Időbeosztás

Picture of Emese

Emese

[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]

[av_textblock size=” font_color=” color=” admin_preview_bg=”]

Időbeosztás

Ez a bejegyzés egy olyan feladatot mutat be, amellyel megállapíthatod, mire mennyi időt fordítasz az életedben (akár egy nap, hét, hónap, stb. alatt). Ezzel jobban megismered magadat, és rájöhetsz arra is, mi viszi el az időd nagy részét, miért nem marad elég másra.

Azért most év elején osztom meg Veletek ezt a gyakorlatot, mert ilyenkor év elején jó átgondolni az évünket, akár megtervezni (erről korábban az Év zárás Az Én Utam módra bejegyzésben már bővebben írtam).

Előkészület

A feladathoz szükség lesz egy üres lapra, egy tollra, vagy ceruzára, attól függően mivel tudsz könnyebben rajzolni, és ha szeretnéd megkülönböztetni, akkor színes ceruzákra.

[av_hr class=’short’ height=’50’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’]

Végrehajtás

Először is tehát gondold át, milyen főbb tevékenységekkel töltesz egy átlagos napodat. Képzeletben éld át újra a tegnapot, vagy valamelyik szokásos napot.

Majd következik az Az idő felosztása:

A fentiek alapján próbáld meg felosztania a nap 24 óráját úgy, hogy kb. órában mennyi jut egy átlagos napon, vagy általában a fenti tevékenységekre.  Ha nagyjából megvan, írd is le esetleg magadnak egy papírra, és csekkold le, hogy kb. kijön-e a 24 óra. Vagy csak simán rajzold le.

A kiszámolt vagy ösztönösen jövő arányok alapján pedig rajzolj egy tortadiagramot.

Először rajzolt egy kört kb. majd azt kezdd el felosztani a tevékenység listát, vagy gondolatod alapján kb. akkora cikkekre, amekkorát az egyes fő tevékenységeid képviselnek a napban.

Egyelőre ne elemezd, csak rajzold le, ha nem jön ki a 100%, a teljes kör, akkor maximum picit korrigáld.

Végül nézd át az eredményt

Ebből a diagramból rengeteg következtetést lehet levonni. Mire töltesz sok időt, mire keveset, mi az ami egyáltalán nem szerepel a rajzon. Mi az ami meglep és mi az ami nem?

Ne feledd, ha valamit lehagytál, az sem véletlen…

Hagyj erre magadnak időt nyugodtan.

[av_hr class=’short’ height=’50’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’]

Aztán tervezd meg, hogy lenne jobb

Ha már ismered, hogy MOST mivel töltesz el egy napot, és mellette már vannak elképzeléseid arról is, hogy hogyan szeretnél a JÖVŐ-ben beosztani egy napodat, akkor kezdd el ezt megtervezni.

A tervezés után, pedig ugyanúgy, mint eddig rajzold le a VÁGYOTT, jövőbeni tortadiagramot.

Mielőtt befejezed a rajzolást, azért ellenőrizd le, hogy tényleg ezt akarod-e.

És szoktam javasolni, hogy ezt a két rajzot, akár ki is teheted valahova, ahol gyakran látod, hogy barátkozz vele. Akár a JÖVŐbenit módosíthatod is!

Változtatás megtervezése

Aztán már nincs már hátra, mint megtervezni hogyan jutsz a JELEN-ből a JÖVŐ-be, azaz, hogyan, min kell változtatnod ahhoz, hogy elérd azt az időbeosztást, amit szeretnél.

Pl. amivel most több időt töltesz, mint amennyit szeretnél, azt hogyan fogod lecsökkenteni, vagy elhagyni (akár hogy ne minden nap legyen rá szükség)?

Vagy amire most nincs időd, arra hogyan fogsz teremteni?

Vedd végig lépésenként akár, tegyél fel magadnak kérdéseket..

Célok, lépések

És végül, de nem utolsó sorban, az előző pont alapján tervezd meg a kapcsolódó céljaidat, illetve lépéseket, amelyekkel eléred a jövőbeni időbeosztást, amikor (közel) mindenre annyi időd van, amennyit szeretnél, amennyi elég ahhoz, hogy megcsináld..

[/av_textblock]

[/av_one_full][av_one_full first min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=” margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’10px’ padding_sync=’true’ border=’3′ border_color=’#734854′ radius=’2px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]

[av_textblock size=” font_color=” color=” admin_preview_bg=”]

A célok, lépések, feladatok tervezéséhez pedig mi segíthet?

A Kalandtúra az Életedben e-könyvben megtalálsz mindent, ami elindít a változás útján és segít végigvinni amit kitűzöl!

Ha kíváncsi vagy rá, KATTINTS IDE és kérd az e-könyvet.
[/av_textblock]

[/av_one_full][av_hr class=’invisible’ height=’30’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’]

[av_social_share title=’Bejegyzés megosztása’ style=” buttons=’custom’ share_facebook=’aviaTBshare_facebook’ share_pinterest=’aviaTBshare_pinterest’ share_gplus=’aviaTBshare_gplus’]

[av_comments_list]

Picture of Emese

Emese

Szikora Emese business coach vagyok. Célom, hogy vezetőként, vagy munkavállalóként a napi problémák megoldásában, a csapat együttműködésének és a saját gondolkodásmódod fejlesztésében támogassalak. Vállalkozóként abban segítselek hogy felépíts egy jól működő, sikeres, rád szabott vállalkozást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek