Szerezd vissza az irányítást a telefonod felett

Picture of Emese

Emese

[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]
[av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” admin_preview_bg=”]

5 módja, hogyan szerezd vissza az irányítást a telefonod felett

Az okostelefonok célja eredetileg az volt, hogy megkönnyítsék az életünket.

Mára azonban a sok funkcióval inkább elterelik a figyelmünket és rengeted időt vesznek el más fontos dologtól.

Itt az ideje, hogy visszavegyük ezt az irányítást, az alkalmazások, figyelmeztetések, képernyő elrendezések rendbetételével.

  1. Kapcsold ki a figyelmeztetéseket

Vajon az megy, hogy mind kikapcsold? Ha nem, akkor legalább szelektálj, vagy halkítsd le a figyelmeztető hangokat, vagy válaszd ki azt, hogy a telefonon, vagy email-ben értesítsen? Helyette nézd meg inkább megadott időközökben azokat az alkalmazásokat, amelyek fontos feladatokról, találkozókról, üzenetekről szólnak.

Próbáld ki, sokkal nyugodtabb leszel! Ne a telefonodnak, hanem az embereknek szenteld a figyelmed!

  1. Külön jelzéseket állítás be a fontos személyeknek

Beállíthatsz különböző hangokat, jelzés módokat azoknak az embereknek, akik fontosak számodra, párod, gyermeked, barátod, esetleg főnököd, kollégád. Ezekre figyelj, a többi talán ráér egy kicsit!

  1. Csak a hasznos eszközöket tedd a kezdő képernyőre

Tristan Harris a google volt designere mondta, hogy a telefon fő képernyője a legfontosabb „ingatlan” a figyelem- gazdaságban. Vagyis a telefonra fordított sok időnk nagy részét ennek a képernyőnek szenteljük. Nem mindegy tehát mi van ezen a felületen. Ha közösségi média, játék, a idézet, a nap képe, stb.., akkor ezeket nézegetjük, amelyek valljuk be nem mindig hasznosak. Tegyük hát a home képernyőre a fontos eszközöket, amelyeket nap, mint nap használunk, pl. térkép, email, üzenetek, így nem fogja a szemünket vonzani.

  1. Időnként keverd meg az alkalmazásokat a képernyőn

Nagyon hasznos, ha időnként átrendezzük az alkalmazásokat, mert a szemünk hozzászokik mit, hol talál és ezzel is lustábbá tesszük az agyunkat. Ez is a megszokás elhagyását segíti, és jobban odafigyelünk mit is indítunk el!

  1. Az összes nem hasznos eszközt tedd mappákba a második képernyőre

Ha a kevésbé fontos, vagy sok időnket elnyelő alkalmazásokat betesszük mappákban, akkor jobban meggondoljuk mikor nyitjuk meg azokat, hiszen meg kell keresni a megfelelő képernyőt, mappát, majd alkalmazást. Így talán kevesebbszer indítjuk el azokat, és több időnk marad a való életre.

 [av_hr class=’short’ height=’50’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’ admin_preview_bg=”]

További két ötlet, hogy a technikai eszközök terén is tudatos legyél:

Az modern eszközeink azt a hamis ígéretet adják számunkra, hogy mindig van valami fontosabb, sürgősebb, és érdekesebb, mint a jelen pillanatban lenni. Vagyis megint az történik, hogy azok az eszközök, amelyek az életünk kényelmesebbé, egyszerűbbé tételére hivatottak, azok valójában megbonyolítják azt, és időt vesznek el a fontosabb dolgoktól.

Annak érdekében, hogy úgymond egészségesebb kapcsolatot alakítsunk ki a telefonunkkal (és ezáltal arra tudjunk koncentrálni, figyelni, ami valóban fontos):

1. Amikor felkapod a telefonod, tedd tudatosan

Mit jelent ez? Minden alkalom, amikor a telefonodból valamilyen jelzés érkezik, az egyben a tudatos jelenlét, azaz a mindfulness gyakorlási lehetősége is.

Miért? Minden hangjelzés, csörgés, villogás, csipogás, stb. egyfajta figyelmeztetés lehet arra is, hogy mielőtt megnézzük a telefonunkat, tabletünket, hogy vegyünk egy mély levegőt és csekkoljunk be úgymond magunkba.

De vajon hogy csináljuk ez? Figyeljük meg, hogyan reagál a testünk, az agyunk a jelzésekre, mi fut át az agyunkon, milyen fizikai érzetek és hol jelennek meg a testünkben, milyen érzéseket észlelünk magunkban? Az ilyen apró figyelő gyakorlatokkal egyrészt fejleszthetjük tudatosságunkat, hogy észrevegyünk dolgokat, rézéseket, másrészt érdekes dolgokra bukkanhatunk, hogy mit veszünk észre. Azaz hogyan reagálunk egy jelzésre, mi jön elő, milyen érzés, gondolat, mit jelent ez számunkra?

Ha meg tudjuk figyelni, utána elgondolkodhatunk a miérteken, hogy mit üzen nekünk az az érzés, gondolat.

2. Alakíts ki tudatos emlékeztetőket a készülékeden

Állíts be figyelmeztetéseket a légzésre, vagy a bejelentkezésre (magadba). Ahányszor egy nap folyamán bepötyögjük valamilyen oldalon, vagy alkalmazásba a jelszavunkat, az legyen egyben egy emlékeztető is valamilyen tudatosság gyakorlatra (amit ITT találsz és ITT).

Ezen felül van egy csomó web oldal, mobil alkalmazás, amelyben a mindfulnessről, jelen tudatosságról olvashatsz, gyakorlatokat találhatsz, vagy vezetett relaxációt, meditációt.

Vannak olyan oldalak, vagy bővítmények, amelyek úgy segítik a tudatos jelenlétet és idő felhasználást, hogy egy megadott idő letelte után blokkolják az oldalt.

Végül hasznos lehet az is, hogy az emlékeztetőket, hogy nem ún. automatikus passzív figyelmeztetéseket állítsunk be, azaz ne hangjelzést, vagy hogy a figyelmeztető sorba tegyen egy üzenetet, hanem inkább ún aktívat, amelyhez a közreműködésünk kell, pl. email-t kell elolvasnunk, bejelölnünk, hogy valami kész, vagy már nem érdekes.

Ezek mind azt segítik, hogy ne a telefonunk irányítson minket, hanem mi irányítsuk az életünket.

Próbáljátok ki ezeket a tippeket, trükköket és folyamatosan alkalmazzátok is (pl. a telefon képernyőjének átalakítása, a figyelmeztetések és a szükséges alkalmazások felülvizsgálata), és szerintem nemcsak sok időt spóroltok vele, de magatokról is sokat megtudhattok.

Akinek van kedve számoljon be az elért eredményekről, átélt élményekről.

Forrás: https://www.mindful.org/5-ways-organize-phone-unhijack-mind/

[/av_textblock]
[/av_one_full]

[av_hr class=’invisible’ height=’30’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’]

[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=” margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’10px’ padding_sync=’true’ border=’3′ border_color=’#734854′ radius=’2px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]
[av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” admin_preview_bg=”]

Hogyan tudod az életed más területeit is hasonlóan kézbe venni?

A Körutazás az életedben e-könyvben megtalálsz mindent, ami elindít a változás útján és segít végigvinni amit kitűzöl!

Ha kíváncsi vagy rá, KATTINTS IDE és kérd az e-könyvet.
[/av_textblock]
[/av_one_full]

[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=” margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’5px’ padding_sync=’true’ border=’3′ border_color=’#745f7e’ radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_breaking=” mobile_display=”]
[av_testimonials style=’grid’ columns=’1′ grid_style=” interval=’5′ font_color=” custom_title=” custom_content=” admin_preview_bg=”]
[av_testimonial_single src=’5940′ name=’A cikk szerzője: Szikora Emese’ subtitle=” link=’http://’ linktext=”]

2011-ben tanultam először Coachingot, majd 2015-ben hozzá a mediációt, 2016-tól pedig többféle pszichológiai irányzatot is tanulok. Emellett hosszú évek óta járom a spirituális utat, tanultam asztrológiát és különböző gyógyító módszereket.

Célom a Megoldásműhellyel és az Én Utam anyagokkal, hogy mások számára is megmutassam azt az utat, amelyet én már járok és hogy segítségemmel eljussatok egy jobb és nyugodtabb élethez.

[/av_testimonial_single]

[/av_testimonials]
[/av_one_full]

[av_hr class=’invisible’ height=’30’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’]

[av_social_share title=’Bejegyzés megosztása’ style=” buttons=’custom’ share_facebook=’aviaTBshare_facebook’ share_pinterest=’aviaTBshare_pinterest’ share_gplus=’aviaTBshare_gplus’]

[av_comments_list av-desktop-hide=” av-medium-hide=” av-small-hide=” av-mini-hide=”]

[av_textblock size=” font_color=” color=” admin_preview_bg=”]

Kapcsolódó blog bejegyzések:

[/av_textblock]

[av_postslider link=’category,32′ wc_prod_visible=” prod_order_by=” prod_order=” columns=’4′ items=’8′ offset=’no_duplicates’ contents=’excerpt’ preview_mode=’auto’ image_size=’portfolio’ autoplay=’yes’ interval=’5′]

Picture of Emese

Emese

Szikora Emese business coach vagyok. Célom, hogy vezetőként, vagy munkavállalóként a napi problémák megoldásában, a csapat együttműködésének és a saját gondolkodásmódod fejlesztésében támogassalak. Vállalkozóként abban segítselek hogy felépíts egy jól működő, sikeres, rád szabott vállalkozást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek