Engem is érint a KATA. Mit teszek?

Picture of Emese

Emese

Megyek előre

Nekem sem volt könnyű az elmúlt 2 hét

Persze, tudom, sokan mondják, de hát már lehetett számítani az adók növelésére, de talán nem így. Ahogy a rezsinél is lehetett számítani arra, hogy nem tudják fenn tartani az eddigi árat, de ott sem 3-6 szorosára.

De mit tehet ilyenkor egy vállalkozó?

Bedobhatja a törölközőt és visszamehet a biztosnak hitt alkalmazotti létbe. Vagy tovább építkezik és igyekszik megtalálni ilyen időszakban is a fizetőképes ügyfeleket, a vállalkozása fejlődésének útját.

Persze, nekem is eszembe jutott, hogy talán egyszerűbb visszamennyi alkalmazottnak, De rögtön utána az is, hogy majd 5 évbe telt, mire ott tudtam hagyni, mert annyira megszoktam a fixet. Pedig mennyi lemondással járt.

Ma már látom, mennyivel szabadabb vagyok, hogy én döntök az életem, a napjaim fölött. Persze ennek ára is van, a másik oldalon ott a bizonytalanság, az, hogy el kell adnom magamat, hogy tanulnom kell folyamatosan, hogy előre kell terveznem és még sorolhatnám.

Ezért könnyű volt a döntés, hogy maradok vállalkozó.

A neheze ezután jött.

Kiszámolni, hogyan tudok tovább megélni belőle?

2015 óta vállalkozok, sokáig másodállásban és csak 3 éve csinálom csak ezt. Az utóbbi 1 – 1,5 évre jutottam el oda, hogy rendszeres és elég jó a bevételem és folyamatosan látom, hogyan lesz utánpótlásom.

Ezt most mind felrúgta a KATA változás.

Nemcsak a több adó miatt, de azért is, mert a kisvállalkozó ügyfeleim nagy része szintén KATA-s volt és az ő járulékok is nőni fog. Sokan be fogják szüntetni a vállalkozást, mert egyszerűen nem tudják kigazdálkodni a minimum fizetendőket (ahhoz legalább 4-500 eft havi bevétel kell, hogy maradjon is valami belőle). Sokan pedig azzal fognak küzdeni, hogy ezt megteremtsék és kevesebben tudnak vállalkozás fejlesztésre költeni.

De mégis bízok, hogy tovább tudom őket segíteni, hiszen én pont abban támogatom a kisvállalkozókat, hogy több bevételük, ügyfelük legyen és ehhez gondolkodásmódban is jobban tudjanak hozzá állni!

Persze emellett viszem tovább a céges és magán business coachingokat is, mert munkavállalóként is sok dologgal kell megküzdeni a kiegyensúlyozottabb munkahelyi életért (csak, hogy pár jellemző témát írjak: stressz, megfelelés, időbeosztás, munka-magánélet,  konfliktusok, kommunikációs nehézségek). Amihez még hozzájön, hogy körülöttünk minden forrong (covid, háború, infláció, hiányok, stb).

OK ez vagyok én.

De mi lesz veled vállalkozóként?

Most, hogy aláírták az új KATA törvényt már csak pár heted van van eldönteni:

  • maradsz KATA-s, mert főállású vállalkozó vagy, és csak magánszemélyeknek számlázol
  • vagy más adózású egyéni vállalkozó maradsz/ leszel
  • vagy céget alapítasz, meglévő cégben dolgozol

Lehet, hogy még van más alternatíva, nem vagyok könyvelő, csak a főbb vonalakat írtam le.

Sok helyen olvassátok, hogy könyvelővel konzultálj (egyetértek), hogy

  • árat kell emelni a többlet adók miatt (én is erre jutottam) és
  • hogy gondold át, kinek (akarsz) ezután számlázni, cégnek/ vállalkozásnak, vagy magánszemélyeknek.

Én is pont ezt tettem az elmúlt napokban, de szerintem van egy 0. lépés, amiről viszonylag kevesen beszélnek.

Vizsgáld meg az eddigi bevételeidet és költségeidet.

Sokszor találkoztam kisvállalkozókkal, akik nincsenek tisztában ezekkel a számokkal.

Pedig ha most elmész egy könyvelőhöz, adótanácsadóhoz, ő is ezzel fogja kezdeni. Mennyi a bevételed és milyen költségeid vannak?

Szóval tessék leülni, ha eddig nem tettétek és nézzétek végig legalább 2022 eddigi bevételeit, kiadásait (ami a vállalkozáshoz kapcsolódott).

A bevételekre ott a számlázó rendszer, ha van legalább excel nyilvántartásod.

A költségekre pedig néhány példa, hogy ne felejtsd ki:

természetesen ha esetleg te vagy más be volt jelente, vannak bérköltsége, járulékai, könyvelő, iparűzési adó, KATA, domain, tárhely, használt grafikai, webáruház, hírlevél, számlázási, zoom, egyéb speciális szoftverek havi, éves díja, alvállalkozók: hirdetés, grafikus, webfejlesztő, asszisztens, stb díjai.

Ezeket egyszerűen írd össze egy táblázatba, bevételek, havonta szummázva,

költségek havonta szummázva és ez alapján nézd meg, most mennyi maradt a kasszában.

Mert ha váltasz, a havi 50.000 Ft helyett (vagy 25, vagy 75), ez a maradványból (nyereség) fog lejönni a többlet adó és járulék.

Szóval én megyek tovább, igyekszem fejlődni, kikalkulálni, hogy lesz ez jó az ügyfeleimnek és nekem is.

Velem jössz?

Ha igen, várlak business coachingra és vállalkozói konzultációra ezután is (kivéve augusztus 8 és 20 között, mert akkor tényleg elvonulok kicsit pihenni). Keress meg, ha úgy érzed segíthetek.

Picture of Emese

Emese

Szikora Emese business coach vagyok. Célom, hogy vezetőként, vagy munkavállalóként a napi problémák megoldásában, a csapat együttműködésének és a saját gondolkodásmódod fejlesztésében támogassalak. Vállalkozóként abban segítselek hogy felépíts egy jól működő, sikeres, rád szabott vállalkozást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek