Tervezés az álmokból kiindulva

Picture of Emese

Emese

Avagy, ahogyan én csinálom az év tervezést

Az előző bejegyzésben írtam arról, hogy szerintem miért fontos az év tervezés, mi a haszna és mit érhetünk el vele. A lényeg, hogy tudatosabban vághatunk neki az új évnek, és mivel tudjuk mit akarunk elérni, és hogyan, ezért magabiztosabban is tarthatunk a céljaink felé.

Nézzük most azt meg, hogy miért tartom jónak azt, ha ezt a tervezést a vágyakból, álmokból kiindulva tesszük?

Hát először is azért, mert így nem a negatív dolgokra, nehézségekre, problémákra kezdünk fókuszálni, hanem pozitívan, motiváltan, a lehetőségeket látva.

Miért jó ez?

Mert az előbbi esetben, egy problémát látva, talán rögtön abba is hagynánk a tervezést, talán azonnal el is venné a kedvünket minden további gondokozástól. Megijednénk és visszabújnánk a kis csigaházunkba, ahol eddig is tengettük az életünket jobban, vagy rosszabbul, de az biztos, hogy már jól megszoktuk.

Ha viszont elkezdünk arra gondolni, hogy milyen is lenne, ha már úgy élünk, amire eddig csak félve, csöndben mertünk gondolni, az olyan energiával tud feltölteni, hogy szinte azonnal még a tervezés befejezése előtt már neki is állnánk.

Aztán azért is, mert így biztosabban fogjuk megcsinálni, amit eltervezünk.

Hiszen hogy ne lenne kedvünk valami olyannal foglalkozni, időt tenni bele, amit szeretnénk, amire akár már régóta vágyunk?

Ahogy az előző bekezdésben is írtam, nagyon motiváltak leszünk, és ez ki is fog tartani hosszú ideig, mert ahogy közelebb kerülünk a vágyott állapothoz, az elért eredmények, az öröm, boldogság, vagy csak a gondolat, hogy igen, ezt jól csináltam, elértem, tovább fog lendíteni!

Ok, most biztosan megszólal benned a kisördög.

De mi van, ha én el sem tudom képzelni mire vágyom, annyira a jelen, a problémák kötelékének fogja vagyok?

A válaszom, hogy ezért csináljuk együtt, csoportban, mert az, hogy a többiek elő tudják, merik hozni az álmaikat, céljaikat, az inspiráló lesz, mellette pedig erőt ad ahhoz, hogy Te is át merd lépni a korlátokat és megmutatni mire vágysz.

Rendben, talán ezt el is fogadod, vagy legalábbis azt mondod adsz neki egy lehetőséget és eljössz kipróbálni, de mi van, ha ott sikerül felidéznek mit szeretnél, de amikor elkezdjük azt célokra, tervekre, feladatokra lebontani, akkor húzod be akaratlanul a féket azáltal, hogy egyből „megmagyarázod” magadnak miért megvalósíthatatlan, amit elterveznél.

Erre is van megoldásom.

Az év tervező programom a vágyak elképzelése után pont ezért az erőforrásaink megfogalmazása a következő gyakorlat. Erőforrásnak nevezem mindazt a bennünk lévő tulajdonságot, tudást, ügyességet, készséget, amellyel már rendelkezünk, amelyet már használnunk a mindennapi életünkben, a cselekvéseinkben, ahogy megoldunk egy feladatot, problémát, vagy konfliktust.

Ezért második lépésként azt nézzük majd meg, hogy mi az, ami már az elképzelt jövőből most is működik az életünkben, és ahhoz milyen tulajdonságainkat használjuk. Hiszen nincs más dolgunk, mint ezeket erősíteni, még többet használni belőlük és így megoldani az előttünk álló feladatokat. Persze ezt is olyan kreatív technikával csináljuk, amivel egy kicsit kikapcsoljuk az agyunk nagyon gondokozós részét, ami meggátolná sok ember esetében, hogy észrevegye, Ő miben is jó.

Aztán a vágyakból, erőforrásokból készítjük el a TERV-et.

De azt is újfajta rajzos, színes módon, ezzel is segítve a kreativitást. Ebben a tervben a legtöbbünk esetében nem konkrét feladatok és határidők lesznek, hanem ötletek, olyan témák, amikkel foglalkozni kell, amelyeket kezelnünk kell ahhoz, hogy a célunkat elérjük.

Aztán ezt már csak át kell ültetni egy hagyományos tervbe, lebontott részfeladatokkal, határidőkkel, kinek mire van igénye, milyen strukturáltan, részletezettséggel. Erre is majd mondok és mutatok többféle tippet.

Megosztás

És végül, de nem utolsó sorban amivel ezt az egész tervet még nagyon meg lehet erősíteni, a már említett csoport. Mert a csoport többi tagja nemcsak inspirálni tud, de támogatni, motiválni, megerősíteni, ha bizonytalan vagy, akár segít meghozni egy döntést, ha két dolog között vacillálsz, vagy kicsit visszahozni a földre, ha láthatóan elérhetetlen tervet készítesz.

Ennek támogatására van az év tervező programba beépítve több megosztó kör, párosan, hármas csoportban és a teljes csoportban is. Amit mindenki úgy használ ki, ahogy szeretné, annyit oszt meg, amennyit akar, és azokat a visszajelzéseket veszi figyelembe, amit tud.

Ez vár rád, ha eljössz az Én Jövő Évem 2018 év tervező eseményemre.

Csalatkozhatsz a Facebook eseményhez is, ott láthatod a további bejegyzéseket, infókat is!

A következő cikkben még kitérek arra, hogy ha akár ilyen, akár más módszerrel elkészítesz egy tervet a következő évedre, akkor hogyan tudod elősegíteni annak megvalósítását az év közben!

Picture of Emese

Emese

Szikora Emese business coach vagyok. Célom, hogy vezetőként, vagy munkavállalóként a napi problémák megoldásában, a csapat együttműködésének és a saját gondolkodásmódod fejlesztésében támogassalak. Vállalkozóként abban segítselek hogy felépíts egy jól működő, sikeres, rád szabott vállalkozást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek