fbpx

Mennyire nem vagyunk racionálisak

Share on facebook
Share on email
Share on linkedin

Sokszor találkozok coachingon olyan ügyfelekkel, akik azért nem hisznek magukban, mert olyan elvárásokat támasztanak maguknak, amelyeket nem tudnak teljesíteni.De nem ám azért, mert nincs elegendő tudásuk, sőt legtöbbször nem is a kitartássalmotivációval van gond.

Hanem azzal, hogy irreális a cél, amit kitűztek.

A minap is egy ilyen hölggyel találkoztam. Ő egy új vállalkozás beindításán dolgozik éppen és már teljesen elbizonytalanodott abban, hogy képes azon a területen elérni valamit. Már abban is kételkedett, hogy egyáltalán alkalmas-e vállalkozónak, vagy legalábbis ilyen típusú vállalkozást képes-e véghezvinni.Aztán megkérdeztem, hogy mégis mit szeretne elérni és kiderült, hogy teljesen konkrét célja van, egy bizonyos vezeti szint elérése abban a rendszerben.Aztán arra kérdeztem rá, hogy mégis mennyi idő, energia befektetés kell ahhoz, hogy azt a szintet elérje?Erre azt a választ kaptam, hogy tapasztalat, amihez pedig kiderült, hogy adott számú eseményre van szükség.Aztán megnéztük, hogy a jelenlegi munkái, a családja és egyéb feladatai mellett, reálisan ezt az esemény számot mikorra tudja elérni, amelyre az derült ki, hogy még kb fél év.Vagyis teljesen racionálisan nézve belátta, hogy valóban nem rendelkezhet most még azzal a tapasztalattal, amire szüksége van ahhoz, hogy elérje azt a bizonyos szintet.

De Ő már most elvárta ezt magától.

Miután ezt így végigbeszéltük, megértette, hogy olyan dolog miatt érezte magát kevésnek, sikertelennek, amely teljesen irracionális elvárásokon alapult.Ahogy ezt belátta, egyből jobban érezte magát, a beszélgetés kezdeti rossz érzések elmúltak, újra motiváltnak, tehetségesnek érezte magát, újra hinni tudott abban, hogy sikeres lehet a vállalkozásban.Ugye menyivel egyszerűbb lenne, ha valós dolgokat várnánk el magunktól és másoktól is. Csak az a probléma, hogy azt sem vesszük észre, hogy nem reálisak az elvárásaink. Ezt kellene először észrevenni, átgondolni, hogy teljesíthető-e a rendelkezésre álló idő, anyagi lehetőség, tudásunk alapján?

És ha rájövünk, hogy nem, akkor igazítsuk ki a céljainkat.Majd ehhez viszonyítsuk önmagunk megítélését!É ha egyedül nem megy, akkor kérj segítséget, pl. egy coach-tól, akivel átbeszéled, aki kívülről nézve segít rávilágítani a tényekre.

Akár engem is megkereshetsz.

Várlak szeretettel.  

Emese

Emese

Szikora Emese coach, tréner vagyok. Célom, hogy magánemberként és vállalkozóként segítselek egy teljesebb életet élni, akár magadban, akár a munkádban megtalálni az örömöt, kiteljesedést. Ehhez nyújtok eszközöket, módszereket, anyagokat és szolgáltatásokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További friss cikkek