Mindenkit más motivál, téged mi?

Picture of Emese

Emese

Téged mi motivál a munkában?

Gondolom ezt a kérdést más sokszor feltették neked, sőt talán Te magadnak is. Sőt én is már sokat írtam a motivációról. Hogy milyen fontos, hogy a covid, home-office, az emberi, szociális kapcsolódás hiánya mennyire alá tudja ásni. Hogy néha milyen nehéz megtalálni.

Ezért most nem is ezekről fogok írni. Hanem egy ún. motivációs kulcs tényezők listán végigmenve egy-egy résznél segítek neked megtalálni azt, amitől motiváltabbá tudsz válni.

Akár a jelenlegi munkádban, pozíciódban, akár egy olyanban, amiről ma még nem is álmodsz.

Minden résznél megmutatok egy motivációs kulcs formát, példákkal, hogy az hogyan jelenhet meg most és kérdésekkel, hogyan találd meg magadban, a jelenedben. Ha pedig most nem találod meg, akkor hogyan keress olyan tevékenységet, munkát, vállalkozást, amiben megtalálhatod.

Ego, avagy a szakértő

Ha ez motivál téged, akkor számodra az a fontos, hogy Szakértő legyél, pl. van diplomád, első, vagy a legjobb vagy a szakmádban, a cégnél a pozíciódban, a területen, ahol dolgozol.

pl. Te vagy a legjobb beszerző a cégnél, téged keresnek meg a legtöbb új feladattal, vagy éppen a bonyolult témákkal,

vagy fontos számodra, hogy milyen végzettséged van, hogy meglegyen a papírod ahhoz, amivel foglalkozol (diploma, tanfolyam, nyelvvizsga).

Ha rád ez jellemző, azt gondold át, hogy a jelenlegi munkádban, pozíciódban, napi feladataidban tudsz-e ilyen első, szakértő lenni?

Valójában kell-e a mostani munkád számára a diplomád, a többi végzettséged, vagy teljesen mással foglalkozol? Utóbbi esetben gondold át, hogy a vajon mi miatt csinálod ezt a munkát, ha más a végzettséged? Lehet, hogy ez így teljesen rendben van, és motivált is vagy, de lehet, hogy itt van a kutya elásva.

Ha esetleg a jelenlegi pozíciódban nem tudod motivációként hasznosítani ezt az egót tényezőt, akkor kereshetsz új kihívásokat, hogyan tudnál jobb, első lenni ott, ahol dolgozol pl. szakértőként, speciális ügyekben, vagy egyáltalán kitűnni.

Vagy érdekes, hasznos lenne-e számodra és a cégnek is egy újabb végzettség, diploma megszerzése, ami téged motivál, a többlet tudást pedig a cég kamatoztatja.

Jellemző rád ez az EGO féle motiváció?

Tanulás

Téged mennyire motivál a tanulás, a tudás megszerzése?

Ha ez a kulcs motivációs tényeződ, akkor számodra fontos, hogy mindig tudj újat tanulni, új dolgokat megismerni, könyveket olvasni, tanfolyamokat végezni, új információkat szerezni.

Ha ez a te fő motivációs faktorod, akkor érdemes arra figyelned, hogy legyen lehetőséged a folyamatos tanulásra, új dolgok megismerésére, tapasztalatszerzésre.

Ez a tanulás nemcsak tanfolyam, diploma, OKJ lehet, de akár egy könyvből, online tréning, videó feldolgozása, vagy akár a munkádban egy új szoftver, folyamat, csapat, projekt, termék, technológia megismerése.

Ha téged ez motivál, akkor szuper, ha olyan területen dolgozol, ahol van helye az innovációnak, új dolgok felkutatásának, bevezetésének, kipróbálásának. De ha pl. adminisztratív munkaköröd van, ott sem reménytelen a motivációs kulcsod felhasználása, ha tudsz pl. te lenni az az ember, aki megtanulja az új könyvelő, beszerző szoftvert és megtanítja a többieknek.

Megvan most ez a lehetőség a munkádban? Ha nincs, hogyan tudnád a pozíciód részévé tenni, vagy ha egyáltalán nem, mi lenne az a neked való munkakör, amiben ezt jobban meg tudnád élni?

Munka

Téged mennyire motivál maga a munka, a feladatok „csinálása”?

Ha ez a kulcs motivációs tényeződ, akkor neked az segít, ha csinálhatod a dolgokat, legyen az egy excel tábla felépítése, programozás, belemélyedés egy kreatív feladatba, vagy akár valami fizikai megalkotása.

A jó öreg FLOW, akkor vagy motivált, ha benne tudsz lenni a folyamatba.

Ez az egyik legjobb motivációs típus, hiszen ezt szinte bármilyen feladatban, pozícióban, iparágban meg lehet találni.

Az már más kérdés, hogy ehhez milyen viselkedés típusod társul, szereted-e az egyéni, elmélyülős feladatokat, vagy inkább pörögsz, beszélgetsz, szervezed a többiek munkáját. Előbbi esetben talán könnyebb megtalálni ezt a flow-t, de utóbbi esetben sem lehetetlen. Egy jó beszélgetés, egy megbeszélés, ahol haladtok is lehet ilyen.

Gondold át a munkádat, hogy tudod magadnak megteremteni ezt a benne vagy érzést, vagy ha végképp nem tudod elképzelni, milyen munka, feladat lenne az, ahol meg tudnád. Akár lehet ez egy hobbi is a munkád mellett!

Siker

Mennyire motiválnak téged a sikerek, ha valamit elértél, szintet léptél?

Ha inspirál, előrevisz annak a lehetősége, hogy magasabb pozícióba lépj, vagy erősebb szakmai kompetencia szintet kapj, vagy az év végi teljesítményértékelésen azt halld a vezetődtől, hogy mi mindent teljesítettél. Vagy ha észreveszed és jó érzéssel tölt el minden kisebb, vagy nagyobb sikerélmény, megfogható eredmény, egy pályázat, a fizetésemelés, egy lezárt projekt, akkor vélhetően neked a siker a kulcs motivációs tényeződ.

Ezt is elég könnyű megtalálni bármilyen munkában, pozícióban, feltéve, ha valóban észreveszed, tudatosítod a sikereidet, még az aprókat is. Ha meghallod a pozitív visszajelzéseket, hogy mennyit fejlődtél a munkádban, hogy mit értél el.

Ha pedig nem találod a mostani helyeden?

Két dolgot tehetsz. Figyeld meg, hogy ténylen nem ér sikerélmény, vagy csak nem tudatosítos. Utóbbi esetben figyelj fel minden sikerre, előbbi esetben nézd meg, hogy találsz-e, van-e olyan téma, feladat, amiben jobban elérnek a sikerek. Ha nem, akkor ideje olyan helyet keresni, ahol érzed ezt!

Hozzájárulás

Mennyire hoz téged lázba, ha valami maradandót adsz a világnak, az embereknek, ha másoknak jobb lesz az élete általad, vagy a munkád eredménye által?

Neked a hozzájárulás a kulcs motivációs tényeződ akkor, ha a bevezető mondatban leírtak motiválnak.

Na de, hogy találod meg ezt a hozzájárulást egy „átlagos” munkahelyen, pozícióban?

Pl. olyan termék fejlesztésében, kitalálásában, bevezetésében veszel részt, amely jobbítja valahogy az emberek életét. Nálam ilyen volt a BUBI projekt anno, ami azért a hibái ellenére sok budapestinek megkönnyítette a közlekedést. És ez jó érzés volt, és ösztönzőtt.

De lehet, hogy neked az innovációs területen való ténykedés adna plusz löketet, ahol új technológiát, eszközöket, ötleteket lehet feltalálni, megtervezni, vagy akár megvalósítani.

De meg lehet találni ezt a hozzájulást a HR-es, tréner, belső oktató, segítő területeken is, hiszen ott a munkáddal a munkatársaid életét teheted könnyebbé.

Viszont ha úgy érzed, sehogysem tudod ezt a mostani pozíciódban megtalálni, akkor mindenképpen érdemes olyan állás után nézni, ahol a fentieket alkalmazhatod, tehát vagy segítő, „kiszolgáló” terület, vagy innovatív, fejlesztési projekteken dolgoznak, aminek te is részese lehetsz.

Magadra ismertél?

Ha igen, akkor mennyire találod ezt meg a mostani munkádban és ha nem, mit csinálnál helyette szívesen, ami tényleg ösztönözne?

Jövő

Mennyire motivál az, ha vannak nagyobb céljaid, van egy álmod, egy víziód?

Ha téged az hajt, hogy látod hova vezet az életed, vagy van egy nagy álmod, egy komoly bakancslistás tételed és azért teszel, dolgozol, fejlődsz, akkor a Te motivációs kulcs tényezős a jövőről álmodni?

Ha rád ez igaz, akkor fontos számodra, hogy legyenek álmaid, életcélod, vagy legalább egy olyan nagyobb célod, ami felé tudsz haladni. Akár munkában, akár magánéletben.

Munkában fontos számodra, hogy lásd, milyen nagyobb pozíciót, javadalmazást, vagy más célt érhetsz el a jelenlegi helyeden. De valószínűleg ezek is csak eszközök a nagyobb álmodhoz (pl. egy hajó, vagy hajóút, nagy utazás, vidéki ház, szuper autó). Vagy épp a mostani feladatkörödben tanulsz, fejlődsz, tapasztalatot szerzel, ami egy magasabb pozícióhoz vezethet.

Ha ilyen vagy, hasznos, ha a jelenlegi munkádban meg tudod találni, az hogyan vezet az álmod felé, mit tesz hozzá.  Ehhez persze az is kell, hogy tudatosítsd magadban azt az álmot, amiért dolgozol.

Ezt a motivációs elemet a legnehezebb és legkönnyebb megtalálni bármilyen állásban. Nehéz, mert magasabbra kell tekintened, hátrébb lépni, könnyű, mert szinte bármilyen munkát szívesen tudsz csinálni, ha látod, hogy visz az közelebb az álmodhoz.

Magadra ismertél?

Ha igen, jó álmodozást és sok sikert az álmok felé vezető lépésekben, a napi munkában.

Hasonlítani

Mennyire motivál az, ha találsz egy példaképet, akit követni, akár utánozni, másolni tudsz?

Ha téged az segít előbbre jutni, hogy van egy olyan ember (híresség, celeb, mostani, vagy régi vezetőd, szenior kollégád, családtag), akire felnézel, aki személy szerint, vagy a munkássága, az eredményei fontosak neked és akihez hasonlítani szeretnél, ezért teszel, ez hajt, akkor neked a hasonlítás a kulcs motivációs tényeződ.

Ez talán furcsának tűnhet annak, akire ez nem jellemző, azt gondolhatod, hogy motiválna az, ha valakire hasonlítok?

Ez a motivációs kulcs nem is teljesen erről szól. Nyilván nem 100%-ban akar valaki olyan lenni, mint egy másik ember. De valamije van annak a példaképnek, ami igenis motiválja, az eredményei, az életmódja, a sikerei, a személyisége és ez egészséges keretek között nagyon szuper hajtóerő lehet.

Úgy gondolom a legtöbbünknek vannak olyan életszakaszai, vannak olyan emberek az életében, amikor ez a motiváció bekapcsol, akár iskolában, akár a felnőtt életünk kezdetén, az első munkahelyen. DE aztán van, akinek ez akár hosszabb távon is megmarad.

És persze ez az a tényező, ami jól össze tud kapcsolódni mással, pl. ha azért nézel fel egy celebre, mert ügyesen lett híres és keres ezzel sokat, akkor a pénz, a siker is a Te motivációs kulcsod lehet.

Hogy találd meg ezt a munkádban? Keress egy kollégát, vezetőt, akinek az élete, személye, munkastílusa tetszik, aki úgy halad a rangrétlán, ahogy Te is szeretnél. És vedd észre, hogy mire és hogyan inspirál ő téged.

Egyediség

Mennyire motivál az, hogy egyedi vagy, vagy valami különleges dolgot csinálsz, készítesz, speciális pozícióban dolgozol?

Ha számodra fontos, hogy akár a munkád maga, akár az, ahogy Te azt végzed, ahogy működsz az egyedi, egyéni legyen, akkor neked bizony az egyediség a kulcs motivációs faktorod.

Hogyan tudod ezt megélni? Ha látod (és tudatosítod), hogy miben vagy más, mint a többiek, mit csinálsz egyéni módon, mennyire vagy egyszeri és megismételhetetlen, akár pont emiatt nélkülözhetetlen a munkádban.

Neked biztosan az izgalmas, ha valami speciális szakterületen dolgozhatsz, légi irányítás, vasúti pálya tervezés, olyan innováció, ami a te fejedből pattant ki. Ha pedig ennél „hétköznapibb” munkád van, akkor találd meg az egyes feladatokban, folyamatokban azt, hogyan tudod egyedivé tenni, akár egy nyilvántartási módszer, akár a munkanapod beosztása terén. Szinte minden munkakörben meg lehet találni az egyediségét. Ha pedig végképp nem megy, akkor érdemes valami olyan hobbit keresned, ahol ezt az egyediséget megélheted.

Egyedi

Téged mennyire motivál, hogy egyedi, különleges vagy, más, mint a többiek?

Lehet ez az egyediség az, hogy speciális szakterülethez értesz, amihez más nem. De lehet, hogy az egyéniséged, személyiséged teljesen más, mint a többiek. Az is előfordulhat, hogy egy olyan pozícióban vagy, ami senki másnak nincs (pl. szakmai és értékesítési területet is lefedi), avagy olyan feladatköröd van, ami egyedi, másnak a cégen, szervezeten belül nincs ilyen feladata (pl. összekötő két terület között, egy nagyon speciális szakmai téma).

Ha ezek közül valamelyik igaz rád, vagy legalábbis szeretnél ilyen lenni, így dolgozni, akkor ez a te motivációs típusod. Ha számodra ez a fontos, akkor azt találd meg, hogyan lehetsz egyedi, megismételhetetlen a munkahelyeden, a pozíciódban, akár, mint szakértő, mint személy, miben vagy, tudsz egyedi, más lenni, mint a többi szakember a területeden, vagy mi az a pozíció, amiben ezt az egyediséget meg tudod élni.

Picture of Emese

Emese

Szikora Emese business coach vagyok. Célom, hogy vezetőként, vagy munkavállalóként a napi problémák megoldásában, a csapat együttműködésének és a saját gondolkodásmódod fejlesztésében támogassalak. Vállalkozóként abban segítselek hogy felépíts egy jól működő, sikeres, rád szabott vállalkozást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek