál, biztonságot ad, megértet dolgokat.

A következőkben átnézzük a Hős útja 12 fázisát, és miközben olvasod, gondold át, figyeld meg, hogyan kapcsolódik a Te saját életedhez, utadhoz. Hol tartasz Te, melyik fázisban, min vagy túl és esetleg elakadstál-e valahol.

Tedd ezt úgy, hogy képzeld el, a Hős Te vagy, a kaland pedig a saját életed.

Utóbbi esetben javaslom keress további eszközöket és segítséget akár itt a Blog-ban, akár az én segítségemmel.

A hős útja lépései

1) A hétköznapi világ

A hős, azaz Te, a hétköznapi életedet éled. Minden ismerős, kényelmes. De lassan kényelmetlenül kezded érezni magad, elégedetlen, nyugtalan kezdesz lenni. Aztán valami történik, ami felébreszt és rádöbbent, hogy valami nincs rendben.

pl.: mikor érzed, hogy valami nincs rendben, nem érzed jól magad a bőrödben, a mindennapjaidban, párkapcsolatodban, általában kezdődő orvosi tünetek is lehetnek ilyenet… Ezeket néha nem ois valljuk be, amíg nincs nagyobb probléma.

2) A „kalandra” hívás

A felmerülő probléma lehet külső – pl. katasztrófa, tragédia, baleset, egy válás történik körülötted,  vagy belső – pl. amikor mély elégedetlenséget érzel, valami betegség kezdődik, esetleg depressziós, szorongásos állapotba kerülsz. Amint tudatosul benned, úgy érzi valami a felé hív, hogy tegyél valamit a probléma ellen, hogy elindulj, vagy lépéseket tegyél valami ismeretlen irányába.

pl. kórházba kerülsz, a párod elköltözik, a munkahelyeden felmondasz, vagy felmondanak neked, valamilyen lehetetlen helyzetbe kerülsz… Bármilyen kritikus helyzet, amit nem rejthetsz tovább takaró alá.

A hivás jelentése: változtatnod kell!

3) A hívás visszautasítása

Gyakran nem vagyunk képesek az első hívásra lépni. Nem hiszed, hogy képes vagy megtenni, azt, amiről a hívás szól. Talán túl nehéz. Bizonytalannak, nem elegendőnek érezheted magadat. A megszokott életed kényelmes, nyugodt, ami arra hív, hogy utasítsd el ezt az új kalandot, lehetőséget.
Aztán egyre inkább megérted, ohgy komoly következményei lehetnek annak, ha nem teszel semmit. Valami fontos, jelentőségteljes elveszhet, vagy lemaradhatsz róla.

pl. első nehézségekre párkapcsolatban nem reagálsz, az első figyelmeztetésekr után a munkahelyen nem teszel semmit, az első tünetekre, orvosok, családtagok jelzésére nem lépsz semmit…

vagy ha már erőssebb figyelmeztetést kaptál, komolyabb dolog történt, akkor is úgy reagálsz, hogy csak túl legyél rajta, hogy túléld, de nem teszel semmit a javulás, gyógyulás, fejlődés irányába.

4) Találkozás a mentorral

Amikor a hős, azaz Te  találkozol egy vezetővel, mentorral, vagy segítővel, aki tanácsokkal lát el, vagy a helyes irányba terel.
Megjelenésének időpontja bármelyik fázisban történhet, általában akkor érkezik meg először, ha elutasítod az első hívást. Ekkor megjelenik egyfajta segítő, aki a felé lök téged hogy elindulj a hívás felé.
Néha ez a vezető visszatér, hogy segítsen Téged az utad során, de soha nem „ment” meg, vagy tesz érted, számodra valamit.

Mivel a hőst, vagyis Téged nem kell megmenteni! Ezt csak Te magad tudod megtenni!
A hős sohasem egyedül megy az útján és teszi meg a dolgokat, így melletted is mindig ott vannak a segítők!

pl. ilyen segítő lehet bárki, aki bárhogyan segített az életed során, szülők, nagyszülők, tanárok, mentorok, segítő szakemberek, esetleg főnökök, valaki, akire felnézel. Nemcsak fizikailag, lelkileg is értelmezhető, információkkal, tudás, tapasztalat átadással, példa mutatással. Fontos: nem vagy egyedül, Te is kérhetsz támogatást!

5) 1 .próba: A küszöb átlépése

Ez egy döntő pillanat, amikor elhagyod az eddigi, megszokott életed (működésed, munkád, gondolkodásmódodat) és rálépsz egy olyan útra, ahonnan már nem fordulhatsz vissza. Ez egy döntési pont. Ez az, amikor hősként igazán megkezded a küldetésed, úgy kezdesz élni, ami igazán a Te utad!

pl. válás (még ha nem is Te kezdeményezted), felmondás, költözés, új szakma, új életmód, új hozzáállás, a hitrendszer megváltoztatása, annak elengedése, ami már nem segít Téged. Nem biztos hogy nincs visszaút, de a régi életed már biztosan nem ugyanolyan lesz!

6) Szövetségesek, ellenfelek

A küldetés, vagyis az életutunk célja, hogy Te a hős megtanuljon növekedni, fejlődni, azaz a saját életed igazi hősévé válj.
Ahhoz, hogy ez megtörténjen, akadályok és kihívások jelennek meg, amelyek az akaratod erősségének tesztjei. Ezzel tanulod meg az új világod, életed szabályait.

Lesznek győzelmi pillanatok és lesznek vereségek. Találkozol szövetségesekkel, akik segítenek szembenézni az ellenségekkel, rajta tartani azon az úton, amelyen fejlődhetsz, hogy többet akarj tudni, elérni. Ha a hős csak simán eljutna a döntéstől a győzelemig, senki sem nézné meg a filmet…. És nem lenne ez a valós élet története sem.

pl. ellenség lehet az, aki rosszat akar, vagy nem hisz benned, bánt, megaláz, visszatart, gátol valahogyan
szövetséges lehet, aki megért téged, támogat az útban, biztat, akár segítséget is ad, hasonló úton jár, fejlődni, változni akar, hasonló élethelyzetben van

7) A belső barlang megközelítése

Ez egy olyan fordulópont, amikor hősként végül mindent egy lapra teszel fel. Eléred azt a pontot, amikor 100% -ban biztos abban, hogy mit kell tenned ahhoz, hogy változz, hogy jobb, más életet élj. Elfogadod, hogy ez kockázatokkal jár és a fenáll a kudarc lehetősége is. Ez egy második döntési pont, amikor hősként közeledsz a legbelső barlangodhoz.
Ez a következő küszöb lehet valami szó szerinti, például, hogy belépj egy olyan “barlangba”, amitől a legjobban félsz, vagy egy olyan végső kihívás, amivel szembe kell nézned ahhoz, hogy tovább tudj lépni.
Felkészíthet Téged arra, hogy legsötétebb titkaiddal, belső konfliktusaiddal, vagy démonaiddal megvívd a csatádat, hogy megérted, elfogadd és megtanuld megváltoztatni azokat.
Ahhoz, hogy szembenézzen azzal az egyetlen nagy dologgal, ami elindított az úton és amit magad mögött kell hagynod, hogy máshogy tudj élni.

pl. igazi belső félelem, ami gyakran nem tudatos, de visszatart, bátorság, erő kell hozzá, hogy szembenéz vele, általában ki kell várni, amíg eljön az ideje ennek (persze nem úgy, hoyg csak ülök a babérjaimon, hanem folyamatosan tanulok, dolgozok magamon)! Ilyen lehet egy fontos döntéshozás: menjek, maradjak, elvállajak egy műtétet?

8) A legnagyobb megpróbáltatás

A végső teszt. A filmekben általában ez a csúcspont. Ekkor kell szembenézned a legnagyobb félelmeddel, vagy legborzasztóbb ellenségeddel (akár önmagaddal, akár egy szeretteddel, akár akiről azt gondoltad korábban, hogy támogatód). Lehet, hogy szembe kell nézned a saját haláloddal, akár szó szerint, akár szimbolikusan (valamit el kell temetned, hátra kell hagynod). Ehhez használnod kell a készségeidet és tapasztalataidat, melyeket a kihívások és a legbelsőbb barlangba vezető útja során szerztél meg. Ez az igazság pillanata.
Minden ,ami kell „le volt téve az utadra” és hősként úgy haladtál előre, hogy tudod, már semmi sem lesz ugyanaz, mint korábban. Nem lehet, mert a változásnak meg kell történnie.
Visszatekintve, nyilvánvaló, hogy ez a pillanat elkerülhetetlen volt.

pl. amikor megléped, amit csak terveztél az 1. próbánál, amihez minden erődre, tapasztalatodra szükséged van, mindenre amit megtanultál, a világról, magadról: amikor konkrétan ki is lépsz az eddigi körből, életedből

9) A jutalom

A hős, Te legyőzted az ellenséget, túlélted, túl vagy rajta, átalakultál, mint egy pillangó, ami egy rovarból származik. Mint a főnix a halál hamvaiból kiemelkedve szimbolikusan újjászülettél.

Valamilyen formában jutalmat kapsz: elismerés, hatalom, bölcsesség, megbékélés, kincs. De a végén, függetlenül attól, hogy mi az, az igazi jutalom mindig maga a személyes átalakulásod dicsősége. Az igazi változás benned történik!

pl. amikor túl vagy valamin, túlélted, túlléptél, egy csomót tanultál magadról, másokról, a világról, amikor ezeket észreveszed, felismered, de lehet konkrét nyereség, tanulság, anyagi, lelki, etikai is

10) A visszaút

Hősként azonban még  nem pihenhetsz és nem élvezheted a győzelem pillanatát, az új életed. Újabb hívást érzel arra, hogy hazatérj, hogy megoszd a jutalmat, a zsákmányodat, megmutasd, mit tanultál meg.

Az utad nem ér véget. A jutalommal a kezedben és az átalakulással a szívedben, visszaindulsz az úton.
Ez az út tele lehet további kockázatokkal és veszélyekkel: rossz emberek, rossz akarók, akik el akarja “lopni” a jutalmat. Megoldatlan problémák merülhetnek fel.

Szembesülhetsz az árnyékaiddal (amelyekkel eddig nem akartál, tudtál). Ezek a további akadályok kihívást jelentenek, de egyben segítenek beintegrálni, amit megtanultál, és segítenek bizonyítani saját magadnak is, hogy amivé valójában váltál, az a jó. Az út ezen szakaszában dől el, hogy a küldetésed, a változás tényleg sikerül, vagy elveszik.

Itt nem feltétlenül a régi életedbe kell visszalépni, nem azt jelenti, hogy akár fizikailag, akár átvitten vissza kell illeszkedned, hanem azt, hogy az új működést, gondolkodást beintegráld a régi életkörülményeidbe, amit megtartottál, amelyek megmaradtak. Persze lehet, hogy fizikailag is máshol folytatod az éeltedet, akkor ott kell kialakítanod az új működésed kereteit.

pl. az Everestre sem a feljutás a kritikus, hanem, hogy le is tudnak-e érni (oxigén, erő, vihar, stb). Könnyebb kilépni bármiből (kapcsolat, munka, költözés), mint az új helyzetben talpon maradni, visszatalálni önmagunkhoz.. Amit nem oldottál meg magadban, az a következő kapcsolatban, munkahelyen, lakásban, országban is problémát fog okozni, ezért kell a fejlődésedet oda is beépíteni.

11) Az áldozat – újjászületés

Az a pillanat, amikor átléped a végső küszöböt – ez a végső teszt arról, hogy igazán fejlődtél, változtál, több lettél-e. Az utolsó pillanat, amikor bemutathatod a kiválóságodat és átveheted a hatalmat, irányítást.
Egy végső „csata”, ami abba az irányba lök Téged , hogy legyőzd a korlátaidat és végleg elengedd a régi énedet egyszer és mindenkorra. És ekkor tudsz Hősként hazatérni.

pl. a válás kimondása, a vagyon elosztása és mindennek elfogadása, egy szerettünk halálánál temetés és a halálának lezárása, egy műtét, betegség után felépülés új emberként, lemondás, elengedés, bármi, amit eddig szőnyeg alá söpörtél és eddig még problémákat okozott, de már megoldottad, szembenéztél, megértetted, lezártad, bármi, amitől még meg kell válnod, attól megváltál és mindezek miatt már nem siránkozol, nem érzel ürességet, nem vagy szomorú, véglegesen elfogadtad – mindezt azért, hogy igazán élj, új életet, új önmagad lehess.

12) Visszatérés az elixírrel

Amikor visszatérsz a rendes világodba, már mint megváltozott személy, akkor valamit meg kell osztanod azokkal, akik “otthon” maradtak (vagy a korábbi szinteden). Akár a megoldást egy problémára, egy új perspektívát, ahogy az életükre tekintenek, egy erőforrást, vagy valamilyen megoldást az életed kulcsszereplőivel.

Szembe kell nézned kétkedőkkel, vagy akár valamifajta büntetéssel is az út miatt. Végül aztán mindig megosztod, amit megtanultál vagy megszerztél azokkal, akikért ezt az egészet csináltad (önmagadon kívül). Végül is ez az, ami hőssé tesz Téged.

pl. nem mindenki örül az új életednek, átalakulásnak, lesznek, akik becsmérelnek, irigykednek, lenéznek pl. kevesebbet keresel, de azt csinálod, amit akarsz, szerényebben élsz, de boldogabban a volt pár nélkül, példát mutathatsz gyerekeknek, barátoknak, segítővé válhatsz a tapasztalataid alapján – hőssé válthatsz..

Függetlenül attól, hol találod magad a személyes kalandodban, a hős útja megmutatja számodra, hogy pontosan ott tartasz, ahol tartanod kell. Csak annyit kell tenned, hogy megteszed a következő lépést.

Gondold át, Te hol vagy most az életedben a hős útján és mi kellene ahhoz, hogy továbblépj?

Ha egyedül nem boldogulsz, keress meg, és beszéljük át együtt!

Az Én Utam zárt facebook csoport

Ha biztonságos környezetben szeretnéd megosztani a Veled történteket, a változásokat, amelyeket elértél, vagy ha a többiek eredményei is érdekelnek,  gyere a csoportunkba és fejlődjünk együtt!!!

Szikora Emese vagyok coach, tréner, segítek megtalálni a Te utadat 

Több olyan jelentős fordulat is történt az életemben, amely elindított az önismeret, önfejlesztés, majd végül a segítő szakma útján.

Majd úgy döntöttem, hogy a régi munkám, életstílusom megváltoztatásával együtt a segítő hivatást választom, ahol az én eddigi életutamon megtapasztaltakból építkezve és a tanult professzionális módszerekkel támogatom a hozzám fordulókat.

Bővebben olvashattok az életutamról, a Te utad/ Én utam módszerről is.

Kapcsolódó blog bejegyzések:

Újra – nyitás

Túl vagyunk 2,5- 3 hónap korlátozáson, lassan újraindul az élet, megnyitnak az üzletek, újra bejárunk dolgozni, beindulnak a kisebb programok, de vajon Te ennek örülsz, vagy ez számodra félelmetes?

A hős útja

A hős útja segítésével megértjük, hogy már úton vagyunk, haladunk  valamifelé, hogy vannak  hullámvölgyek, választási pontok, de akkor is megyünk, haladunk és ez a legfontosabb, egy magasabb küldetés, életcél felé!

Adj értelmet a fájdalomnak

Hogyan tanuljunk meg okulni a nehézségekből, értsük meg miért történt velünk és legfontosabb, vegyük észre mit tanultunk belőle.

Eszik-e vagy isszák az önismeretet

Ez az Önismeretről szól, hiszen ez mindennek az alapján szerintem. Mármint minden önfejlesztési munkának, bármikor, ha változni, változtatni akarsz az életeden.

Évtervezés – tervezés nélkül

Az idei évtervezés program beszámolója, hogyan álmodtuk meg az idei év fókuszait és hagytuk a konkrét tervezést "másra"...

Mennyire nem vagyunk racionálisak

Sokszor találkozok coachingon olyan ügyfelekkel, akik azért nem hisznek magukban, mert olyan elvárásokat támasztanak maguknak, amelyeket nem tudnak teljesíteni.

Te utad interjú Máté Brigivel

Az első Te utad interjú! Azt mutatom meg, hogyan találta meg az interjú alanyom a saját útját: Máté Brigi

Tanulmányaim

Összegyűjtöm azokat a sztorikat, bejegyzéseket, posztokat, amelyekben arról írok beszámolókat, hogy mely tanulmányom mit adott nekem, hogyan használom a Veletek való munka során s Ti hogyan tudtok azokból profitálni.

Járd a Te utad és hagyd hogy kövessenek

Hogyan találd meg azt az utat, azt a módszert amely belőled jön. Amit hitelesen tudsz adni, ami igazán Te vagy.

Assziszi Szent Ferenc és az Ő újta

Hogyan tanulhatunk egy szent életéből, aki megtalálta és végigvitte a saját útját.

Mi történik velünk egy válás, szakítás után?

Arról, ami utána marad meg az emberekben, az elvált nőkben és férfiakban. És hogy mit lehet kezdeni ezzel, ami a válás után marad.

Mit mutatott meg nekünk Csernobil

Személyes vélemény, a szereplők élet-útjának bejárása, a mi élet-utunkra hatása és hogyan csináljuk jobban.

20 tény rólam

Egy pár érdekes tény rólam, hogy jobban megismerj.

Kedvenc mindfulness gyakorlatok

Mindfulness gyakorlatok a mindennapokra.

Akcióban a növekedési gondolkodással

/
A növekedési gondolkodásmód hogyan ültessük át a gyakorlatba, építsük be a mindennapi gondolkodásunk részévé.