A coaching és a maslow piramis

Tudtad, hogy a coaching-al a maslow piramis mely szintjein lehet dolgozni?

Tapasztalatom szerint, aki elkezd önmagával foglalkozni, azt általában két okból teszi. Vagy valami nagyon nincs rendbe az életében (pl. mentális problémák, konkrét életvezetési nehézségek – mint a fóbiák, stb).

Vagy éppenséggel nagyjából minden rendben van, kisebb napi problémáktól eltekintve, de többet szeretne az életéből, a munkájából, a kapcsolataiból kihozni.

Vagy igazából saját magát szeretné jobban megismerni és jobbá válni, jobb emberré, boldogabbá, vagyis fejlődni.

Mindezek alapján azt gondolom a coaching nem az első három szinten lévő problémákkal küzdők számára hatékony. Az hiszem, az már inkább terápiás téma lehet.

Azonban a negyedik szinttől fölfelé igencsak hasznos lehet. Akár ha valaki elismerésre vágyik, lehet dolgozni azzal, hogyan kérjen visszajelzést, de meg lehet vizsgálni azt is, hogyan kaphatja meg ezt magától?

A kognitív szükségletek, vagyis a gondolkozás, beszélgetés, megosztás pedig tökéletes coaching terület, hiszen a kommunikáció
egyes módjait lehet legkönnyebben egy ilyen folyamatban fejleszteni.

Az esztétikai szintbe sorolhatunk szinte mindent, ami szép, feldobja az életünket, jó látni, jól érezzük magunkat általuk. Mindez nagy segítség lehet nehézségek esetén, de nem könnyű megtalálni mi támogat minket, vagy hogyan teremtsünk olyan külsőségeket, amelyben jól érezzük magunkat. Bármiről is van szó e téren, egy coaching során ki lehet ezt is dolgozni, megtalálni, majd megteremteni.

Végül pedig az Önmegvalósítás az én személyes kedvencem is. Mert ha már ezzel tudunk foglalkozni, az a legnagyobb csoda az életben. És persze a leghálásabb coaching téma. Na nem a legkönnyebb, de szerencsére már annyi pozitív minta, tapasztalat és alkalmazható eszköz rendszer van, hogy simán neki lehet állni ennek is egy coaching folyamatban!

Ha bármelyik szinten vannak problémáid, vagy javítani szeretnél a helyzeteden, akkor keress meg, gyere el egy ingyenes próba coaching-ra és meglátjuk mit lehet belőle kihozni!

2011-ben tanultam először Coachingot, majd 2015-ben hozzá a mediációt, 2016-tól pedig többféle pszichológiai irányzatot is tanulok. Emellett hosszú évek óta járom a spirituális utat, tanultam asztrológiát és különböző gyógyító módszereket.

Célom a Megoldásműhellyel és az Én Utam anyagokkal, hogy mások számára is megmutassam azt az utat, amelyet én már járok és hogy segítségemmel eljussatok egy jobb és nyugodtabb élethez.

A cikk szerzője: Szikora Emese
0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó blog bejegyzések: