Mi történik velünk egy válás, szakítás után?

és hogy kapcsolódik ez a Te utadhoz?

Körülöttem sajnos sokan válnak el, vagy szakítanak egy kapcsolat végén. Azt hiszem, házasságok (tehát ebben az együttélések nincsenek benne) kb. 2/3-a végződik válással.

Vagyis sokan tudják milyen egy válás, min mennek keresztül a felek, hogy milyen nehéz nemcsak érzelmileg, de anyagilag és főleg ha gyermekek is van, akkor nekik is.

Én nem is magáról a válás, szakítás folyamatáról akarok most beszélni, hanem arról, ami utána van. Ami utána marad meg az emberekben, az elvált nőkben és férfiakban.

És hogy mit lehet kezdeni ezzel, ami a válás után marad.

Na de mi is ez ami marad?

Sokatokkal beszéltem, üléseken és barátként is, én nagyon-nagyon sokszor hallottam ezt a mondatot:

„Megtépázta a nőiességembe (és valószínűleg a férfiak nagy része is ezt mondaná a férfiasságára) vetett hitemet.

Nem tudom, ezután kellek-e valakinek még.

Nem biztos, hogy újra bízni tudok valakiben.”

Ismerős valamelyik?

Vagy valami hasonló gondolatod, mondatod szokott lenni, ha a volt házasságodra, magadra gondolsz?

Aztán talán rövidebb, ki hosszabb idő után eljutsz oda, hogy már szeretnél párt, de nem tudod hogyan kezd, vagy hogyan nyiss egyáltalán a másik nem felé?

Vagy csak azt kérdezed magadtól, másoktól, hogy miért nem vesznek észre a férfiak, nők, miért nem érdeklődnek irántad?

Amennyit én az ilyen kérdéseket feltevő, ezen gondolkozó emberekből, ügyfelekből, barátokból látok, az legtöbbször az, hogy gyakran nem is tudatosítják magukban sem azt, hogy mennyire megsérült a saját magukba vetett hitük,

sem azt, hogy emiatt mennyire zártak és talán egy láthatatlan, de áthatolhatatlan fal veszi őket körül.

Pedig a szavaikból és viselkedésükből, a szavaitokból ez kiderül.

Mások, a barátok, segítők és bizony a másik nem is érzékeli ezt a falat, bizonytalanságot, bezárást, és sokszor emiatt nem sikerül ismerkedni, vagy esetleg elmélyíteni egy friss kapcsolatot.

De ismétlem, ezek legtöbbször nem a felszínen, észrevehető, felismerhető gondolatok, viselkedés, – akár szóbeli, akár nem szóbeli – működés, formájában jelennek meg, hanem mélyen a nem tudatos részünkben, a pszichénkben, a lelkünkben.

Ezekkel a dolgokkal szembenézni sokszor kemény, fájdalmas munka és folyamat.

DE ameddig ezt nem tesszük meg, addig csak az értetlenség marad, hogy én akarnék, nyitnék, de a másiknak nem kellek.

Addig csak a más és saját magam hibáztatása marad.

Ha pedig már szembe merünk vele nézni, hogy mi is az igazi gát?

Akkor még mindig meg kell küzdeni önmagunkkal, mert meg kell engedni magunknak hogy ha fáj is, hadd derüljön ki, jöjjön felszínre aminek kell, hogy mi tart vissza, hogy mi okozza a szomorúságot, hogy mitől félek.

Mert ha felszínre jött, akkor lehet vele dolgozni, akkor lehet átalakítani, amit majd beépítve újraformál Téged, vagy csak előtérbe hozza, erősíti amit kell, kicsit leszabályozza amire kevésbé van szükség.

És ha ez sikerül, akkor fogsz megnyílni, akkor tudsz vidáman, magabiztosan, bátran a következő párkapcsolat elé állni, akkor tudsz aktívan keresni, észrevenni egy férfit, vagy nő, válaszolni a megkeresésekre, elhívásokra.

És akkor fogsz tudni belemenni egy új kapcsolatba.

Nem ezer százalék, nincs garantált siker persze, de ez az önmagad felismerése, fejlesztése biztos, hogy hozzásegíthet.

Vagy úgy is mondhatnám, hogy szerintem enélkül nem megy.

A Te utad folyamata ezt támogatja, önmagad megismerését, a mélyen fekvő gátak felszínre hozását, majd önmagad szükséges átalakítását. Kinek melyik fázisban kell dolgoznia, milyen módszer, eszköz válik be, az személyenként más lehet. A Te utad egy váz, amit együtt töltünk meg.

Ezekről a lépésekről szólnak az élő adások, a blog bejegyzések és a facebook posztok is, szépen sorban felépítve.

Nézd meg, olvasd el, gondold át ezeket és használd magadra nézve belőle azt, amire szükséged van ahhoz, hogy elérd azt az új, önbizalommal teltebb, nyitottabb énedet, aki kész lesz a következő kapcsolatra.

Ha a tanultakkal kapcsolatban kérdéseid merülnek fel, nem értesz valamit, vagy megerősítésre van szükséged, az Én utam csoportban ezeket megbeszélhetjük. Egymást támogatva, ösztönözve, segítve.

Mert ez a csoport ezért van!

Érted, aki változni akar, aki jobb életet szeretne, aki máshogy szeretve élni, létezni, kapcsolódni.

Az Én Utam zárt facebook csoport

Ha biztonságos környezetben szeretnéd megosztani a Veled történteket, a változásokat, amelyeket elértél, vagy ha a többiek eredményei is érdekelnek,  gyere a csoportunkba és fejlődjünk együtt!!!

Szikora Emese vagyok coach, tréner, segítek megtalálni a Te utadat 

Több olyan jelentős fordulat is történt az életemben, amely elindított az önismeret, önfejlesztés, majd végül a segítő szakma útján.

Majd úgy döntöttem, hogy a régi munkám, életstílusom megváltoztatásával együtt a segítő hivatást választom, ahol az én eddigi életutamon megtapasztaltakból építkezve és a tanult professzionális módszerekkel támogatom a hozzám fordulókat.

Bővebben olvashattok az életutamról, a Te utad/ Én utam módszerről is.

Kapcsolódó blog bejegyzések:

Adj értelmet a fájdalomnak

Hogyan tanuljunk meg okulni a nehézségekből, értsük meg miért történt velünk és legfontosabb, vegyük észre mit tanultunk belőle.

Évtervezés – tervezés nélkül

Az idei évtervezés program beszámolója, hogyan álmodtuk meg az idei év fókuszait és hagytuk a konkrét tervezést "másra"...

Mennyire nem vagyunk racionálisak

Sokszor találkozok coachingon olyan ügyfelekkel, akik azért nem hisznek magukban, mert olyan elvárásokat támasztanak maguknak, amelyeket nem tudnak teljesíteni.

Járd a Te utad és hagyd hogy kövessenek

Hogyan találd meg azt az utat, azt a módszert amely belőled jön. Amit hitelesen tudsz adni, ami igazán Te vagy.

Mi történik velünk egy válás, szakítás után?

Arról, ami utána marad meg az emberekben, az elvált nőkben és férfiakban. És hogy mit lehet kezdeni ezzel, ami a válás után marad.

Mit mutatott meg nekünk Csernobil

Személyes vélemény, a szereplők élet-útjának bejárása, a mi élet-utunkra hatása és hogyan csináljuk jobban.

Az én saját utam

Ha kíváncsi vagy rá honnan indultam, hol tartok most és mi a jövőbel tervem, olvasd el az én sztorimat.

Teadélután

Egy teázós délután, amit illeszkedve az angolok által megteremtett íratlan szabályokhoz, fél 5-kor kezdünk, a tea mellé pedig szendvicset és aprósüteményt eszünk.

Hogyan álljunk neki bárminek pozitívan?

Kezdjünk (és majd fejezzünk is be) mindennapot valami olyan módon, amely segít minket abban, hogy pozitívabban, jobb kedvvel kezdje, illetve folytassa a napját.