Vállalkozási ötletek

Picture of Emese

Emese

Te tudod, milyen területekre kell figyelned, ha vállalkozást akarsz indítani, építeni?

Egy bejegyzés sorozatban nemcsak azokat a területeket mutatom meg, amelyekkkel foglalkoznod kell, de azt is, én hogyan csináltam, amikor a vállalkozóknak szóló portfóliómat elindítottam.

Az egyes bejegyzésekben bemutatom azokat a területeket, amit érdemes átgondolni, megtervezni.

Minden témához megmutatom a legfontosabb lépéseket, mire figyelj, mit tegyél meg, milyen szakértőt keress, mire lesz szükséged.

Megmutatom milyen részekből alakítsd ki az alap stratégiádat, ehhez adok kérdéseket, ötleteket és példákat.

Nézzük az első területet: LÁSS TISZTÁN

Mielőtt bármit is elkezdesz tervezni, első, sőt talán 0. feladat az, hogy pontosan találd meg, hogy mi a te vállalkozásod.

Mivel szeretnél és tudnál foglalkozni. Tisztázd le és lásd kristálytisztán.

Szokták ezt vállalkozási ötlet gyűjtésnek is hívni.

Első lépésként valóban tedd azt, hogy összeírod a vállalkozási ötleteidet, akár egy szóval, akár röviden egy mondatban.

A tisztázás 2. lépése pedig nem más, mint a kutatás, azaz annak ellenőrzése, hogy az ötletedre van-e valós igény. Ennek a lépésnek az eredménye egy olyan letisztázott vállalkozási ötlet lista, amely alapján el tudsz indulni a vállalkozásod tervezésével.

Én is ezt teszem éppen a vállalkozóknak szánt termékportfóliómmal.

Hogy csináltam én?

Ahogy fent ígértem, arról is beszámolok nektek, hogyan indítom útjára az új vállalkozóknak szóló szolgáltatás csomagom.

Ezt kettős céllal teszem ezt:

  • egyrészt megmutatom, hogyan érdemes ezt átgondolni az alapoktól jól felépítve megcsinálni – ezzel módszert és ötletet adva nektek is;
  • másrészt egyúttal szintről szintre megismeritek Ti is, hogy mit tudok nektek kínálni.

A posztokban természetesen csak röviden tudom leírni, hogy mit és hogyan csináltam, illetve az eredményből is csak azt tudom megmutatni, ami számotokra publikus 

De ne izguljatok, már készül ezekből a lépésekből egy rövid összefoglaló ebook, amit ingyen le fogtok tudni tölteni!

Tehát az első nagy lépés:.

A vállalkozói ötlet megtalálása és letisztázása

Ezt a vállalkozó csomagot bevallom én már hónapok óta érlelem magamban. Leírtam ugyan pár ötletet, de leginkább az engem érő hatások, a Te utad csomagok, termékek, szolgáltatások eredményei alapján tisztult bennem folyamatosan a kép.

De azért szeptemberben megcsináltam a magam ötletelését én is, ahol papírra vetettem egy csomó féle vállalkozói csomag, típus, célpiac, termék típus, coaching, konzultáció, szolgáltatás, workshop ötletet.

Sokat beszélgettem más coach-okkal és vállalkozókkal is arról is, hogy általában milyen problémáik vannak a vállalkozásuk építése kapcsán és önmaguk vállalkozói fejlesztése mentén is.

Ehhez pedig hozzávettem azt, hogy mi minden tapasztalattal rendelkezem, nemcsak vállalkozóként, hanem segítő szakemberként, de informatikusként és projekt vezetőként is. 

Majd szeptember végétől elkezdtem végignézni, mi történik az egyes vállalkozás csoportokban és persze ezek alapján elvégeztem a kulcsszókutatás házi feladatát is.

Mindezen ötletek, információk alapján kristályodott ki aztán, az hogy mit is szeretnék csinálni.

Anélkül, hogy ebbe egyelőre részletesebben belemennék, annyit árulok el belőle, hogy egy olyan teljeskörűségre törkevő keretrenszert szeretnék átadni nektek, amely megmutatja, hogy akár kezdő, akár újrakezdő (pl. új terméket bevezető, új piacot megcélzó) vállalkozóként milyen területekre kell figyelmet fordítanod és az egyes területeket, témákat, az azokhoz kapcsolódó feladatokat hogyan tudod egymásra építeni, megtervezni és végül végrehajtani.

Lesz benne projekt szemlélet, átfogó, egyfajta rendszer szemlélet és lesz benne sok coaching elem is.

Végül ami szerintem a non-plus ultra , hogy párhuzamosan kezeljük a vállalozásodat és téged, a vállalkozót.

Vagyis nemcsak a vállalkozást fejlesztjük, hanem téged is, hogy minél jobban helyt tudj állni a vállalkozás által eléd kerülő nehéz helyzetekben is. Ez tehát az első lépés, amit az ötlet megtalálásának és tisztázásának neveztem el.

Ha nem tudod, mi mindennel kell foglalkoznod egy vállalkozás indításánál a vállalkozói ötlet összeszedésén túl, akkor töltsd le az ingyenes Tedd rendszerbe a vállalkozásodat kiadványomat.

Picture of Emese

Emese

Szikora Emese business coach vagyok. Célom, hogy vezetőként, vagy munkavállalóként a napi problémák megoldásában, a csapat együttműködésének és a saját gondolkodásmódod fejlesztésében támogassalak. Vállalkozóként abban segítselek hogy felépíts egy jól működő, sikeres, rád szabott vállalkozást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek