Neked mi a fontos?

Ugyanúgy, mint az életünkben, egy coaching ülésen is az dönti el, hogy mivel foglalkozunk, hogy mi a legfontosabb éppen most az életünkben.

Többször előfordul, hogy valaki több témát is elmond pl. az első találkozón, amin dolgozni szeretne, ahol valamilyen problémája van.
Aztán amikor rákérdezek, hogy mégis melyik ezek közül az, amelyik most a legjobban foglalkoztatja, gyakran nagyon nehezen választanak.

Egy klasszikus coaching ülésen ugyanis nagyon fontos egy konkrét témát, célt kiválasztani, amiről aznap beszélünk, amit azon a napon el akar érni.


Én azonban rájöttem, hogy ez nem mindig sikerül.

Arról már írtam, hogy megtanultam az ilyenkor esetlegesen keletkező feszültséget elengedni magamban és sodródni az árral, azaz hagyni a klienst, hogy abban menjen tovább, ami jön, ami adja magát.

De arról még nem meséltem, hogy miért is lehet az, hogy valaki A-t választ, aztán B-vel dolgozik és hogy miért is mindegy igazán, hogy mit választ.

Nézzük az első kérdést, miért változhat menet közben a téma?

Azt gondolom azért, mert tudatosan lehet, hogy pl. az anyagiak fontosak, vagy a munka, karrier, de valahol mélyen igazából más izgatja a fantáziánkat.

PL. a család, párkapcsolat, magánélet más területe. Ilyenkor az történik, hogy az ügyfél szépen kiválasztja, hogy a munkahelyével akar foglalkozni, majd pár kérdés, gyakorlat után szinte észrevétlenül átsiklunk arra, hogy hogy is van vagy éppen nincs otthon a párjával.

Mert lehet, hogy egy munkahelyi konfliktus, probléma van a felszínen, de a jéghegy csúcsa alatt talán az, hogy úgy érzi nem figyelnek rá, nem értik meg, nem veszik figyelembe az igényeit.

És hogy miért nem számít, miért nem baj ez?

Pont a fenti példa alapján lehet erre a kérdésre választ adni.
Mert mindegy milyen témát, szituációt, problémát választunk, ha együtt le tudunk ásni mélyebbre, és megtaláljuk, ami IGAZÁN bánt vagy foglalkoztat, akkor bármelyik területről indulunk, vélhetően ugyanoda jutunk.

Ahhoz a problémához, amelyik éppen MOST és ITT zavar a legjobban, amelyikkel most és itt tudunk dolgozni, haladni, mert már készek vagyunk rá.

ui: ezt a gondolkodásmódot egyébként az élet nagyon sok más területén is lehet alkalmazni, de erről majd máskor.

Tehát nem az a kérdés, hogy Neked mi a legfontosabb, mi izgat a legjobban, hanem az, hogy VAJON MI VAN MÖGÖTTE?

És én ennek megtalálásában tudok segíteni!

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó blog bejegyzések: