Nem hatékony a csapata? Nem működnek jól együtt? Stresszesek, túlterheltek, fél, hogy elmennek a cégtől?

Ilyenkor lehet hasznos a tréning, csoportos coaching, vagy csapatépítés!

A tréningek nemcsak simán a tudásterületek fejlesztésére alkalmasak.

Azt gyakorlatiasan, egyből saját élményt szerezve segíti a tudás azonnali beépülését. 

Hogy működik egy tréning?

HOGYAN JUTUNK EL A MEGBÍZÁSIG?

Céges tréningek esetén az igénylő cég keresi meg a trénert, ahol a fejlesztés szükséges.

Általában egy személyes találkozón (vagy akár telefonon) megbeszéljük, milyen igényei, elvárásai vannak a tréninggel kapcsolatban:

Megbeszéljük mi a tréning célját, milyen tudás területeket fejlesszünk, beszélünk az előzményekről, milyen tréningeken, milyen témákat és gyakorlat típusokat ismernek már a résztvevők. Mekkora a létszám, milyen a csapat összetétele (vezetői szint, tapasztalat, egy, vagy több szervezet, képzettség, stb.). Vannak-e speciális igények, résztvevők, mi ne legyen a tréningen. Mi a tervezett időtartama, egyeztetjük a helyszínt, a szervezési kérdéseket.

Mindezek alapján egyedi ajánlatot készítek és azt bemutatom.

Majd pontosítás, megegyezés alapján történhet a szerződéskötés, amelyben a kereteket (résztvevők, időtartam, alkalmak száma, az árak és az abban foglalt tételek, fizetés részletei, helyszínek, célok, témák, főbb eszközök) rögzítjük.  A tréning utáni értékelő megbeszélést is tartalmazhatja a megállapodás.

Ezután történik meg maga a tréning a megbeszélt időtartamban, illetve időközönként.

A tréning kezdésekor általában a megállapodás szerinti célokat a résztvevőknek bemutatom, majd azon belül pontosítjuk, hogy ki, mit szeretne vagy épp nem szeretne a tréningen elérni, csinálni.

HOGY NÉZ KI EGY TRÉNING?

A tréningek általában minimum fél naposak, de lehetnek akár több naposak is, utóbbi esetben egy napon maxumum 6 órányi tréning javasolt.

A tréning tematikája a célnak és a benne foglalt anyagnak megfelelően kerül kialakításra, a tréning elején mindig alapozással kezdődik (célok, normák, egyéni igények, elvásárok), majd modulonként haladunk előre a témában.

Minden modulban elméleti és gyakorlati részek épülnek egymásra, olyan módon és sorrendben, ahogy azt a téma és a cég, a résztvevők összetétele indokolja. Azzal a céllal, hogy az átadott elmélet minél jobban élmény szinten is beépüljön.

A tréninget a témák és a résztvevők szempontjából tekintve is lezárjuk,  összegezzük a tanultakat, élményeket, általában kérek szóbeli és igény esetén írásbeli visszajelzést is.

A több napos tréningek esetén pedig minden napot hangolódással és minden napot az adott nap, modul lezárásával, összegzéssel zárjuk.

MILYEN KÖLTSÉGGEL LEHET SZÁMOLNI?

Mivel minden tréning egyedi, ezért minden esetre a kezdő megbeszélés alapján egyedi ajánlatot készítek.

Az ár függ a létszámtól, a helyszíntől, szükséges-e szállás, étkezések, egyéb egyedi feladatok.

Tréningek, amelyekkel segítettem cégeknek, csapatoknak

Tréning típusa:
helyszíni csoportos munkatársi fejlesztő tréning, 2*2 nap, 25 fő

Probléma, amelyre a tréning épült:
a cukrászda dolgozói között nem hatékony az együttműködés (kommunikációs problémák a csoportok között, a vezetők és beosztottak közötti nem egyértelmű felelősség és feladat leosztás, emiatt konfliktusok, többlet költség (selejt(, elmarad bevétel (elégedetlen vevők) felmerülése

Amivel dolgoztunk:
• felmértük a működést, folyamatokat, feladatokat, felelősségeket: megismerte a kétféle csoport a másik munkáját, annak nehézségeit, az egymásra utaltságát
• A játékos a feladatokra épülő gyakorlatok és a kommunikációs, vezetési, elméleti részek segítették rendezni a gondolatokat, belső egyensúlyukat,
• csapatépítő jellegű, együttműködést fejlesztő gyakorlatok ez egységesebbé tette őket, emberileg jobban megértik a másikat, ezáltal jobban figyelnek saját munkájuk eredményére, a termékek átadására

Eredmény:
a jobb megértés, egymásra figyelés, elhatároltabb feladatok, a folyamatok pontosítása kevesebb selejtet, hatékonyabb együttműködést, költségcsökkentést, bevétel növekedést eredményezett
Tréning típusa:
online csoportos munkatársi fejlesztő tréning, 2*4 óra, 3 csoportban 10-12 fő

Probléma, amelyre a tréning épült:
a COVID miatti home-office munkavégzés egyrészt eltávolítottam egymástól a munkatársakat, másrészt a növekvő munkamennyiséggel együtt terhelés növekedést jelentett a munkatársaknak. Az otthon dolgozás miatt sok esetben megbillent a munka- magánélet egyensúly, növekedett a stressz, fáradtság, ezáltal hibázás, ami a munkavégzés hatékonyságát rontotta

Amivel dolgoztunk:
• a tréning kettős célja a mindfulness, tudatosság növelése és a munkából való kizökkentés, online kikapcsolódás tanítása is volt
• ez alapján tudatos jelenlét megélését, példáit néztük át, gyakoroltuk egyéni relaxáció és csoportos közös tevékenységek, rajzolás, beszélgetés során,
• ötleteket gyűjtöttünk általánosságban és egyénekre szabva a tudatosság növeléséhez a hétköznapi, munkahelyi, magánéleti tevékenységek területén
• végül megnéztük, konkrétan a saját munkahelyükön hogyan tudják egyénileg és együtt a tudatosságot, a fókuszálást alkalmazni

Eredmény:
a tréning adott egy kis szünetet, kikapcsolást a hétköznapokból, technikákat, amellyel megállni, pihenni tudnak, emellett megtanította a résztvevőket jobban egy dologra fókuszálni, nyitottabban fogadni a körülményeket, elfogadni a kollégákat, ügyfeleket, helyzetet, ez pedig mind a nyugodtabb, jobb eredményeket hozó munkavégzést segíti elő

Néhány jellemző tréning téma
amelyekre céges keretek között igény van:

Akik már résztvettek tréningemen

“Nagyra értékelem az átgondoltan felépített tréningeket; a világos koncepciót; a téma alapos ismeretét; a résztvevők megnyilatkozásaira adott intelligens, elgondolkodtató és esetleg humoros vagy önreflektív visszajelzéseket, melyek a csoport épülésére szolgálnak; a tudásnak a frontális és egy kávéházi beszélgetésnél magasabb összetettségű átadását; a páros, kis- és nagycsoportos munkákat; a gyakorlatokat.”

Mindfulness tréning résztvevő

A téma kapcsán olyan dolgok (tréningek, az emberek hozzáállása) merültek fel, amikkel érdemes külön, céges szinten is foglalkozni, ez a “mellékvágány” kicsit elvitte a ws-ot, de amúgy sok érdekes dolog hangzott el, számomra eddig ismeretlen volt ez a terület, nem foglalkoztam vele.”

Talent menedzsment workshop résztvevő 

Nagyon megnyugtató volt ott lenni a tréningen, ami ritka, és köszönet érte, igazi kiszakadás volt a napi darálóból. A tréning elég lassan folyt, de ez lehet, hogy a témához szükséges is. Viszont volt olyan, amikor fél órát beszétünk, időkeretek nélkül, mindenki mindenről elmondta minden véleményét. Itt érdemesebb lett volna szigorúbban moderálni szerintem. A szüneteket érdemes egyenlőbben elosztani, de ezt csak péntek délután, egy másfél órás etap után éreztem így, szóval lehet, a fiziológiám mondatja ezt csak velem.”

Mindfulness online tréning résztvevő

Ki lesz a tréner?

Szikora Emese vagyok tréner és coach

A segítő munkám főkuszában az áll, hogy olyan embereket támogassak, akik rossz tapasztalatokon, nem tudnak továbblépni, nehezen élik meg a mindennapokat, nehezen teljesítik ki magukat, tehetségüket a munkájukban, magánéletükben. Esetleg nem taláják a motivációjukat, hogy mivel is foglalkoznának szívesen és hogyan tudnák kiegyensúlyozottabban végezni a munkájukat, jobban megélni a sikereket, vagy éppen a kudarcokat.

Több, mint 20 éves üzleti, informatikai területen végzett tanácsadói, projektvezetői, majd vezetői munkám után 2011-ben a Budapesti Gazdasági Főiskolán végeztem a Business Coach szakon.

2016 őszétől ezt egészítettem ki pszichológiai tanulmányokkal, a fejlődéslélektan, a pszichopatológia terén, valamint kognitív, hipnoterápiás eszközöket is tanultam, valamint a monodrámás eszközök használatát is megismertem.

2019-ban Life coach és Transzformációs coach képzést majd pedig tréner képzést végeztem, mjd a 2020-as év folyamán az online tréningek megtartásának specialitásait is megtanultam. 

Mindezen tanulmányaimat és több, mint 20 éves üzleti tapasztalatomat ötvözöm az emberek fejlesztése során mind trénerként, mind coachként, mert tudom, hogy ugyanazt a néha nezéz, stresszes, kihívásokkal, időnyomással teli munkát is lehet jókedvvel, megoldásra főkuszáltan is végezni, nemcsak mérgelődve, stresszesen, kiégés felé haladva.

Érdeklődés, ajánlatkérés

Ha csoportos business coachingra,, workshopra, vagy tréningre lenne szüksége, a lenti formon történő üzenetet küldéssel, vagy ezen az email-en és telefonszámon keressen meg, felveszem Önökkel a kapcsolatot, hogy meghallgassam az igényeiteket, problémákat, amire tréninget, csoportos programot keresnek és ez alapján készítek egy egyéni ajánlatot. 

Szikora Emese

coach, tréner

Telefonszám

30 280 3428

E-mail

info@megoldasmuhely.hu