Üdvözöllek,
Szikora Emese vagyok,

Te utad coach, mediátor, hipnoterápiás tanácsadó

Fogadd szeretettel a rendhagyó, kicsit sztorizós bemutatkozásom, amiben leírom, miért kezdtem el először önmagam fejlesztésén dolgozni, majd mi vitt el a segítő szakma irányába.

Végül pedig, hogy miért pont azon nők változásának támogatását helyeztem a munkám fókuszába, akik túl vannak nehéz élethelyzeteken (akár válás, szakítás, akár haláleset, vagy más az életüket megrengető esemény) és abból szeretnének felállni, továbblépni, az életüket máshogy élni.

A Bemutatkozásomat itt elolvashatod

A kezdetek…

Már középiskolás koromtól éreztem, hogy kicsit jobban megérintenek az emberekkel és persze velem történő nehézségek, mint a kortársaimat. Végül mégsem humán irányba tanultam, hanem műszaki területen tovább.

De aztán a főiskolán megismertem az első komoly kapcsolatomat és nagyrészt miatta költöztem a fővárosba is. Együtt kezdtük meg a munkás hétköznapokat éppúgy, mint az életünk felépítését.

Itt pedig megnézheted és meghallgathatod:

De aztán eltelt 8 év, és rájöttünk, hogy nem egy irányba halad az életünk, ezért szakítottunk. Habár közös megegyezéssel váltunk szét, és hiába nem volt gyermekünk, mégis nehéz időszak következett, hiszen felnőtt életünk első éveit együtt kezdtük meg.

Számomra azért is volt kihívás az új helyzet, mert addig a szüleimmel, kollégiumba, majd a párommal éltem, tehát most először kellett egyedül boldogulnom.

Elindultam az Én Utamon

Szerencsére viszonylag hamar rájöttem, hogy a búslakodás, a múltban elkövetett hibákon, rossz döntéseken rágódás nem visz előre.

Az is kiderült számomra a pár hónappal későbbi első pártalálás próbálkozások alapján, hogy még nem vagyok kész egy új kapcsolatra.

Ekkor érkezett egy lehetőség, hogy megismerkedjem az asztrológiával, amely hamar beszippantott és önismereti céllal el is kezdtem tanulni.

A tanfolyam több éven át folytatódott, amely során rengeteg újdonságot értettem meg magammal, a működésemmel kapcsolatban, ám ami a legfantasztikusabb, hogy már az első néhány előadás adhatott valami pluszt, hiszen pár héten belül megismertem a férjemet, akivel azóta is – most már több, mint 12 éve együtt vagyunk.

Azóta is folyamatosan képzem magam nemcsak azért tanulva új módszereket és eszközöket, hogy a szakmámban használjam, hanem azért is, mert mindegyik megismerésekor újabb önismereti eszközt és sokszor új dolgot tanulok meg magamról.

Biztos vagyok benne, hogy az időközben eltelt években ezek az ismeretek és módszerek és persze az, hogy mellette én is időről – időre elmegyek más segítő szakemberhez segítettek tovább akár a párkapcsolati, akár a munkahelyi nehézségeken és persze az élet által elém tárt kihívásokon.

Amikor megtaláltam a hivatásomat

2011-ben végeztem el az első coaching tanfolyamot, de egyelőre maradtam a barátok meghallgatásánál, maradva a műszaki pályámon, közben pedig folytattam az önismereti munkát. Ebben az időszakban a barátaim, velem kb. egyidős ismerőseim is legtöbben a párkeresés, majd a házasság, családalapítás időszakába léptek.

Viszont 2014-ben kórházba kerültem, ahonnan szerencsésen, nagyobb gond nélkül kikerültem, de valamit mégis megváltoztatott bennem. Lemondtam a vezetői beosztásról, rész-munkaidőbe mentem át és elkezdtem a régi vágyamat megvalósítani, hogy embereknek segítsek.

Az azóta eltelt időben én magam is nagyon sokat változtam, talán mondhatom, hogy fejlődtem, és az álmaim egy részét már megvalósítottam, vagy legalábbis folyamatban van.

A segítő, támogató folyamatokban éppúgy, mint a baráti körben nagyon sok élethelyzetet, fordulópontot, nehézséget és arra adott reakciókat, viselkedéseket tapasztaltam meg.

Sajnos az elmúlt években a körülöttem lévők közül nagyon sok kapcsolat ment szét, sokszor nehéz válással, szakítással és láttam, látom, hogy ebből milyen nehéz felállni, újrakezdeni.

Néha hosszú évek alatt sem tudnak az emberek, és talán inkább a nők, túllépni a sérelmeken, újraépíteni a megtépázott önbizalmukat, nőiességükbe vetett hitüket.

Nekünk sikerült egyben tartanunk a házasságunkat, de ez nem jelenti azt, hogy nem vagyunk túl nehézségeken, és nem voltak olyan időszakok, amikor igazán oda kellett figyelni a másikra, hogy békében tudjuk továbbvinni a párkapcsolatot.

Mindezen élmények és tapasztalatok alapján választottam azt, hogy olyan emberek támasza szeretnék lenni, akik keresztül mentek valamilyen nehéz, meghatározó életeseményen, amely megváltoztatta nemcsak azt, ahogy eddig éltek (pl. egész családban, szép házban, lakás, jobb anyagi körülmények között, stb.);

De azt is, ahogy azután magukat látják (esetleg negatívan ítélik meg magukat, vagy a külsejükkel elégedetlenek, akár a belső tulajdonságaik egy részét nem szeretik).

De az is lehet, hogy kicsit beleragadtak a volt férj, feleség, más családtag hibáztatásába és nem értik miért küzdenek ugyanazokkal a szituációkkal továbbra is.

Talán már szeretnének új kapcsolatot, de valamiért nem megy, talán nem is nyitottak még rá igazán, talán úgy érzik igen, de közben félnek.

Talán nem is hiszik el, hogy kellhetnek más férfinak, nőnek, talán úgy gondolják többet nekik nem kell másik pár.

Mert mire is jó az önismeret

Mert bármilyen furán hangzik is, ha valaki idáig eljut, innen lehet továbblépni és megváltoztatni az életét oly módon, hogy önmaga változik meg.

Úgy, hogy megismerem, hogy működök, reagálok szituációkra, mire van szükségem, mi az erősségem, van-e esetleg gyenge pontom és ezeket megtanulom kezelni.

Mert így teljesen máshogy fogok reagálni a körülöttem történő eseményekre, emberekre, megjegyzésekre, bármire. És ha máshogy reagálok, más fog történni, máshogy fognak működni az emberi kapcsolataim.

És emiatt fogom én is jobban érezni magam, emiatt fog a többi ember is máshogy látni engem.

És ez tudja meghozni azt, hogy már kész vagy új kapcsolatra és ezzel együtt fognak megjelenni az életedben az új pár lehetőségek is.

Így született meg a Te Utad módszer

Mindezt azért merem leírni, mert átéltem magammal kapcsolatban is, és látok körülöttem sok embert, aki a megrázkódtatás után elkezdett magával foglalkozni, megtanulni és finomítani magát, és az hozta meg számára a jobb, nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb életet éppúgy, mint egy új kapcsolatot.

Ezt persze nem kell elhinni, ki kell próbálni:-)

Az általam összeállított Te utad módszer mindebben segít, amelynek során olyan lépésekre koncentrálok, olyan eszközöket használok, amelyek az önfeltáráson, önmagad megfelelő szintű átalakításán és az önmagadba vetett hit erősítésén keresztül vezet el a vágyott életstílus, működés és kapcsolatok felé.

És amiért az egészet csinálom

Egész fiatal korom óta érzem, hogy szeretnék valami hozzátenni a világunkhoz.

Később rájöttem, hogy nem én leszek az új Einstein, de apró dolgokban jobbá tudom tenni az életünket. Ilyen világ viszonylatban talán apró dolgok, de egyéni szinten hatalmasak, amikor egy embernek segíteni tudok, hogy jobban érezze magán a bőrében, vagy megtalálja merre menjen tovább, mivel foglalkozzon, esetleg megoldjon egy régóta húzódó élethelyzetet.

Ha Te is ilyen cipőben jársz, próbáld ki valamelyik anyagomat, amely elindíthat a Te utadon, és majd remélem találkozunk valamelyik személyes programon is!

Ha szeretnéd, az alábbiakban elolvashatod a szárazabb részleteket is:

mit, hol tanultam, milyen módszereket használok, milyen végzettségeim vannak

Mit tanultam

2011-ben a Budapesti Gazdasági Főiskolán végeztem az újonnan indult Business Coach szakon. Addig és azóta is részben egy nagy infokommunikációs vállalatnál dolgoztam, dolgozom informatikai projektek vezetésével, támogatásával, felügyeletével. A mediációt 2015-ben tanultam az Umathum Mediátor Akadémián.

2016 őszétől ezt egészítettem ki pszichológiai tanulmányokkal, a fejlődéslélektan, a pszichopatológia terén, valamint elvégeztem a Kognitív terapeuta és a Hipnoterapeuta képzést is, valamint a monodrámás eszközök használatát is megismertem. Emellett sok egyéb coaching módszert és eszközt is elsajátítottam.

Milyen módszereket alkalmazok

Segítőként az üzleti és magánéletben összegyűlt tapasztalataimat ötvözöm a tanult coaching, mediációs eszközökkel, módszerekkel, végig szem előtt tartva a spirituális elveket, mert hiszek abban, hogy csak azok mentén lehet tartós és végleges eredményeket elérni a fejlődésünkben.

A kidolgozott Te utad módszert ezekre építettem.

Mi is az, hogy Te utad, Én utam?

avagy mi életút, illetve honnan tudja valaki, hogy mi az Ő útja?
Akkor van valaki a saját útján, hogyha jól érzi magát benne, hogyha nem érzi folyamatosan azt, hogy rossz helyen van, nem azt csinálja amit szeretne, nem ott van, nem úgy él, ami neki jó lenne.
Hiszen egy élet sem lehet teljesen zökkenőmentes, mindenkinek lehetnek tanulni valói, de ha a saját utadat járod, akkor ez mind könnyebben megy. Akkor általában amire vágysz, amit szeretnél, amit kitűztél, azokhoz könnyebben kapsz segítséget. Például hogyha van egy célod, akkor onnan tudhatod hogy jó úton jársz, hogy jönnek hozzád az emberek, a munka, egyéb lehetőségek, olyan esetekkel, eseményekkel találkozol, amelyek hozzá tudnak tenni valamit ehhez a célodhoz.

A Te Utad módszer

A te utat coachként arra vállalkozom, hogy aki eddig a pontig eljut, Őt segítem tovább.

Tovább segítem vagy abban hogy jobban érezze, mire vágyik, merre menjen, milyen álmokra vágyik, milyen célokat tűzzön ki, főként a saját élete, önmaga megítélése, az életben működése, párkapcsolata területén;
Ha valaki már eljutott odáig, hogy ezekkel a vágyakkal, álmokkal, célokkal tisztába kerül, akkor hogyan tud elindulni, és hogyan tud lépegetni azok megvalósítása felé.
A fentieket mindig az egyénre és az adott témájára, az ő konkrét életére szabott eszközökkel, módszerrel, folyamattal tudom segíteni.
Ugyan nehéz megfogalmazni egy általánosan használható sablont, módszert, mégsem hiszem, hogy annyira mások vagyunk, annyira más problémákkal küzdünk ahhoz, hogy a saját életedben előbbre tudjunk lépni. Mindenkinek mással kell megbirkóznia, máson kell túllépni.
Mégis kialakítottam egy olyan rendszert, amely mankóként használható.
Ennek legfontosabb lépése maga az első fázis, amely annak kiderítésére szól, hogy mennyire erős az a késztetés, hogy változtass az életeden. Mennyire szorítja, húzza, vonja, nyomja a mostani élete, életkörülményei, mennyire motivált arra, hogy változtasson valaki.
Mert tovább menni csak azzal érdemes, aki már eddig a pontig eljutott!
A módszerről, csomagról bővebben a Tematikus csomagok menüpont alatt találsz információkat!

Végzettséget igazoló okleveleim, tanusítványaim

Kérdésed van? Felvennéd velem a kapcsolatot?

Az alábbi űrlapon küldhetsz Nekem üzenetet, hamarosan válaszolok.