Megszokás felé a fókuszáltságban

Picture of Emese

Emese

Avagy február értékelése

Ahogy a korábbi 2021-es terveimről szóló bejegyzésben ígértem, megmutatom nektek, hogyan haladok azokkal.

Február elején már megmutattam a januári értékelésem, most pedig már itt van márciusi, így jövök a februárival!

Emlékeztetőül, miért érdemes hónap értékelést csinálnod?

Minden hónap végén érdemes visszanézni az elmúlt 28-31 napra, több céllal is.

Meg tudod nézni, hogy a kitűzött céljaid felé mennyire tudtál haladni, az eltervezett feladatok közül mennyit tudtál teljesíteni?

Ha azt találod, hogy valamiért nem úgy haladsz, ahogy szeretnél, valahogy nem jönnek az eredmények, akkor változtass!

Hiszen van még 10 hónapod!

Ha most korrigálsz, pontosítasz, akkor még egy csomó időd van idén, hogy beérjenek a változtatások!

Át tudod gondolni, hogyan és mennyit tudtál dolgozni a hónapban.

Értékelni tudod magadat, a munkádat, az egész hónapodat.

Ezt teheted racionálisabban:

milyen eredményeket értél el, mennyi bevételt, hány ügyfeled van, hány kapcsolatot építettél, mennyi új érdeklődőd, követőd van, hány konkrét feladatot, kampányt, posztot, oldalt, stb készítettél el.

Teheted érzelmileg is:

Mivel voltál elégedett, mivel kevésbé?

Miben fejlődtél, hol van még tanulnivalód?

Mi az, ami sikerült és mi az, amit kudarcnak éltél meg?

Utóbbinál pedig azt, mit tanultál belőle, hogy csinálhatod legközelebb másképp?

A saját értékelésem

Így a második hónapra már valamennyire automatikusan jött, hogy értékeljek, de azért még rá kellett szánni magam. Segített az emlék, hogy milyen hasznos volt előzőleg is és mennyit segített irányba állni. Meg persze motiváló volt és meg is értettem mivel ment el az idő.

Megmutatom pár pontban, miket fedeztem fel és milyen tanulságokat vontam le:

Elért célok

Elértem az év elejére tervezett havi bevételem, lettek új ügyfelek, tartani tudtam a tervezett tartalom készítési ütemet (blog, post, videók), mennek a hétzáró közös alkalmak, és haladtam a fókuszáltságban, a kevésbé fontos feladatok elhalasztásával is!

Ami nem sikerült:

Az elég jó vállalkozó workshop sorozatot még nem publikáltam, valójában még nem is véglegesítettem, erre mentségem az, hogy a mostani időszakot nem is ítélem erre megfelelőnek, így jogos, hogy halasztom legalább egy hónappal.

Talán ugyanígy a havi egy tréning megszerzésében nem jártam sikerrel, de ez a jelenlegi korlátozások között nem is csoda.

Mi ment jól?

 • az egyéni kliensekkel való coaching-ok és konzultációk
 • tovább fejlődtem a tervezés, feladatokkal haladás, és fókusz tartásban (pl. sokkal kevesebb böngésző lap van már megnyitva)
 • lettek új ügyfelek, folytattam régiekkel a munkát
 • ahogy már előbb írtam a posztolás, blogolás, videózás
 • végre rendesen elkezdtem a kapcsolatépítést, beléptem egy üzleti körbe
 • jól alakul a vállalkozói közösség, mind  a csoportban, mind a hétzárókón

Mi volt nehéz?

 • még mindig túl sok feladatot tervezek be egy napra, hétre, de már nem vagyok tőle ideges, simán hátrébb tolom a határidőt
 • ígéretek betartása az ügyfeleknek, partnereknek (küldöm, átnézem – ezeket is felveszem azonnal a feladat listára, így nem felejtem el)
 • workshop-ok megszervezése és tréningek megszerzése, ahogy fent írtam
 • még mindig dolgozok több emberrel barterben, vagy alacsony áron (de legalább már tudatosan teszem, tudom mit kapok általa)

Az elvégzett feladatok

Amik általában nem 5-10 percesek, hanem több órásak, egy szolgáltatás tervezése, weboldala, fizetési, foglalási része, stb.

A konzultációk, coaching-ok óraszáma, az új ügyfelek, akikkel a hónapban elindult egy új folyamat, vagy akár egy alkalom. Az általam szervezett, vezetett programok.

Ezekre mindig jó visszanézni, már csak azért is, mert megmelengeti a szívem, nemcsak az, hogy új ügyfél és persze bevétel, hanem az is, hogy milyen eredményeket értünk el egy-egy ülésen, vagy milyen felismerések, sztorik jöttek elő! Egy folyamatot megemlítenék, az első vállalkozói mentoring folyamatomat lezártam, azt mondhatom, hogy erre nagyon büszke vagyok és persze lesz folytatás, majd figyeld a kommunikációm!

Az újonnan tanult módszerek, tanulásra töltött időt is átnéztem, egyrészt, hogy lássam, hogy szakmailag, vagy épp a marketingben, értékesítésben fejlődök, másrészt, mert a visszanézéssel felidézem a tanultakat is, amiből nem ritkán egyből új feladatot írok fel magamnak?

Ebből az ajánlói konferenciát emelnél ki, ami önmagában is nagyon érdekes és hasznos volt, de számomra most életmentő. El is kezdtem használni a gyakorlatban az ott tanultakat, majd egyszer erről is mesélek?

Ezen felül összeírtam kb. a megjelent tartalmakat: blog, poszt, videó, podcast, hírlevél darabszámát, megnéztem a reakciókat (ez egyből egy kis elemzés is lett).

Néhány szám csak ízelítőnek: 66 post – erre 67 reakció, csak a vállalkozós csoportban 59 post (van átfedés), a Youtube-on 154 megtekintés, 8 új feliratkozó, 11 videó a hónapban, 2 hírlevél, 6 blog bejegyzés, az instán pedig már 404 követő, havi 21 posttal.

Összességében milyen volt a februárom

Ezeket írtam össze magamnak:

 • építkezés folytatása, látom a haladást, a lépéseket
 • már fókuszáltabb vagyok, de még lehet hova fejleszteni, nem abban, hogy egy dologra koncentráljak jobban, hanem hogy azokat a feladatokat végezzem, amelyek tényleg fontosak a vállalkozásom szempontjából
 • megállapítottam, hogy több tervem egyszerűen kapacitáshiány miatt leállt (sablon készítés, elég jó vállalkozó csoport), de helyette másra vittem a fókuszt (ajánlás, együttműködés, kapcsolatépítés – mert ebből jönnek az új ügyfelek)!
 • A vállalkozókkal való munka szuper döntés, jó irány, alakul, építkeznem kell tovább
 • a cégeknek szóló szolgáltatásaim terén pedig egy hosszabb folyamatban kell gondolkoznom

Márciusra ezeket a fontos célokat, témákat fogalmaztam meg

 • tréning és business coaching fókuszban, kapcsolatépítéssel
 • az ajánlási rendszerem kidolgozásának és bevezetésének folytatása
 • a vállalkozóknak szóló csomagok, folyamatok és mentoring véglegesítése és publikálása
 • az elég jó vállalkozó program sorozat kidolgozásának folytatása

Megint nagyon sokat adott a hónap értékelés, láttam, hogy igenis sokat letettem az asztalra, hogy nem lógattam a lábam. Látom az eredményeket és össze tudom fűzni, hogy milyen tevékenységemmel fejlődik a vállalkozásom bevétel, márka és saját magam, mint vállalkozó szempontjából is.

Az áttekintés segített abban is, hogy átgondoljam, mire kell még jobban fókuszálnom, mit kell elengednem, vagy egyelőre jegelnem, hátrébb helyeznem a fontossági sorrendbe.  Szerintem jól haladok az az éves céljaim, sőt a hosszútávó céljaim felé is, hogy sikeres legyen a vállalkozásom és felépítsem azt, ami ma még csak az álmaimban szerepel.

Ettől én sokkal jobban, kiegyensúlyozottabban érzem magam és motiváltabban is veszem az újabb akadályokat (újabb szigorítások és emiatt újabb újratervezés)?

Jó hónap értékelést!

Picture of Emese

Emese

Szikora Emese business coach vagyok. Célom, hogy vezetőként, vagy munkavállalóként a napi problémák megoldásában, a csapat együttműködésének és a saját gondolkodásmódod fejlesztésében támogassalak. Vállalkozóként abban segítselek hogy felépíts egy jól működő, sikeres, rád szabott vállalkozást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek