Évtervezés – tervezés nélkül

Picture of Emese

Emese

2020 januárban is megtartottam a szokásos évtervező programom.

6 nagyon lelkes, nyitott, motivált ember jött el a programra, ami végig nagyon jó hangulatú, belsőséges, egymást segítő, támogató közegben ment végig.

Vajon mit értek a bevezető mondat alatt?

Ezt a programot most már 3. éve csinálom, néha évente kétszer is (év végén, év elején) és hiába szinte ugyanaz a program tervem (kis finomítással az előző tapasztalatok alapján), mégis minden évben teljesen máshogy alakul. Más témák, fókuszok, más stílusú csapat, máshogy megy el az idő a különböző gyakorlatokra.

Eleve nem egy tipikus évtervező programnak szánom ezt.

Mert abból sok van.

Akinek van egy listája már legalább fejben, és „csak” célokat, konkrét feladatokat akar abból segítséggel, támogatással készíteni magának, neki nem ez a programja

tematika nálam úgy épül fel, hogy megérkezünk, hogy teljesen jelen tudjunk lenni először verbálisan, majd egy relaxációval, majd elkezdünk álmodozni. Szó szerint és átvitt értelemben. Mert ebből az álmodozásból jöhet ki az, hogy mit is szeretnék kb. az előttem álló évben elérni, hova szeretnék eljutni, mivé, kivé szeretnék válni.

Ezután pedig még mindig nem tervezünk konkrét feladatokat, hanem összegyűjtjük, mi van most bennem, mi áll ehhez már rendelkezésemre, milyen erőforrásokra támaszkodhatom.

És „csak” a program utolsó pontja az, hogy összeszedjük, mindehhez és minderre építve mit kezdek el, milyen főbb lépésekkel, területekkel kell ehhez foglalkoznom.

Mi történt idén máshogy és vajon miért?

Először is, idén először kombináltuk a relaxációt a kreatív írást, a képkártyákat az illatokkal.

Már rögtön a bevezető kör után kolléganőm De Nardini Emese (a Rózsa neve szellemi műhely) által előkészített 6 illatból lehetett választani. Az illatokat Emese a hatalmas tudása és tapasztalata alapján úgy állította össze, hogy azok különbözőek, mégis egy teljességet alkotva támogatják azt, hogy kitűzzünk egy irányt (mint a hajó az iránytűvel) és ki tudjunk hajózni a kikötőből. Az illatokkal mindenki kapott egy „löketet” arra, hogy egyrészt elmélyüljön, megnyissa azokat a rejtett, akár elfolytott érzéseket, vágyakat, amelyek néha tudat alatt befolyásolják, vagy irányítják, vagy épp segítenek megmutatni mit szeretne igazából. A relaxációt már ezekkel az illatokkal az orrunkban és a lelkünkben végeztük el.

Kiderült – nem meglepő módon – hogy ez az illatos relaxáció tényleg sok mindent felhozott, elindított és az egész évtervezés big dream, azaz nagy álom kreatív írás és az erőforrások feladatokkal elvitte az egész csapatot egy tenger körüli útra. Ahol a hajó mi magunk voltunk, a tenger pedig minimum a következő egy évünk, de inkább az előttünk álló jópár év.

Az elvitte a csapatot értsd kedves olvasó szó szerint.

Annyira bele tudtunk menni mély életkérdésekbe, arra, hogy mennyire és mit engedünk meg magunkat a vágyaink felszínre kerüléséből, nemhogy a megvalósulásából.

lefordított képkártyákból húzott erőforrások pedig feketén – fehéren megmutatták, mi az ami már ott van, csak sokan érdekes módon nem is értették, segítséggel jöttek rá, hogyan tekinthetik a látottakat, és ami abból gondolatként megfogalmazódott bennünk a saját tapasztalatuk, tudásukként. Mert annyira nem tudatosították azokat.

Nem is tudtunk aztán visszaevezni a partra, avagy a realitás területére a rendelkezésre álló 3 óra alatt, így a workshop egyfajta mély vízi búvárkodásként hatott a résztvevőkre, zárásként pedig csak 1-1 mondatba fogalmaztuk a legfőbb tanulságokat, amelyek mentén az idei évet megkezdhetik. A tervezés meg maradt házi feladat (amelyhez konzultációt biztosítok).

Trénerként már a workshop közben gondolkoztam, mennyire tartsam magam az eredeti tervekhez, mennyire hajtsam az embereket, hogy menjünk végig a feladatokat, de aztán azt éreztem, hogy most nem ez kell, nekik nem erre van szükségük. Ezért elengedtem a gyeplőt kicsit én is és úsztam az árral (hogy most már maradjak a vizes, hajós hasonlatnál).

De azt hiszem, illetve a záró kérdésem alapján megerősítést is kaptam, hogy így adott most sokat ez a program. Talán ez is mutatja egyébként, amit sok asztrológus ír, hogy az előző év végefelé és az idei évben komoly változások, átalakulások indulhatnak el.

Ez egy ilyen nagy átalakulásoknak megágyazó workshop volt szerintem

Köszönöm, akik ott voltak, mind résztvevőként, mint támogató kollégaként. Mindig egy csoda számomra, amikor több egymást addig sosem ismert ember totálisan megnyílik és az életét szinte a többiek kezébe teszi. De mindig látom azt is, hogy ez mennyire megéri, mert a külső szem mindig olyan dolgokat tud adni, amit mi magunk szinte sosem vennénk észre!

Te hogy állsz az évtervezéssel?

Átgondoltad már, mit szeretnél elérni ebben az évben? Mik a vágyaid, álmaid, céljaid? Miben szeretnél változtatni, változni, mit szeretnél máshogy csinálni?

Ha kedvet kaptál a tervezéshez, találsz segítséget az oldalon is: töltsd le az ingyenes évtervező füzetet ITT,

Picture of Emese

Emese

Szikora Emese business coach vagyok. Célom, hogy vezetőként, vagy munkavállalóként a napi problémák megoldásában, a csapat együttműködésének és a saját gondolkodásmódod fejlesztésében támogassalak. Vállalkozóként abban segítselek hogy felépíts egy jól működő, sikeres, rád szabott vállalkozást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek