Fejlődjünk a gondolkodásmódunk segítségével

Picture of Emese

Emese

avagy a Growth mindset (én növekedési gondolkodásmódnak fordítom)

Növő, vagy növekedési, azaz fejlődést támogató a gondolkodásmódot, stílusod akkor, ha:

a kihívásokra, problémákra tanulási lehetőségként tekintesz (nem azon rágódsz, hogy miért pont veled történik ez);
a problémáknál a megoldást keresed (nem azon agyalsz és sopánkodsz órákig, napokig, hogy mi történt, miért ez lett belőle, mi lett volna ha és egyébként is, miért kapod folyton a pofonokat);
nyitott vagy, szereted a kihívásokat (és nem ijedsz meg a változástól, az újdonságokra nem félelemmel, kétséggel tekintesz);
szeretsz kipróbálni új dolgokat (és nem a régi, jól bevált, szar,de már megszoktam helyzetekhez, helyekhez, tárgyakhoz, esetleg emberekhez, kapcsolatokhoz ragaszkodsz);
belevetni magad az ismeretlenbe (vagyis nem mindig ugyanoda mész, ugyanazt csinálod, eszed, iszod, ugyanazokkal, ugyanúgy minden napot, hétvégét, nyaralást, stb);

Fix mindset

Ennek a gondolkodás típusnak az ellentéte a fix, azaz rögzült, vagy állandóság párti gondolkodásmód.
Azaz mindaz, amit az előző mondatoknál a zárójelben találsz. Vagyis félsz, vagy legalábbis tartasz az újtól, ismeretlentől, változástól; a problémákban nehezen találod meg a tanulási lehetőséget, a megoldást, hajlamos vagy belemélyedni inkább az önsajnálatba, mint továbblépni.


Magadra ismertél valamelyik típusnál?
Nem, vagy igen?
Vagy igenis meg nem is?
Utóbbi esetben ne izgulj, illetve egyik esetben sem.


Mert természetes, hogy mindannyiunkban jelen van a fixált és fejlődési gondolkodás is. Vannak életterületek, élethelyzetek és talán életkorok is, amikor, vagy ahol az egyik jellemzőbb, és vannak, ahol a másik.


Ez így rendben is van. DE azért vagyunk itt ezen a földön ebben az életben (legalábbis spirituális megközelítéssel), hogy fejlődjünk, változzunk, jobbá és boldogabbá legyen az életünk.


Ha ezt elfogadjuk, akkor talán nem meglepő, ha azt mondom, hogy ehhez a növekedési mindset tud hozzásegíteni. Tehát a cél az, hogy minél inkább abba az irányba tudjuk terelni a gondolatainkat, hozzáállásunkat.  Legalábbis az életterületünk bizonyos részein, adott helyzetekben.


Mint mindent, ezt is lehet tanulni, meg lehet változtatni a gondolkodásmódunkat. Nem könnyű, hiszen 10-20-30, akár 50-60 éve működünk egyféle módon, belátható, hogy nem pár nap ezt megváltoztatni, hanem minimum hónapok, de akár évek is.


De mielőtt megosztom veletek, hogyan lehet ennek nekiállni, nézzük egy egyszerű tesztet. Töltsétek ki magatoknak , a végén adjátok össze a pontokat és a cikk végén olvassátok el, mennyire rendelkeztek inkább fix, vagy inkább növekedési gondolkodásmóddal.

ITT töltehed ki a tesztet.

Picture of Emese

Emese

Szikora Emese business coach vagyok. Célom, hogy vezetőként, vagy munkavállalóként a napi problémák megoldásában, a csapat együttműködésének és a saját gondolkodásmódod fejlesztésében támogassalak. Vállalkozóként abban segítselek hogy felépíts egy jól működő, sikeres, rád szabott vállalkozást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek