Irány a nővekedési gondolkozás

Picture of Emese

Emese

Avagy hogyan állíthatjuk az agyunkat, a gondolatainkat a fejlődés, változás, egyszóval a növekedésünk szolgálatába.


Ismétlésként nézzük mi is az a growth mindset (avagy magyarosítva fejlődési, növekedési gondolkodásmód):

Ez az az állapot, amikor úgy kezeled az élet dolgait, a kihívásokat, úgy értelmezed a veled történteket, hogy megtalálod benne a lehetőséget, a változást, a fejlődést. Ilyen állapotban vagy, amikor a kihívásokra, problémákra tanulásként tudsz tekinteni, a problémáknál nem ragadsz le az önsajnálatban, hanem a megoldást keresed, nyitott vagy, szereted a kihívásokat, szeretsz kipróbálni új dolgokat, belevetni magad az ismeretlenbe.


A másik típusú gondolatvilág, az ún. fix mindset, avagy fixált gondolkodás, amikor a változás ellen vagy, az állandóság a fontos, abban látod a biztonságot, félsz a kihívásoktól, tartasz a változástól és rosszul élsz meg minden kihívást.
Egyik ember sem vagy csak így, vagy csak úgy gondolkozik, mindenkinek vannak napjai, időszakai, életterületei, ahol inkább fixált és vannak, ahol inkább növekedési gondolkodás jellemzi. a kérdés csak az, milyen az arány, mennyire jellemző rá a fix, és mennyire a fejlődési.


A jó, ha minél inkább az utóbbi módon tudunk működni, hiszen a változások, kihívások, problémák így is úgy is utolérnek, a kérdés, hogy szenvedéssel reagálunk, vagy lehetőségként éljük meg. Talán nem meglepő, hogy az utóbbival többre megyünk.

Az előző bejegyzésben megtalálhattátok a TESZT-et is, hogy Ti hol álltok a fix vagy növekedési gondolkodásmód egyfajta skáláján, most pedig megnézzük, hogyan lehet ezen a skálán feljebb lépni, hogyan lehet a fixből egyre inkább a fejlődési gondolkodás felé haladni.

A javasolt módszer szerint 3 fő lépést kell megtenni

Az első és legfontosabb a Tudatosítás

Mégpedig nem másnak, mint a fixált részünknek, gondolkodási módunknak, mintáinknak az észrevétele. Ez általában egyfajta belső hangként jelenik meg, a gondolataink között, mintha valaki a fejünkben beszélne. Gyakran alig észrevehető, nem tudatos, annyira megszoktuk már, hogy fel sem tűnik.


Ezért nehéz tudatosítani. De nem lehetetlen, csak figyelned kell, hogyan reagálsz főleg olyan helyzetekben, amelyek számodra kihívást hordoznak, amelyeket nem szeretsz, nem tudsz jól kezelni.


Ilyen példákat találhatsz a gondolataidban kutakodva:

  • úgysem vagyok / lehetek elég jó
  • mindig elrontom
  • biztos, hogy nem tudom megcsinálni
  • nem merek lépni, kockáztatni
  • nem is érdemes megpróbálnom, próbálkoznom
  • nem az én hibám
  • ez nekem nem jó, nem csinálom
  • minek próbáljam meg egyáltalán, úgysem változtat semmin

Mi hozza elő?

Ha már tudatosítottad milyen gondolatok formájában jelentkezik a Te fixált mindset-ed, akkor a  következő feladat az, hogy kiderítsd milyen ún. triggerek hozzák elő ezeket. Vagyis milyen esetek, szavak, emberek, tettek hozzák a felszínre az ön-ostorozó, negatív gondolatokat.
Íme néhány példa erre, hogyan tudod azonosítani ezeket a triggereket. Tedd fel magadnak a lenti kérdéseket, vagy ahhoz hasonlóakat, amelyek a Te életedben gyakoribbak, és válaszold meg, mit mond a fixált gondolkodásmódod, vagyis a Te Erzsid.

Ha a gondolataiban gyakran találod a mindig, néha, soha szavakat, az gyanús, mert ezek a gondolatok gyakran így, vagy egy ehhez hasonló időhatározó szóval kezdődnek. Ha gy van, használd a válaszokat ezeket a szavakat, ha éppen nem szerepel az adott gondolatodban, az sem baj.

Hogyan reagálsz?

Ha megvan, hogy szokásos szituációkban milyen fixált, azaz negatív gondolataid jönnek elő, figyeld meg – akár visszagondolva -, hogyan reagálsz, azaz milyen érzések, érzetek, akár testi tünetek jönnek elő egy-egy ilyen esetben, gondolat hatására.

mérges, szomorú, csalódott, dühös, kedvetlen, motiválatlan, ideges, feszült leszel?
Vagy megnő a puzusod, a szívverésed gyorsasága, esetleg fájdalom jelenik meg a hasadban, mellkasodban, torkodban? Bármi lehet.


Nem egyértelmű, illetve mindenkinél más, hogy az érzés jön először, aztán a gondolat, vagy fordítva. Amikor a gyakorlatot csinálod, figyeld meg, ha visszagondolsz egy kellemetlen szitura, akkor mi jön előbb, érzés, vagy gondolat? Amelyik, azzal a lépéssel kezdd a tudatosítás gyakorlatot, tehát nyugodtan cseréld fel az előző és a mostani lépést.

Az érzések, tünetek mellett ezután azt is megnézzük, hogyan próbáljuk racionalizálni ezeket a gondolatokat!

Kérdezd meg tehát ilyenkor, hogy a gondolataid alapján hogyan ítélsz meg helyzeteket, magadat, vagy másokat? Hogyan hibáztatsz, bántasz, bántod magadat ezekkel?

Mit is mond valójában a fixált mindset-ed számodra ezekkel a gondolatokkal?


Ha eljutsz idáig, hogy a Te belső fix hangodat tudatosítod, azaz észreveszed, hogy a nehéz szituációkban milyen negatív, gyalázó, bántó gondolatok formájában jelentkezik, és azt is felismered, hogy milyen helyzetekben milyen szavak, tettek hozzák elő, azaz triggerelik a fix gondolatok felmerülését, akkor tettél egy nagy lépést afelé, hogy a fix gondolkodásmódodat elkezd átalakítani fejlődési midset irányában.

De ha tovább tanulnál, akkor olvasd el a következő részt.

Picture of Emese

Emese

Szikora Emese business coach vagyok. Célom, hogy vezetőként, vagy munkavállalóként a napi problémák megoldásában, a csapat együttműködésének és a saját gondolkodásmódod fejlesztésében támogassalak. Vállalkozóként abban segítselek hogy felépíts egy jól működő, sikeres, rád szabott vállalkozást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek