Mi az én igazi hivatásom?

Picture of Emese

Emese

Álomtábla és a hivatás

Rózsa neve szellemi műhelyben rendszeresen, 1-2 havonta tartunk valamilyen kreatív eszközzel végzett foglalkozást.

Áprilisban ez az eszköz az Álomtábla volt és a hivatás témáját jártuk körül.

Egy nagyon izgalmas és jó hangulatú workshopon vettünk részt, ahol mindenki célja az, hogy megtalálja az álomtábla, azaz montázs készítés, illetve képkártyák segítségével az igazi hivatását.

Mindig felmerül a kérdés ilyenkor, hogy egy workshopon bármilyen eszközzel, – mondjuk itt most éppen a montázs kreatív eszközével – el lehet jutni addig, hogy konkrétan megálmodjuk megtaláljuk, hogy mit is szeretnénk csinálni, dolgozni.

Erre mindig azt válaszolom, hogy ez az embertől, helyzettől a szituációt, életétől és a személyiségétől függ. Természetesen azért ritkán van az, hogy valaki pont itt világosodik meg, hogy pl. könyvelőből színész, vagy informatikusból sportoló lesz. Egy ilyen alkalom, egy montázs el tud indítani valamit, amivel lehet, hogy napok, hetek, vagy akár hónapok múlva találja ki valaki, hogy milyen hivatást válasszon.

Így történt ez tegnap is. Valakinek az lett a program eredménye, hogy igazából nem is annyira a hivatás a fontos számára, neki inkább csak egy munkahely kell, ahova bejár és dolgozik, de nem itt akar kiteljesedni. Míg más arra jött rá, hogy ő pont a hivatásában szeretne többet mutatni, elérni, megélni. Illetve valaki viszont arra jött rá, hogy tulajdonképpen jó helyen van, csak néha kicsit elég és talán csak pihennie kell.

A program során először illatokkal és színekkel kezdtünk el dolgozni, ami most a relaxációt helyettesítette. Hiszen az illatok ugyanúgy el tudnak indítani egy egy érzést, gondolatot, vagy egy egy élmény irányába minket, mint mondjuk egy relaxáció. Három illatot szagoltunk és beszéltünk át. Mindegyik valamilyen módon a hivatáshoz, a teljesítményhez, a vágyakhoz, célokhoz és azok megvalósításához kapcsolódik.

Hamar kiderült, hogy kinek melyik illat jött be jobban, vagy éppen ütötte ki a biztosítékot nála, hiszen valakinek a jobban megy a vágyakozás, míg valakinek az nehezebb, hogy megvalósítsa. Megtudtuk, hogy ha valamelyik illatot nagyon irritálónak érezzük, az általa hordozott jellemzőkkel, vagy tulajdonságokkal van feladatunk. Az illatokhoz aztán mindenki színt is rendelt, ami azt segítette, hogy ez a feladat hogyan nyilvánul meg nála, például inkább tettekben kellene lépni vagy inkább jobban lenne érdemes hallgatnia az intuíciójára.

Montázs az álom tábla

Itt értünk rá a montázs készítésére, amely mint mindig, most is nagyon szórakoztató volt. Nagyon érdekes, hogy mennyire máshogy állunk neki, vagy hajtunk végre egy ilyen gyakorlatot is. A személyiségünktől függően van aki először sokáig keresgéli a képeket, majd akkurátusan kivágja, aztán egy ideig még tervezgeti, hogy állítsa össze, de a végén gyorsan felragasztja. Aztán van aki viszonylag gyorsan kiválogat, kivág képeket és inkább az összeállításra szán több időt.

Másrészt van aki inkább csak képeket szeret rátenni az alapra, míg valaki szavakat is használ, esetleg még ő maga is ír a leragasztott képekre szavakat. Az is nagyon érdekes, hogy ilyenkor milyen idézeteket, rövid mondatokat találtok az újságokban, illetve hogy a cikkekből kivágott szavak, mondatok hogyan tudnak a montázsok fő mondanivalójává válni.

A bejegyzéshez mellékelem egyébként az elkészült képeket, így ti is láthatjátok, hogy milyen sokféle megoldás verziója készülhet egy montázsnak. Miután elkészültek a montázsok, mindenki megnézte a saját alkotását és kértem, hogy adjanak egy címet. Ezután ránéztünk arra, hogy a montázs felépítése hogyan tudja tükrözni a múltat, a jelent és a jövőt, illetve a tudatos és nem tudatos gondolatainkat, érzéseinket. Így persze szépen sorban jöttek az információk a hivatással és sokszor egyébként nem csak azzal kapcsolatban, hanem a magánélet is szóba került. Hiszen egy ember vagyunk, akinek több területen zajlik az élete, azokat nehéz külön kezelni, egyben működünk.

A résztvevők kérték, hogy hadd mondjanak egymásnak is néhány szót. Ezekről kiderült, hogy nagyon hasznos ötleteket, információkat tudnak jelenteni, mert megmutatja, mennyire máshogy is lehet értelmezni, hogy mire lehet asszociálni egy képről, egy összeállításról. Vagy hogy látnak mások, hogy ítélik meg, hogy vajon miért pont úgy készítettem el a montázst. Ezekről nagyon sokat lehet tanulni, hogy látnak kívülről, milyen más nézőpontból lehet ránézni egy dologra.

Ezután azt kértem, hogy amit a montázs megmutatott, és amit abból leszűrtek a munkával kapcsolatban, olyan képeket gyűjtsenek amelyek azt tükrözik, amely annak megvalósítása során már rendelkezésükre áll, az úgynevezett erőforrásokat. Ami lehet tudás, tapasztalat, információ. Ezt a gyakorlatot már sokadszor csinálom és mostanában talán már írtam is róla, hogy nagyon nagyon sokszor ilyenkor inkább igényeket, vágyakat tudok vele előhozni, vagy akár elvárásokat saját magaddal szemben, de nagyon ritkán igazán erőforrásokat, tudást ami benned van. De nincs ezzel baj, minden segít, minden tovább tud lendíteni ilyenkor. Most is sok érdekesség merült fel szükségletként vagy igényként, de valódi erőforrás is. Ezek segítenek nemcsak abban, hogy jobban megismerd, de abban is hogy éppen mire van szükséged. Most ilyenek merültek fel, mint mi lendít előre, hogy találok erőt, bátorságot. Másnál a kikapcsolódás, elengedés merült fel.

Összességében újra bebizonyosodott, hogy az álom tábla kreatív eszközével milyen jól lehet előhozni olyan, bennünk lévő dolgokat, amelyek racionálisan, tudatosan a gondolatainkkal nem biztos, hogy felmerülnek.

Ezért az álom táblával történő munka, az ilyen eszközhasználatú workshopok folytatódni fognak nemcsak a hivatás, de a szerelem, a célkitűzés, a párkapcsolat, a munka és a magánélet több területére is!

Picture of Emese

Emese

Szikora Emese business coach vagyok. Célom, hogy vezetőként, vagy munkavállalóként a napi problémák megoldásában, a csapat együttműködésének és a saját gondolkodásmódod fejlesztésében támogassalak. Vállalkozóként abban segítselek hogy felépíts egy jól működő, sikeres, rád szabott vállalkozást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek