Mennyire nem vagyunk racionálisak

Sokszor találkozok coachingon olyan ügyfelekkel, akik azért nem hisznek magukban, mert olyan elvárásokat támasztanak maguknak, amelyeket nem tudnak teljesíteni.
De nem ám azért, mert nincs elegendő tudásuk, sőt legtöbbször nem is a kitartással, motivációval van gond.

Hanem azzal, hogy irreális a cél, amit kitűztek.

A minap is egy ilyen hölggyel találkoztam. Ő egy új vállalkozás beindításán dolgozik éppen és már teljesen elbizonytalanodott abban, hogy képes azon a területen elérni valamit. Már abban is kételkedett, hogy egyáltalán alkalmas-e vállalkozónak, vagy legalábbis ilyen típusú vállalkozást képes-e véghezvinni.
Aztán megkérdeztem, hogy mégis mit szeretne elérni és kiderült, hogy teljesen konkrét célja van, egy bizonyos vezeti szint elérése abban a rendszerben.
Aztán arra kérdeztem rá, hogy mégis mennyi idő, energia befektetés kell ahhoz, hogy azt a szintet elérje?
Erre azt a választ kaptam, hogy tapasztalat, amihez pedig kiderült, hogy adott számú eseményre van szükség.
Aztán megnéztük, hogy a jelenlegi munkái, a családja és egyéb feladatai mellett, reálisan ezt az esemény számot mikorra tudja elérni, amelyre az derült ki, hogy még kb fél év.
Vagyis teljesen racionálisan nézve belátta, hogy valóban nem rendelkezhet most még azzal a tapasztalattal, amire szüksége van ahhoz, hogy elérje azt a bizonyos szintet.

De Ő már most elvárta ezt magától.

Miután ezt így végigbeszéltük, megértette, hogy olyan dolog miatt érezte magát kevésnek, sikertelennek, amely teljesen irracionális elvárásokon alapult.
Ahogy ezt belátta, egyből jobban érezte magát, a beszélgetés kezdeti rossz érzések elmúltak, újra motiváltnak, tehetségesnek érezte magát, újra hinni tudott abban, hogy sikeres lehet a vállalkozásban.
Ugye menyivel egyszerűbb lenne, ha valós dolgokat várnánk el magunktól és másoktól is. Csak az a probléma, hogy azt sem vesszük észre, hogy nem reálisak az elvárásaink. 
Ezt kellene először észrevenni, átgondolni, hogy teljesíthető-e a rendelkezésre álló idő, anyagi lehetőség, tudásunk alapján?

Photo by Charry Jin from Pexels

És ha rájövünk, hogy nem, akkor igazítsuk ki a céljainkat.
Majd ehhez viszonyítsuk önmagunk megítélését!
É ha egyedül nem megy, akkor kérj segítséget, pl. egy coach-tól, akivel átbeszéled, aki kívülről nézve segít rávilágítani a tényekre.
Akár engem is megkereshetsz.
Várlak szeretettel.  

Az Én Utam zárt facebook csoport

Ha biztonságos környezetben szeretnéd megosztani a Veled történteket, a változásokat, amelyeket elértél, vagy ha a többiek eredményei is érdekelnek,  gyere a csoportunkba és fejlődjünk együtt!!!

Szikora Emese vagyok coach, tréner, segítek megtalálni a Te utadat 

Több olyan jelentős fordulat is történt az életemben, amely elindított az önismeret, önfejlesztés, majd végül a segítő szakma útján.

Majd úgy döntöttem, hogy a régi munkám, életstílusom megváltoztatásával együtt a segítő hivatást választom, ahol az én eddigi életutamon megtapasztaltakból építkezve és a tanult professzionális módszerekkel támogatom a hozzám fordulókat.

Bővebben olvashattok az életutamról, a Te utad/ Én utam módszerről is.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó blog bejegyzések:

Újra – nyitás

Túl vagyunk 2,5- 3 hónap korlátozáson, lassan újraindul az élet, megnyitnak az üzletek, újra bejárunk dolgozni, beindulnak a kisebb programok, de vajon Te ennek örülsz, vagy ez számodra félelmetes?

Évtervezés – tervezés nélkül

Az idei évtervezés program beszámolója, hogyan álmodtuk meg az idei év fókuszait és hagytuk a konkrét tervezést "másra"...

Mennyire nem vagyunk racionálisak

Sokszor találkozok coachingon olyan ügyfelekkel, akik azért nem hisznek magukban, mert olyan elvárásokat támasztanak maguknak, amelyeket nem tudnak teljesíteni.

Tanulmányaim

Összegyűjtöm azokat a sztorikat, bejegyzéseket, posztokat, amelyekben arról írok beszámolókat, hogy mely tanulmányom mit adott nekem, hogyan használom a Veletek való munka során s Ti hogyan tudtok azokból profitálni.

Mi történik velünk egy válás, szakítás után?

Arról, ami utána marad meg az emberekben, az elvált nőkben és férfiakban. És hogy mit lehet kezdeni ezzel, ami a válás után marad.

Az én saját utam

Ha kíváncsi vagy rá honnan indultam, hol tartok most és mi a jövőbel tervem, olvasd el az én sztorimat.

Mi az én igazi hivatásom

Egy workshop, amely célja az, hogy megtalálja az álomtábla, azaz montázs készítés, illetve képkártyák segítségével az igazi hivatását.

Nézz vissza a karrieredre

Visszanézheted mit jártál végig, milyen tapasztalatokat szereztél, mit tanultál és ez alapján tudsz dönteni a hogyan-tovább-ról.

Egy évtervezés meséje

Hogyan zajlik nálam egy évtervezés program.

Hogyan álljunk neki bárminek pozitívan?

Kezdjünk (és majd fejezzünk is be) mindennapot valami olyan módon, amely segít minket abban, hogy pozitívabban, jobb kedvvel kezdje, illetve folytassa a napját.

Vajon mivel töltöd a hétköznapok nagy részét?

Hogyan érzed magad ez alatt a 4,6,8-12 óra alatt akár otthon, akár irodában, vagy máshol töltöd el.