Nézz vissza a karrieredre

Picture of Emese

Emese

Hogyan? Rajzold meg a karrier- életvonalad.

És mit nyersz vele? Visszanézheted mit jártál végig, milyen tapasztalatokat szereztél, mit tanultál és ez alapján tudsz dönteni a hogyan-tovább-ról.

Dióhéjban erről szól a karrier életvonal elemzés.

Még tavaly sikerült egy nagyon érdekes coaching módszerrel megismerkednem egy szakmai EMCC workshopon. Ennek témája a karrier coaching volt, amely abban tudja támogatni a résztvevőt, hogy eldöntse, mit szeretne a továbbiakban a karrierje terén tenni, elérni és azt hogyan tegye.

Sok eszköz, módszer áll rendelkezésre annak, aki ezen a témán akar dolgozni, amelyekből engem a workshop-on a már említett karrier életvonal elemzés fogott meg nagyon. El is készítettem a sajátomat, amelynek képét a bejegyzésben több részletben láthatjátok is.

Hát igen, már 3 oldal kellett az elmúlt több, mint 20 éves szakmai pályafutásom megörökítéséhez. Egyből egy érdekes tapasztalat ezzel kapcsolatban: sok a 20 év és ebből eszembe juthat az is, hogy már nem vagyok 20 éves, de végignézve az ábrámon az is felrémlik, mennyi mindent csináltam, éltem át, mennyi féle tapasztalatot szereztem és ebből aztán azt a következtetést tudom levonni, hogy ennyivel is több vagyok. Nekem ez rögtön, először ránézve az idővonalamra, jól esett és erőt adott. Már megérte megrajzolni:-)

De visszatérve a karrier vonal eszközhöz. Nézzük először, hogyan is kell megrajzolni, majd utána azt, hogyan lehet felhasználni.

A rajzolás

A rajzolás nagyon egyszerű. Ahogy látjátok a lenti első képen, egyszerűen az első fontos ponttól a karriered, vagy szakmád, munkád szempontjából, el kell kezdeni valahova felírni. A bekeretezés opcionális és szerintem a szöveg mellett lehet és érdemes valami kis rajzzal is kiegészíteni. Balról jobbra haladhatunk, ahogy telik az idő és minden érdekesebb, jelentősebb eseményt, munkahelyet, projektet, időszakot érdemes felírni.

Karrier életvonal 1.

Ami a karriered és Te magad szempontjából fejlődés, pozitív, azt más irányba helyezd el a rajzon, mint ami nehézség, rossz emlék, élmény, tapasztalat. Te döntöd el, hogy ezt hogyan különbözteted meg, hova rajzolod a + és – élményeket.

 Ahogy azt is, hogy egymáshoz képest az egyes eseményeket, időpontokat hogyan helyezed el térben, akár fel – le, akár jobbra haladva, rajtad múlik.

Mint minden ilyen gyakorlatnál, fontos, hogy ne nagyon sokat gondolkodj, mit és hova írj, rajzolj. Engedd, hogy jöjjön, ami eszedbe jut és az első érzés alapján tedd a pozitívabb, vagy nehezebb ágba. Érdemes összekötni az eseményeket egy vonallal, vagy valamivel, mivel ez a folytonosságot mutatja és a haladást, illetve változást, váltakozást.

A végén persze jussunk el a MA-ig, és bár a workshop-on ezt nem csináltuk, szerintem nyugodtan tovább is lehet menni egy kicsit jövőbeni dolgokra, ha valamit már eldöntöttél, elindítottál, lefixáltál. Az már hozzátartozik a teljes képhez.

Ami még egy érdekes adalék lehet, hogy a lap, vagy kép aljára írd le azt is, hogy az adott karrier ponton mi az, amit megtanultál, vagy tapasztaltál, ami később megváltoztatott, segített egy döntésben, változtatásban, vagy amit felhasználtál a továbbiakhoz. Ezzel átgondoljuk nemcsak azt, hogy mi történt, hanem azt is, hogy milyen hatással volt az ránk, akár a későbbiekben.

Én pl. ennek a résznek a kitöltésekor döbbentem rá, hogy amikor egy másik városba mentem főiskolára, akkor léptem ki először úgy igazán a szülői házból, nemcsak fizikálisan, de  a kötelék szempontjából is. És visszaemlékezve rájöttem, mennyi mindent tanultam meg akkor, amely később a teljesen önálló élethez segítséget nyújtott. Ami nélkül talán sokkal nehezebben költöztem volna fel Budapestre, majd egy külföldi országba!

Karrier életvonal 2.

Fel lehet rajzolni olyan magánéleti pontokat is, amelyek befolyásolták a karriered, de alapvetően most a szakmai eseményekre koncentráljunk.

Az elemzés

Innentől indulhat aztán a karrier- vonal elemzése.

Ez egy áttekintéssel kezdhető, mert talán ez az első alkalom, hogy végignézed akár rövidebb, hosszabb ideje dolgozol, hogy mi mindent és hol csináltál. Már ebből le lehet vonni érdekes következtetéseket (pl. sűrűn váltasz, vagy inkább egy cégnél vagy évek óta). Nincs jó vagy rossz idővonal, az számít, neked mit jelent, amit látsz.

Elégedettséget, vagy máshogy csinálnád a jövőben? Ezekre érdemes koncentrálni, sosem arra, hogy minősítsd magad a múltbeli cselekedeteid alapján!

Aztán érdemes végiggondolni, hogy az egyes cégeknél, pozícióknál, projektekben, esetekben mi történt, Te mit csináltál, hogyan működtél. Majd rátérni arra, hogy milyen tapasztalatokat gyűjtöttél, mit tanultál az esetekből, milyen szakmai és emberi tudással, skill-el gazdagodtál. Kitérhetsz arra is, hogy milyen erősségeket szereztél a pozíció, munka által, vagy mi az, ami már addig is benned volt. Adott pontokat lehet olyan szemmel is nézni, hogy miért maradtál ott, vagy éppen miért léptél ki, vagy tovább és mit vittél magaddal.

Milyen hosszú ideig töltöttél be egy pozíciót, munkát, és abból mire következtetsz? Mit szerettél, mit utáltál benne? Van-e bármilyen ismétlődés a helyeken, pozíciókban?

Hogyan kezelted, alkalmazkodtál, vagy éppen nem kezelted, nem alkalmazkodtál a szituációkban?

És még millió ilyen és az adott esetekhez kapcsolódó kérdést fel lehet tenni a magad számára.

Az egész elemzés célja az, hogy tisztábban lásd, mi és miért, hogyan történt veled a karriered folyamán. Majd az így felgyűlt tudásból, megértésből kialakíthasd, hogy merre szeretnéd továbbvinni a karriered vonalát, mit, vagy mit nem szeretnél csinálni, dolgozni. Inkább hasonlót, vagy mást, esetleg máshogy?

Végül pedig összefoglalóan érdemes egy-egy erősséget, ún. szuper-erőt kiemelni, akár egy jelmondatod, vagy egy az eddigi karrier utadat jellemző szót, mondatot alkotni. Mert ez nagyon meg tud maradni és bármikor eszedbe jut, segít visszaemlékezni mindarra a tapasztalatra, élményre, erőforrásra, amely az eddigi karrier életutadban benne van!

Nálam például látszik, hogy ugyan változatos projektjeim voltak, de nagyon régóta dolgoztam ugyanott, aminek azért lett eredménye (kiégés, egészségügyi probléma). Viszont mióta megtaláltam az új hivatásomat, ha döccenőkkel is, de folyamatosan felfelé haladok.

És még nagyon sok mindent ki lehetne elemezni a saját karrier vonalamból is, de ez már egy másik bejegyzés története lehet.

Hogyan csináljuk

Ahogy fent írtam, megrajzolhatjuk otthon egyedül, vagy akár baráti csoportban is és végiggondolhatjuk magunkban, együtt is. Elég egy A4-es papír, de még jobb egy nagyobb, A3-s, vagy flip-chart és kb. 1 óra nyugalom, amikor erre tudsz koncentrálni. Az „eredményeket” pedig érdemes feljegyezni, leírni magadnak, hogy később is vissza tudd nézni!

Az eszköz alkalmazása, ha coaching keretében csináljuk, általában egy egész egy órás alkalmat igénybe vesz, a rajzolás, megbeszélés, elemzés. Az élményemet és a módszert azért is osztom meg, mert azt hiszem otthon is el lehet készíteni, lerajzolni és átgondolni.

Karrier életvonal 3.

Hogy miért jobb mégis ezt egy coaching keretében csinálni? Egyrészt mert otthon egyedül nagyon kevesen szánják rá magukat, hogy tényleg megcsinálják. Vagy elkezdik, de elakadnak, félbehagyják, nem fejezik be.

Vagy ha meg is rajzolják, egyedül, magunkban már nagyon nehéz végiggondolni, hát még következtetéseket levonni. Hiszen csak a saját nézőpontból gondoljuk át, ami hozhat érdekességeket, de ha valaki kívülről is megnézi a rajzot, anélkül, hogy ő részt vett volna abban az életben, eseményben, máshogy láthat egy esetet, kérdésekkel pedig mást is megvilágíthat: mit tanultál, milyen erősséget azonosítasz abból, ahogy azt kezelted, stb..

Egyszóval a módszert ajánlom, akár otthon elkezdeni, akár egyedül átgondolni, de ha úgy érzed, erre lenne szükséged és segítséggel jobban menne, akkor gyere el hozzám egy karrier vonalas coaching-ra.

Hogy a további karriered olyan legyen, amire igazán vágysz, és aminek a lehetősége benned van, illetve meg tudod teremteni!

Jelentkezés és időpont egyeztetés egy első konzultációra akár skype-on, akár személyesen: emese@megoldasmuhely.hu
(ha már megrajzoltad a karrier életvonalad, akkor annak kiértékeléséről, ha még nem, akkor annak megrajzolásáról szólhat ez az első alkalom. Aztán ha megtetszett, akkor továbbmehetünk, ahol a következő ülésen az elemzés mellett a következő lépéseket, feladatokat, határidőket tudod megállapítani a segítségemmel, valamint azt megkeresni, hogy mi fog téged arra motiválni, hogy azokat meg is tedd).

Picture of Emese

Emese

Szikora Emese business coach vagyok. Célom, hogy vezetőként, vagy munkavállalóként a napi problémák megoldásában, a csapat együttműködésének és a saját gondolkodásmódod fejlesztésében támogassalak. Vállalkozóként abban segítselek hogy felépíts egy jól működő, sikeres, rád szabott vállalkozást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek