Hogyan váljunk a saját életünk HŐSÉ-vé

avagy hogyan találjuk meg a motivációnkat

Gyakran előfordul veled, hogy valamit kitalálsz, mégsem csinálod végig?

Vagy a munkádat, mindennapi feladataidat nem tudod lelkesen végigcsinálni?

És úgy egyáltalán inspirál az életedet, amerre halad?

Ha a fenti kérdésekre Nem, vagy nem tudom, esetleg nem vagyok benne biztos a válaszod, akkor itt az ideje megtalálni azokat a tényezőket, amelyek téged motiválnak. Akár a munkádban, akár a magánéletedben, akár a reggeli felkeléshez, akár a sportoláshoz. Amiben éppen szükséged van egy kis plusz erőre, támogatásra, akár saját magadtól.

Na de hogy hogyan jön a motiváció ahhoz, hogy az életed hőse legyél?

Az igazság az, hogy onnan, hogy a modell az angol HERO, azaz HŐS mozaikszóból áll össze, de nem véletlenül. Ugyanis a modell is azt mondja, hogy akkor lehetsz az életed hőse, ha Te irányítod, te határozod meg merre mész, mit, hogyan csinálsz, milyen gondolatok, hiedelmek, beidegződések, külső és belső szabályok irányítanak, akár tudatosan, akár nem.  A HERO modell pedig a motiváció mentén pontosan ezen belső irányítók feltérképezésében segít.

Nézzük hát a modellt

Miután elolvastad a gyakorlatot, javaslom, hogy csináld is meg magadnak, frissében, azonnal, hogy még benned legyenek az olvasottak.  Persze ha most nincs rá időd, akkor később is vissza olvashatod és megcsinálhatod a kitöltést.

A gyakorlat egy egyszerű alapról indul. Fogj egy A4-es üres papírt és rajzolt magadtól egy nagyobb kört (pl. ami nagyjából beterít egy A4-es oldalt) és oszd 4 részre. Ha nem szeretsz rajzolni, akkor csak oszd a papírt négy részre egy vízszintes és függőleges vonallal.

Opcionálisan felírhatod a négy sarokba a H, E, R, O betűket, csak hogy lásd melyik terület melyik téma.

Ha ez megvan, gondolj arra a témára, amihez a motivációt keresed. Ez lehet úgy általában az életed, vagy a munkád, a magánéleted, családod, de lehet valami konkrét feladat, ami előtted áll, akár szakmai, akár otthoni.

Ezek után pedig tedd fel magadnak mind a 4 fázisra vonatkozó alábbi kérdéseket, amelyeket nyugodtan fogalmazz át, vagy helyettesítsd be a konkrét területet, témát, amivel most dolgozol.

A kérdésekre adott válaszokat, jellemzően egy-egy fontos kulcsszót pedig írd bele az adott területbe. Azon belül bárhogyan és akárhova, nem kell sorrend, nem kell egymás alá, ahogy jól esik.

Így néz ki üresen:

Nézzük a 4 területet, amiből a motivációnk összeáll

  1. hardiness – azaz a belső erő

Ez fogja megmutatni, mi az ami már benned van és felhasználhatod a motiválásodhoz, ahoz hogy végigcsináld amit szeretnél. Amit már tanulással, tapasztalással, vagy bármilyen módon megszereztél, használni tudsz.

Képzeld el, hogy most éppen nagyon motivált állapotban vagy abban a témában, amivel dolgozol. Minden jól megy, haladsz, jó kedvvel, lelkesen csinálod.

Írd le, hogy milyen vagy ekkor? Milyenné váltál, miben vagy más, miből van benned több, vagy egyáltalán mi van benned (érzés, gondolat, érzelem, stb)? Hogy érzed magad ekkor? Mi segített ebben, milyen belső erő, erőforrás?

Aztán „lépj vissza” a jelenbe és gondold át, hogy mikor, mitől válsz ilyen motiválttá? És azt is, hogy általában mikor érzed azt, hogy sikeres vagy, amikor az emberek elfogadják, vagy inkább elutasítják a sikereidet? Vagy milyen egyéb tényező segít ahhoz hogy sikeresnek érezd magad?

Bármi eszedbe jut, a kulcsszót írd bele a jobb felső sarokba!

  1. Elektricity – avagy mi energetizál?

Itt azt nézzük meg, hogy mi tud téged meg, vagy kimozdítani, elindítani, mi ad energiát ahhoz hogy megtegyél, vagy tovább csinálj valamit?

Átgondolhatod, a legtöbbször, amikor eléred a célodat, az milyen többlet energiát visz az életedbe, és az hogyan jelenik meg?

Elmerenghetsz azon is, mi fog változni a jelenlegi életedhez, szituációdhoz, helyzetedhez képest, ha motivált leszel, hogy elérd azt a célt, amit szeretnél, vagy megtedd amit elterveztél? Mi lesz más, vagy jobb, ha ezt elérted? Mert ezek is energiát adnak!

Végül ezt is megvizsgálhatod, mennyire vagy komfortos vagy ezekkel a változásokkal? Ez hogy jön az energiához? Úgy, hogy igazán abba fogsz tudni energiát tenni, amiben hiszel, amiről úgy érzed, hogy a tiéd, neked való, amivel valamennyire komfortos vagy!

Itt is írd le a kulcs szavakat a jobb alsó sarokba!

  1. Ready – kész vagy rá?

Most azt derítjük ki, hogy mennyire vagy egyáltalán kész arra a dologra, amit el szeretnél éri, amire motivációt keresed?

Itt vizsgáld meg magadban, mennyire állsz készen az új motivált önmagadra? Mennyire vagy rá hajlandó, hogy tegyél érte? Eszedbe jut-e ettől a kérdéstől pl. ellentmondás, okok, amiért nem is kellene, vagy nem tudod, nem akarod, esetleg bizonytalanság? Csak figyeld meg, hol tartasz azon az úton, aminek a vége egy képzeletbeli teljesen motivált, a célt elérő önmagad?

És persze gondold át, mi segítene ahhoz, hogy jobban készen állj rá, hogy motiváltabbá válj, hogy leküzd, ami esetleg visszahúz?

Itt a kulcs szavakat a bal alsó sarokba írd!

  1. Outwit – túljár a saját eszén!

Ezek azok az ún. belső hangunk, amik általában automatikusan megjelennek gondolatok formájában és szépen gátolnak, visszatartanak abban, hogy lépegessünk, haladjunk, elérjük amit szeretnénk.

Ezek lehetnek önmagunkat ostorozó, ránk vonatkozó negatív dolgok, vagy olyasmik, amelyekben automatikusan hiszünk, mert ezt hallottuk, ez a szokás, azaz a hiedelmeink.

Ha ezek szembe mennek a céljainkkal, vagy ellentétes értékeket képviselnek, mint amelyeket el akarunk érni, amivé válni akarunk, akkor azok ellehetetleníthetik, vagy nagy mértékben hátráltathatják a haladásunkat.

Ezen a belső hangon kell túljárnunk úgy, hogy ezeket tudatosítjuk, majd megvizsgáljuk mennyire valósághűek, reálisak ezek a gondolatok. És ha nem azok, akkor helyettesítjük őket másokkal.

Lehetnek ezek például olyan dolgok, hogy hogyan látod magad férfiként, nőként, anyaként, apaként, vezetőként, szakemberként, sportolóként, vagy ami a témádhoz illik?

Vagy felmerülhet úgy is, hogy mire tartod magad elegendőnek, képesnek, vagy mire nem? Vagy szerinted mi manapság az elvárás attól a típustól, ami vagy, vagy ami szeretnél lenni?

Vagy egyáltalán, ha a célodra, a jövőre gondolsz, amihez a motivációt keresed, akkor milyen negatív felhangú gondolat jut eszedbe magadról, vagy a helyzetről? Erről az ún gondolatokkal dolgozó módszerről a ezen korábbi blog bejegyzésemben bővebben olvashatsz.

Ezeket írd fel a bal felső sarokba, egy-egy szóval, vagy rövid mondattal.

Nézz rá az eredményre:

Végül pedig ha ki van töltve mind a 4 rész, akkor nézd át. Nézz rá először felülről, milyen összességében, majd részletesen.

Nézd meg mi meglepő, mi az amit már tudtál magadról, mi az, amit még nem. Miben látsz fejlődési lehetőséget, melyik területen tudnál tovább motivációs lehetőségeket, vagy energetizáló eszközt találni, melyek azok és hogyan építenéd be magadba.

Ha még nem vagy igazán kész, azon hogyan tudsz segíteni, mivel, kivel, mi kellene hozzá?

A belső hangod mennyire valós, hogyan tudnál átfogalmazni, máshogy beépíteni a gondolataidba, hétköznapokba?

Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tegyél fel magadnak és a felmerült ötleteket akár az ábrába is beírhatod, esetleg más színnel, akár az ábra alá is feljegyezheted, mint tennivaló magadnak!

Ha pedig szeretnél segítséget kérni a kiértékeléshez, vagy valahol olyan elakadást találtál, amellyel dolgoznál, de egyedül nem megy, keress meg nyugodtan!

Szikora Emese vagyok, Te utad coach, mediátor, hipnoterápiás tanácsadó

Több olyan jelentős fordulat is történt az életemben, amely elindított az önismeret, önfejlesztés, majd végül a segítő szakma útján.

Majd úgy döntöttem, hogy a régi munkám, életstílusom megváltoztatásával együtt a segítő hivatást választom, ahol az én eddigi életutamon megtapasztaltakból építkezve és a tanult professzionális módszerekkel támogatom a hozzám fordulókat.

Bővebben olvashattok az életutamról, a Te utad/ Én utam módszerről is.

A cikk szerzője: Szikora Emese
0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó blog bejegyzések: