Ha elakadsz, hogyan oldd meg

Picture of Emese

Emese

[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]

[av_textblock size=” font_color=” color=” admin_preview_bg=”]

Ha elakadsz, hogyan oldd meg

[av_hr class=’invisible’ height=’20’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’ admin_preview_bg=”]

Ahogy az előző lépésnél is említettem, két dolog segítheti azt, hogy végigcsináljuk, amit elterveztünk. Az egyik – amiről az előző email szólt – volt az, hogy kvázi ellenőrizzük magunkat, kövessük a haladásunkat.

A másik, amiről most beszélek bővebben pedig az, hogy ha valahol elakadtunk, akkor találjuk meg annak okát, küszöböljük ki és csináljuk tovább.

Könnyen hangzik ugye?  

Pedig nem az, én is tudom. Ez az egyik legnehezebb rész.

Azért is, mert ahol elakadunk, ott valószínűleg belefutunk egy olyan problémába, amit már jó régóta hordozunk magunkban, akár tudatosan, akár nem, vagyis nem is tudtuk, mégis visszatart minket.

És pont emiatt elég nehéz rájönni, hogy valójában mi is a probléma. Mert nehéz vele szembenézni.

De nem lehetetlen!

Meg azért is, mert még ha meg is találjuk az okot, és még meg is értjük, akkor is baromi nehéz lehet változtatni rajta.

Egyszerűen azért, mert így szoktuk meg, mert a mostani a rosszat is jobban érezzük sokszor, mint az ismeretlent, még ha jó is. És ezek mind vissza tudnak tartani és akadályokat tudunk emelni miattuk, akár nem is tudatosan.

Viszont mindenképpen segít, ha ezekkel az elakadásokkal szembenézünk, és ha már látjuk, könnyebb okot és megoldást is találni. Erre adok néhány támpontot nektek, hogy csináljátok ebben a bejegyzésben:

  1. Elakadtál valahol?

Először is vedd észre ha elakadtál, azaz amikor ellenőrzöd magadat és látod, hogy már többször is kitoltad valaminek a határidejét, akkor nem biztos, hogy az a jó megoldás, ha még egyszer tolsz rajta, hanem az, ha átgondolod, tényleg jó-e az irány, elég-e egy újratervezés, amiről korábban írtam, vagy itt bizony van valami hátráltató tényező.

Vagyis tűnjön fel, hogy elakadtál!

Mert ez nem egyértelmű, nem mindig könnyű észrevenni.

2. Mi okozza az elakadást?

Próbáld meg ilyen szemmel átnézni az elmúlt napokat, a korábban kitűzötteket:

  • ha elakadtál valahol, annak szerinted mi lehet az oka?

Ehhez gondold át az elmúlt időszakot, mik okoztak nehézséget, konfliktust, főleg a céljaid, terveiddel kapcsolatban?

Jegyzetelj és írj fel mindent, ami eszedbe jut, akár rólad szól, akár másról…

3. Használod az erőforrásaid?

Ehhez azt kellene átgondolnod, hogy használod-e azon jó tulajdonságaid, amelyek már segítettek más problémák megoldásában is.

Ha találtál ilyen jó tulajdonságokat, nézd meg, hogy használhatod-e azokat , mint erőforrásaidat az elakadás megoldására? Nem, vagy csak részben? Gondold át, hogyan segíthetne?

A másik oldalról gondold át azt is, tanulsz-e a hibáidból? Újra és újra futod ugyanazokat a köröket? Hibázol, elkönyveled, hogy ez neked nem megy, aztán persze nem érted miért nem haladsz?

Vajon hogyan segíthetnek ezek a hibák korábban hozzá valamihez, akár valaminek a megoldásához? Mert van ilyen, kellett lennie, csak át kell gondolni!

Ha Nem a válasz bármelyik kérdésre, „egyszerű”, csak kezdd el…

[av_hr class=’short’ height=’50’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’ admin_preview_bg=”]

4. Van valami köze a múlthoz?

Nem lehet igazán szép és boldog jövőnk, amíg a múltból hozott terheinket nem rakjuk le. Lehet ez a teher bármi, egy rossz élmény, valami, amit nem bocsátottam meg magamnak, másnak. És addig nem tudunk továbblépni és igazán felszabadultan tervezni és élni az életünket, amíg ezeket le nem zárjuk, át nem gondoljuk.

És ez lehet okozója annak, hogy elakadtál, vagy hátráltat a fejlődésben.

Ezért érdemes visszagondolnod arra, hogy lehet-e a problémádnak valami köze ahhoz, hogy valamivel nem tudsz haladni.

Idézz fel olyan régi élményeket, történéseket, amelyek befolyásolhatják a jelenlegi problémát. Ezeket idézd fel és próbálj meg levonni következtetéseket arról, mi maradhatott benned, ami gátol.

Ha találsz ilyesmit, akkor kérlek ezt nagyon-nagyon komolyan jegyezd meg, és tudatosítsd.

Elmélkedj el kicsit arról, hogy abból a régi történetből mit tanultál, hatására miben változtál, mit hasznosítottál és ezeket írd le pár szóval, mondattal, érzéssel. Ezután olvasd el, majd próbáld meg kideríteni, hogy a mostani elakadásodat hogyan befolyásolja.

[/av_textblock]

[/av_one_full][av_testimonials style=’grid’ columns=’2′ grid_style=’av-minimal-grid-style av-boxed-grid-style’ interval=’5′ font_color=” custom_title=” custom_content=” admin_preview_bg=”]
[av_testimonial_single src=’42’ name=’A cikk szerzője: Szikora Emese’ subtitle=” link=’http://’ linktext=”]
2011-ben tanultam először Coachingot, majd 2015-ben hozzá a mediációt, 2016-tól pedig többféle pszichológiai irányzatot is tanulok. Emellett hosszú évek óta járom a spirituális utat, tanultam asztrológiát és különböző gyógyító módszereket.

Az Én Utam célja, hogy megtaláld az életedben azokat a területeket, ahol nem érzed jól magad a bőrödben, majd végig segítsen egy folyamaton, amelynek a végén végre tényleg a SAJÁT életedet élheted.
[/av_testimonial_single]
[/av_testimonials]

[av_hr class=’invisible’ height=’30’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’]

[av_social_share title=’Bejegyzés megosztása’ style=” buttons=’custom’ share_facebook=’aviaTBshare_facebook’ share_pinterest=’aviaTBshare_pinterest’ share_gplus=’aviaTBshare_gplus’]

[av_comments_list]

Picture of Emese

Emese

Szikora Emese business coach vagyok. Célom, hogy vezetőként, vagy munkavállalóként a napi problémák megoldásában, a csapat együttműködésének és a saját gondolkodásmódod fejlesztésében támogassalak. Vállalkozóként abban segítselek hogy felépíts egy jól működő, sikeres, rád szabott vállalkozást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek