A nagy őszi újratervezés

avagy mit fogsz elérni év végéig

Megjött az ősz, nemcsak az időjárás szerint, hanem az iskola is elindult és vele visszatértek a munkás hétköznapok is. Ilyenkor pár nap alatt könnyen „belesüppedünk” a megszokott mókuskerékbe, megszokott hajtásba.

Sokszor érezhetjük úgy, csak telnek a napok, reggeli pakolás, indulás, logisztikázás, munka, utána hazafele ugyanaz, ide vinni, oda vinni a gyerekeket, esetleg saját programokra menni, aztán este még tanulás, vacsora, fektetést, kis TV nézés talán és alvás. Majd hirtelen azt vesszük észre, hogy itt az őszi szünet, amikor attól függően, hogy van-e gyermekünk pihenés, vagy kikapcsolódás vár ránk egy pár napig (mindenkire rábízom, melyik esetben hogyan értelmezi), aztán újra a hétköznapok és észre sem vesszük, de már itt a karácsony.

Lehet így, de lehet másképp is.

Lehet, csak átvészelni a napokat, aztán feleszmélni, hogy eltelt egy újabb negyedév, vagy lehet kicsit tudatosabban élni. Egy kicsit tervezni, átgondolni mi fog történni a következő pár hónapban, hogy szeretném tölteni a napokat, szeretnék valamit elérni év végéig?

Tudom, egy nap 24 óra, és ha egyedül, vagy akár a két szülőnek kell a munkahelyén is helyt állni, valamint a gyerekeket is eljuttatni mindenhova, ahova szükséges, akkor egyszerűen nem marad idő másra, mint túlélni az adott napot.

De nekem ilyen esetben is rengeteget számítana, ha tudom, merre tart az életem, mi fel kormányozom, mi a vágyam, ami felé haladok. Akkor is, ha az most még egy távolabbi, akár több évre vonatkozó vágy, vagy terv. Mert ha ezt tudom, akkor igyekszem úgy irányítani a dolgaim, hogy sok, kis lépéssel, de arra haladjak.

És akkor sokkal lelkesebben és talán nyugodtabban is tudom tenni a dolgom nap, mint nap.

Pl. ha tudom, hogy pár éven belül családot szeretnék, vagy új munkahelyet, más hivatást,

vagy rendezni valamilyen családi, baráti problémámat,

esetleg lezárni egy rossz kapcsolatot,

akkor át tudom gondolni, hogy ahhoz, hogy ide elérjek, mi mindenben kellene változtatnom, és azt hogyan kezdhetem el.

Ebből viszont tudok csinálni egy kicsit részletesebb tervet, hogy milyen nagyobb mérföldköveket szeretnék megvalósítani pl. a következő hónapokban, vagy akár egy év alatt.

Innen pedig már „csak” egy lépés, hogy találjam meg azt a pontot, ameddig pl. ennek az évnek a végéig el tudok jutni.

Az előző példáknál maradva:

Ha tanulni kell egy új szakmát, akkor idén el tudom kezdeni a tanfolyamot, iskolát, vagy csak jelentkezni, kicsit belemélyedni?

Ha másik munkahelyet szeretnék, akkor az idei hátralévő pár hónapban tudok jelentkezni és akár meg is találni az új állásom?

Ha párkapcsolatomon szeretnék változtatni, akkor van 3-4 hónapom, hogy rendbe tegyem, vagy lezárjam és még arra is hogy ezt feldolgozzam?

Vagy ha bármilyen családi, baráti kapcsolattal kellene valamit kezdenem, akkor átgondolhatom a döntésem és ennek megfelelően léphetek, átalakíthatom a kapcsolatunkat, belefér pár beszélgetés még az évbe?

Ha átgondolod mi a vágyad, ebből milyen nagy léptékeket meddig lehetne elérni, majd ez alapján mi reális, hogy év végégig megvalósítsd, akkor nemcsak kézbe veheted a jövődet, hanem ez a terv tud arra is motiválni, hogy addig is a szürke hétköznapokat is csináld végig, még akár élvezd is.

Mert ha van egy célod, egy terved, akkor az nagyon tud lelkesíteni arra, hogy tegyél azért a célért.

Tudod mi képes még ennél is jobban motiválni?

Ha elérsz, megvalósítasz valamit ebből a tervből. Az sem baj, ha pont úgy sikerül, ahogy tervezted, az sem baj, ha kicsit később. De akkor is tettél valamit!

De hogy tud ez segíteni a minden napokon?

Hét szerintem úgy, hogy van miért felkelni minden nap, van miért végigcsinálni a nehéz, sűrű, fárasztó programokat. Mert esetleg tudom, hogy este, mikor mindenki elcsendesült, elkezdek dolgozni a tervemen, vagy ebéd közben átgondolom a következő lépést, vagy hétvégén kérek egy óra egyedüllétet a családtól, amikor megtervezem hogy jutok el A-ból B-be. Vagy bármi…

Minden egyes kitalált lépés, megtalált ötlet, megvalósított eredmény arra fog ösztönözni, hogy ne csak a tervet csináld tovább, de az odavezető út részeként, a napi életviteledet is.

Mivel tudod, hogy merre haladsz és milyen céllal, így a nehezebb napokra is csak úgy fogsz tekinteni, mint az odavezető út egy lépcsőfokára.

Mégis miért újratervezés?

Igen, a cikk címe őszi újratervezés.

Két oka is van annak, hogy így neveztem el. Egyik az, hogy talán többen készítetteket év elején, vagy az első pár hónapban egyfajta TERV-et erre az évre. Ehhez ma már nagyon jópofa ingyenes lehetőségek, sablonok, füzetek is rendelkezésre állnak (Én pl. a Yearcompass-t használom).

Valószínűleg egy kicsit kevesebben az év során is követtétek ezeket a terveket, de azt valószínűleg nagyon kevesen tettétek meg, hogy pl. most az év utolsó negyede előtt átnézzétek és átgondoljátok, hogy a korábbi tervekből mi az, ami még igaz, jogos, megvalósítható, szükséges, és mi az, amin érdemes lenne valamit változtatni.

Vagy kihúzni, és újat felírni.

Vagy halasztani kicsit, vagy esetleg már kész vagy és ezért a következő szakaszt megtervezni.

Vagyis, egyszóval, az év eleji tervet ÚJRATERVEZNI, újragondolni.

A másik ok pedig, hogy ha nem csináltál eddig tervet az évedre, akkor itt az ideje. Ez is egyfajta újratervezés, hiszen eddig csak úgy vágtál neki a napoknak, heteknek, hogy majd lesz valami, most viszont kézbe veszed a gyeplőt azzal, hogy átgondolod hova is szeretnél eljutni.

Vagy áttervezed az eddigi működésed. OK, ez lehet, hogy logikailag nem teljesen kerek, de a lényege az, hogy végre kezd el tervszerűen élni.

A tervezéshez egyébként van egy bejegyzésem, ami a célokról szól, illetve több tipp és egy emial mini-tréning is vár rád, ha letöltöd a 7+1 lépést az Életutadhoz kiadványt.

De, ami a lényeg, hogy nincs késő még idénre sem átgondolni a vágyaid, céljaid, terveid. És ha ezt megteszed, plusz elkezded az első lépéseket, akkor a következő évet már garantáltan büszkén kezdheted, hiszen elmondhatod: Már tavaly elkezdtem tenni magamért, az életemért.

Sok sikert!

2011-ben tanultam először Coachingot, majd 2015-ben hozzá a mediációt, 2016-tól pedig többféle pszichológiai irányzatot is tanulok. Emellett hosszú évek óta járom a spirituális utat, tanultam asztrológiát és különböző gyógyító módszereket.

Célom a Megoldásműhellyel és az Én Utam anyagokkal, hogy mások számára is megmutassam azt az utat, amelyet én már járok és hogy segítségemmel eljussatok egy jobb és nyugodtabb élethez.

A cikk szerzője: Szikora Emese
0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó blog bejegyzések: