Barátok

Picture of Emese

Emese

A boldogságunk nagyban függ a körülöttünk lévőktől, akiket nagyvonalúan három csoportba lehet sorolni: család és rokonok, munkatársak és Barátok. Most utóbbival foglalkozunk, mivel az első két csoportot valamilyen módon „kapjuk”, a barátainkat viszont mi választjuk meg. Így Ők azok, akik nagyban tudnak segíteni nekünk a fejlődésben, boldogabbá válásban (persze másban is, de mi most csak a pozitívan gondolkozunk).

Ezért a mai feladat: gondoljuk át, kik a barátaink, milyenek Ők, mit érzünk velük kapcsolatban. Írhatunk itt is listát, de persze emberekkel mindig más, mint pl. a hibáinkkal, tárgyakkal…

——

Eleve érdekes Kit írunk fel a listára, mint barátunk, kit nem (elfelejtettük, vagy nem is tartjuk igazi barátnak)?! Tehát átgondoltuk ki a barátunk. Most nézzük, mi jut eszünkbe róla, jó dolgok, nevetés, közös programok, jó kis történetek, amik feltöltenek, vidámmá teszik a napom, Ő az aki meghallgat, akinek bármit elmondhatok? Vagy esetleg viták, vagy mindig ránk akarja kényszeríteni az akaratát, azt kell csinálni amit Ő akar, esetleg folyton panaszkodik, lehúz, lefáraszt, nem hallgat meg, vagy ha igen, sosem ad igazat, nem ért meg, vitatkozik?

Szerinted melyik az igazi barát? Szerintem az első típus. Igaz, hogy Ő is el kell, hogy mondja néha ha hülyeséget akarok csinálni, vagy elcsesztem valamit, de nem mindegy hogyan!

Ha csinálsz két típust JÓ és NEM JÓ barát (lehet bármi más, vagy több csoport is), kit hova írnál? Csináld meg a csoportokat és írd alá a neveket.

Mit szólsz, meglepődtél valakin, akár pozitív, akár negatív értelemben? Van olyan akiről el sem hiszed, hova írtad, nem is érted magad? Akkor ellenőrizd az érzelmeid, gondolj vissza közös programokra (vannak?), beszélgetésekre, akár vitákra, gyerekkorra, stb. Még mindig ugyanoda tennéd, vagy inkább áthúzod? Ha igen nyugodtan tedd meg, de azért ne felejts el, hogy elsőre másik csoportba tetted (később érdekes lesz).

Annyit súgok, hogy az első megérzés ritkán csalJ

OK, akkor nézzük először a JÓ Barátokat. Ők azok, akikre támaszkodhatsz. Emlékszel korábban a jó tulajdonságaidra azt írtam, hogy azok az erőforrásaid, amikből építkezhetsz, mert már megvannak neked és bármikor előveheted. Egy kicsit ilyenek a barátok is. Persze Őket nem „veheted elő” akármikor, hiszen Ők is saját élettel rendelkező emberek. Amikor igazán kellenek számodra, akkor az igazi úgyis ott lesznek! Velük nincs is más tennivalód most.

Általában is „csak” annyi, hogy Velük tölts minél több időt (a család, munka, saját magadra szükséges idő után) és csinálj akár közös kikapcsolódó programokat.

Nézzük mi van, az általam NEM JÓ barátoknak nevezett csoporttal. Ők tehát azok, akik nem feltöltenek, hanem inkább lehúznak? Ha valóban így van, akkor egyetlen kérdésem van: Miért a Barátod? Biztos van több válaszod: gyerekkori barát, valakinek (másik barát, ) a valakije, korábban valami jót együtt csináltatok, vagy valami közös tervetek volt, korábban jó barátod volt, csak most eltávolodott, összejártak a családjaitok, közös volt a társaságotok, stb…

Van egy jó hírem, ha egy barátság véget ér, az nem a világ vége (hogy stílszerű legyek). A barátok akkor és addig vannak mellettünk, amikor és ameddig tudunk egymásnak adni valamit, segíteni, vagy tanítani egymást, tanulni egymástól. Természetes ezért, ha megtanultuk, megtettük amit kellett egymásért, akkor elmúlhat a barátság. Sokan mégis ragaszkodnak ilyenkor a másikhoz, pedig csak szenvedés a közös program, nem találják a hangot, vagy egyszerűen idegesítik egymást. Ilyenkor szépen „le kell szokni” egymásról, és el kell fogadni, hogy egy barátság is „kihűlhet”.

Emiatt nem szabad se magunkat, se a másikat hibáztatni, haragudni rá(nk).

Ezzel nem azt mondom, hogy aki tegnap felhúzott, azt örökre felejtsem el, ne is akarj vele találkozni többet. Ez inkább arra vonatkozik, akivel már jó ideje „kínlódsz”. De a szíved mélyén úgy is tudod. ÉS megint az sem baj, ha valakit ebbe a csoportba tettél, mégsem vagy még rá kész, hogy elengedd, akkor adj időt magatoknak. Vagy összerázódtok, vagy az idő megoldja és nem nagyon találkoztok többet.

Fontos a fejlődés, változás, hogy boldogabb legyen az életünk, ezért a barátságok terén is ösztönözlek arra, hogy az új programok mellett új emberekkel is ismerkedj, ha tudsz, szerezz új barátokat. Nem kötelező, ha van elég barátod, akkor ne erőltesd, akinek kell, úgyis megtalál…

Kicsit hosszabb lett ez a bejegyzés, de fontosnak gondoltam mindezt elmondani. Remélem kitartottál, ha igen, akkor nagyon szép, jó, feltöltő barátságokat kívánok neked a jövőben. Miközben írtam ezt a napi feladatot, az jutott eszembe, hogy amit leírtam, az is része egyfajta lelki rendrakásnak az életünkben. Mert azt olvastam, ha rend van körülöttem, akkor tudok bent is rendet tenni.

Tehát jó külső, belső rendrakást kívánok!

Picture of Emese

Emese

Szikora Emese business coach vagyok. Célom, hogy vezetőként, vagy munkavállalóként a napi problémák megoldásában, a csapat együttműködésének és a saját gondolkodásmódod fejlesztésében támogassalak. Vállalkozóként abban segítselek hogy felépíts egy jól működő, sikeres, rád szabott vállalkozást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek