A Te utadat járod?

Azt az életed éled, amit szeretnél?

Gyakran keresnek meg olyan, elsőre hétköznapinak, vagy akár egyszerűbbnek tűnő problémával, amelynek a mélyére nézve kiderül, hogy mögötte valami komolyabb dolog húzódik, amely akár az egész életére, annak minőségére kihat. Ilyen eset lehet, amikor valaki azzal érkezik, hogy nem tud dönteni, menjen vagy maradjon egy kapcsolatban, vagy akár állásban, majd kiderül, hogy valójában a magabiztossága hiányzik ahhoz, hogy változtasson.

Akár a meglévő kapcsolaton, akár, hogy egyedül maradjon egy időre. Az önbizalma pedig azért kevés, mert gyermekkorában a szülőktől nem kapott elég csodálatot, melegséget.

Aztán, ahogy ezt pótolni tudjuk (pl. vezetett relaxációban), szép lassan egész máshogy kezdi látni a dolgokat, majd könnyebben és biztosabban vállalja nemcsak az eredeti problémájára vonatkozó döntést, de az élete többi területén is rengeteget tud előre haladni. Pl. a párkapcsolat mellett a munkáját is rendbe teszi, kiáll magáért minden területen, tudja, mi lenne neki jó és el is éri, hogy azt tehesse, akár a barátoknál, családtagoknál, akár csak egy program erejéig).

Ez persze csak egy példa a sokféle terület és probléma közül, amivel jöhetnek hozzám a segítségre vágyók. Azért sem szoktam bekorlátozni, hogy milyen témákkal foglalkozom, mert mindenki egyedi személyiség, így mindenkinek megvan a saját, testreszabott nehézsége. Ráadásul az életterület egyik részén felmerülő probléma kihat más részekre is, így hiába is oldanánk meg egy témát, ha a másik még visszatartja a haladásban.

Mert hiába tesszük rendben a karrierünket, ha utána ugyanúgy egyedül érezzük magunkat pár nélkül. Vagy hiába van szerető párunk, vagy családunk, ha magunkrasemmit nem tudunk fordítani. A lényeg itt is, mint oly sok helyen, a harmónián van. és ha az nincs meg, nem megy, úgy az egész életünk, ahogy szeretnénk, amire vágyunk.

Ezért fontos, hogy bármilyen témával érkezik hozzám valaki, először mindig átnézzük az egész életét, életterületenként, hol, hogyan áll, hova helyezi saját magát az általa felállított mércén. Hol vannak nehézségei, hol áll jobban, hol szeretne változtatni.

Erre egyébként az ÉLETKERÉK nevű eszköz tökéletes, amelyet és a használat módját megtaláljátok egy korábbi blog bejegyzésben is is. Miután ezen túl vagyunk, általában elkezdünk egy témán dolgozni, amelyhez aztán hozzánézzük a többit is és így haladunk a területeken, amíg el nem jutunk egy olyan állapotig, ahol a kliens úgy érzi, most már jobban tudja tovább vezetni az életét, kezelni az eseteket, változni, fejlődni.

Ha ilyen, vagy hasonló kérdések foglalkoztatnak, próbáld ki az életkereket Te is, vagy gyere el hozzám egy első konzultációra, amelyet most a Belső Nyár keretében kedvezményesen ajánlok számodra. A konzultáción azonban nemcsak a problémád és a jelenlegi helyzet feltárásról beszélhetünk, mellette rátérhetünk arra is, hogy lehet neked jobb az életed, hogyan haladhatsz a valódi, a vágyott életutadon.

Erre dolgoztam ki ugyanis az Én Utam módszert, amely egy teljes életciklust felölve önmagad megismerésétől egy vágyott életvitel eléréséig segít eljutni úgy, hogy az erősségeidre épít, az elérni kívánt célok megtervezésével és a megvalósítás segítésével, a motivációd megtalálásával, az esetleges elakadások megoldásával vezet végig az ún. ÉN UTAMON.

Ha érdekel és kíváncsi vagy, az Én Utam  oldalán is olvashatsz róla, belenézhetsz, de személyesen Velem is kipróbálhatod a lépéseket, kiegészítve a csak személyesen alkalmazható eszközeimmel (mint monodráma, NLP technikák, kognitív, azaz munka a gondolatokkal).

A következőkben egy kicsit ezekről a lépésekről írok, amelyeket bátran próbálj ki akár otthon, akár a cikk olvasása közben is. Ha kérdésed van, nem értesz valamit, a web oldalamon található kapcsolatok bármelyikén keress meg nyugodtan!

Nézzük tehát, hogyan lehet elindulni az Én Utamon, azaz a Te saját utadon. Tapasztalatom szerint az egyik legnehezebb pont, hogy egyáltalán észrevegyük, hogy valami nem oké velünk, az életünkkel. Gyakran érezzük azért ezt, de hajalmosak vagyunk a homokba dugni a fejünket.

Olvasd át az alábbiakat, gondold át, nálad mi a helyzet ilyen téren, igaz-e rád valami, Ha tudsz, használd fel a saját épülésedre, ha egyedül nehéz, akkor keress meg, és együtt megtaláljuk a megoldásokat, segítségeket. Azonban addig is, amíg eljössz hozzám, nézzünk pár tippet, javaslatot, hogyan, merre indulj el, miből építkezhetsz.

Tehát mit is jelent és egyáltalán honnan veszed észre, ha rossz úton jársz?

Valójában nem kell óriási dolgokra, nagy csodákra gondolnod. Sőt, lehet, hogy Te egyből tudod mondani a választ, mivel már észrevetted, hogy igazán nem a neked való életet éled. De ha mégsem, akkor nézzünk néhány esetet, amiből arra következtethetsz, hogy itt az ideje annak, hogy valamit máshogy csinálj, esetleg máshogy élj:

  • ha úgy érzed semmi nem sikerül, ha a munkahelyeden minden nap úgy mész be, hogy jaj, már megint ide kellett jönnöm, vagy ha úgy érkezel haza, hogy jaj, mi vár rám itthon – akkor lehet, hogy nem jó helyen vagy, nem az igazi hivatásodban, vagy nem az igazi párod mellett (vagy legalábbis valami elromlott, amit akár meg lehet javítani)…
  • ha úgy látod minden összefog az ellen, hogy valahova eljuss, ha egyszerűen nem tudod elküldeni a jelentkezésedet egy olyan helyre, amiben igazán nem is vagy biztos, akkor lehet, hogy olyan irányba akarsz elindulni, ami nem igazán a te irányod, legyen az új munka, iskola, segítő, vagy bármilyen családi program…
  • aztán olyasmi is előfordulhat, hogy akikkel eddig szerettél együtt lenni (akár férjre, párra gondolok, vagy barátra, ismerősre, kollégára), azok társaságára már nem vágysz, vagy úgy érzed, Ők sem igénylik a tiédet. Akkor lehet, hogy egyszerűen elég volt abból a környezetből, valami, valaki másra vágysz (nem hiszek az „eldobható kapcsolatoknak”, ilyenkor valószínűleg magunkon és a kapcsolódásunkon kell változtatni, de azt is el elehet fogadni, ha valakivel véget ért a közös utunk, mert már megtanultuk egymástól, amit meg kellett).

Ilyen és ehhez hasonló szituációkba, élethelyzetekbe szerintem a legtöbbünk már volt. Persze az más kérdés, hogy észrevettük-e. Bármelyik előfordulhat, mert mások vagyunk. Egy azonban közös, hogy ezek a nehéz élethelyzetek nem véletlenül alakulnak ki. Azt vallom, látom, minden nehézség azért történik velünk, hogy észrevegyük, tanuljunk belőle, mert miközben megoldjuk, olyan képességeket sajátítunk el, amelyet az életünk következő fejezeteiben hasznosítani tudunk.

Tehát minden nehézség, lehetőség.

A következő fontos lépés, hogy el is kezdj tenni azért, hogy jobb, vagy más legyen.

Ami szintén nem egyszerű feladat.

A hozzám fordulóknál is sokszor felmerül, vajon miért nem tudnak lépni, elindulni azon az úton, ami a problémáik megoldása felé vezet. Ezen esetek alapján összeszedtem, hogy szerintem mi is ösztökélhet arra, hogy megtegyük az első lépést, elkezdjünk magunkon és az életünkön dolgozni.

Azt tapasztalom, hogy a legtöbb tudatosan élő emberben előbb – utóbb megérik az elhatározás a Változásra. Az már egy másik kérdés, hogy a DÖNTÉS is megérett-e az elindulásra.

Ugyanis a Döntés az valami, ami belülről, az elmémből, gondolataimból születő, ami indulásra is sarkallhat. Azt hiszem legtöbben a szándékig, az elhatározásig, sokszor eljutunk, viszont a konkrét lépésekig nem, vagy csak ritkán. Fontos, hogy a döntéseinktől nem kell félni, úgy is mindig az akkori tudásunk szerint a legjobbat választjuk, így nem lehet olyan, hogy rosszkor elindulás!

Ha megszületett a döntés, a következő fontos dolog tapasztalatom szerint ilyenkor az, hogy tudjuk, mit szeretnénk elérni. Nem az, hogy mi nem jó, hogyan nem akarjuk tovább, hanem az, hogyan igen. Hol, hogyan, kivel szeretnél élni, mit, mikor, hol szeretnél dolgozni, lakni, hobbiként csinálni, egyszóval mit szeretnél elérni az életed egyes területein.

Ezért érdemes átgondolni azt a jövőt, amire vágysz. Ez lehet rajzosan, írásban, vagy csak gondolatban, akár meditációban is csinálni, – én az üléseken mindegyiket alkalmazom – , de otthon is kipróbálhatod. Ha ezt már „látod” a lelki szemeiddel, akkor érdemes készíteni ebből egy TERV-et.

Ez megint sokféle lehet, van aki a feladatokra, határidőkre esküszik, van akinek az válik be, hogy hetente, havonta elhatározza miben fog változtatni, van aki pedig hosszú távú elvekben gondolkozik és azt igyekszik alkalmazni nap mint nap. A módszer mindegy, együtt általában kitaláljuk melyik jó annak, akivel dolgozom, kipróbálja és ha beválik azzal meg tovább.

Ezután a legfontosabb pedig, hogy miből építkezhetsz ezek eléréséhez. Ilyenkor általában megkeressük együtt az ún. erőforrásaidat, az előnyeidet, adottságaidat, vagy épp a hibáidat, amikből tanulva megoldhatsz adott kihívásokat. Ezt ki is próbálhatod Te magad is, gyűjtsd össze a jó tulajdonságaidat, majd azt, hogy azokat az életed területén miben segítenek.

Máris van a kezedben pár segítség, amit a következő esetben használhatsz nem igaz?

De persze velem sokféle kreatív módon is össze tudjuk szedni, nálad mi segít, mire van még szükséged (pl. ha rajzolsz egy fát, abból levezethető, miben vagy erős).

Ezek után már szinte gyerekjáték lesz végigcsinálni.

Már „csak” végig kell menni hegyen, völgyön, vízen, földön, viharon, tűző napsütésben. Ebben hogyan tudod magadat segíteni, vagy hogy segítek én?

Hát először is a legkevésbé kedvelt módon, folyamatos ellenőrzéssel. Vagyis a Tervedet szisztematikusan, hetente, havonta – kinek milyen távlatokra szól -, meg kell nézned, hogy állsz a feladatokkal. Mi teljesült, mi nem, amikorra tervezted, ha nem teljesült, mit tehetsz, hogy a következő határidődre meg tudd csinálni? Az is lehet, hogy valami nem jó a tervben?

Akkor nézd át ilyen szemmel és bátran változtass. A rossz tervet, ami nem a tiéd, azt úgysem fogod tudni végigcsinálni, csak szenvedsz tőle. Inkább engedj el valamit, és keress más utat. Ez nem szégyen, az a bátor ember, aki mer tanulni a hibáiból és újra tudja kezdeni ha kell. Ilyenkor kell Újratervezni.

Aztán ha minden már megy, mint a karikacsapás, akkor mi okozhat még gondot? Mint minden folyamatban, az életünk változtatásában is el fog jönni egy olyan pont, amikor megtorpanunk. Egy dolgot nem szabad ilyenkor tenni: hibáztatni magunkat. Ezeket a felmerülő problémákat, elakadásokat először is tudomásul kell venni. Ha szembenéztem velük, akkor fogod tudni csak megtalálni a megoldást.

Először át kell gondolni.

Mi okoz nehézséget, az miben nyilvánul meg, egész konkrétan mit nem tudok megcsinálni, mivel nem tudok haladni. Ha ezeket kitalálod, együtt megtaláljuk, akkor fogod megtalálni a megoldást, hogyan küszöböld ki és hogyan menj tovább, akár másik úton.

Végül pedig, ami még nagyon fontos ahhoz, hogy végig is érj ezen a kijelölt úton az, hogy időként pihenj meg és ünnepelj egy kicsit és dicsérd meg magad. Kapcsolódj ki, hagyd abba a fejlődést. Töltekezz fel valamilyen egész más tevékenységgel, csinálj valamit, amit szeretsz és csak utána folytasd. Mert ha ezt kihagyod, akkor belefásulsz, hidd el még a változásba is bele lehet unni és fáradni.

Mindez, amiről a fentiekben szó volt, egy teljes kidolgozott módszerben foglaltam össze, amelyből ízelítőt ad az innen letölthető ingyenes anyag: 7+ 1 lépés az Te életutadhoz

A teljes módszer minden lépése és a hozzá kapcsolódó eszközök, gyakorlatok A Körutazás az életedben e-book-ban olvashatók.

Ha viszont egyedül nem szeretnél belevágni a változásban, akkor a személyes coaching lehetőségekre érdeklődj nálam.

2011-ben tanultam először Coachingot, majd 2015-ben hozzá a mediációt, 2016-tól pedig többféle pszichológiai irányzatot is tanulok. Emellett hosszú évek óta járom a spirituális utat, tanultam asztrológiát és különböző gyógyító módszereket.

Célom a Megoldásműhellyel és az Én Utam anyagokkal, hogy mások számára is megmutassam azt az utat, amelyet én már járok és hogy segítségemmel eljussatok egy jobb és nyugodtabb élethez.

1 válasz
  1. Máté Imréné
    Máté Imréné says:

    11 éve semmi sem sikerül nem vagyok boldog és sok betegség van az életembe azóta kérem segitsen hogy ezek a gondok megoldodjanak

A hozzászólások nincsenek engedélyezve.

Kapcsolódó blog bejegyzések:

Újra – nyitás

Túl vagyunk 2,5- 3 hónap korlátozáson, lassan újraindul az élet, megnyitnak az üzletek, újra bejárunk dolgozni, beindulnak a kisebb programok, de vajon Te ennek örülsz, vagy ez számodra félelmetes?

Évtervezés – tervezés nélkül

Az idei évtervezés program beszámolója, hogyan álmodtuk meg az idei év fókuszait és hagytuk a konkrét tervezést "másra"...

Nézz vissza a karrieredre

Visszanézheted mit jártál végig, milyen tapasztalatokat szereztél, mit tanultál és ez alapján tudsz dönteni a hogyan-tovább-ról.

Egy évtervezés meséje

Hogyan zajlik nálam egy évtervezés program.