Hogyan menten szabadságra vállalkozóként

Picture of Emese

Emese

Múlt héten végre vállalkozóként egy teljes hétig szabin voltam…

Tudom, ez sokaknak nem nagy dolog, illetve egy hét nem is sok idő, de mióta vállalkozó vagyok ez volt szinte az első olyan szabi, amikor egyáltalán nem dolgoztam.

Sem céges, sem egyéni ügyfél, coaching, konzultáció, workshop, posztolás, semmit nem csináltam.

Miért nagy szó ez mégis?

Mert vállalkozóként, ha nem dolgozol (hacsak nincsenek alkalmazottjaid, vagy nélküled is futó passzív bevételt hozó értékesítési folyamataid), akkor nincs bevételed.

Én idén jutottam el oda, hogy ezt meg tudtam engedni magamnak, persze előre készülve rá, amiről mindjárt írok…

Másrészt nagy szükségem is volt rá, pont azért, mert gyakorlatilag majd két éve nem volt részem teljeskörű kikapcsolódásban (erről meg már olvashattatok).

Hogy készültem fel a szabadságra?

Két fő iránnyal nagyon röviden: előre tervezés a feladatok, ügyfél időpontok terén, másrészt a bevételek átgondolása, előtte kampány, utána a következő kampányra, ügyfelek bevonzására koncentrálás.

Az első talán érthetőbb, de azért leírom hogy csináltam az ügyfelek oldaláról: sok heti rendszerességű ügyfelem van, velük előre megbeszéltem, hogy az a hét kimarad, a havi csoportos coachingokat, tréningeket, workshopokat nem arra a hétre terveztem, nem vállaltam új ügyfelet már az előtte való hetekben.

A feladatoknál pedig a projekt határidőket, kampányokat eleve úgy terveztem, hogy ne a szabi előtti, vagy utáni időszakra essenek, hiszen előbbi esetben kapkodás, csúszás esetén belelóghat a szabiba, utóbbi esetben már a szabi alatt izgulok, hogy mennyi dolgom lesz a következő héten.

A szabi előtti utolsó héten inkább arra koncentráltam a meglévő ügyfél feladatok mellett, hogy lezárjam minden ügyemet, elküldjek mindent, aláírjak, kiszámlázzak, megválaszoljak.

És ami a legfontosabb, jó előre kommunikáltam mindenkinek, hogy azon a héten nem leszek, ügyfeleknek, követőknek, csoport tagoknak, partnereknek. Azért, hogy ne keressenek, vagy ha írnak, tudják, hogy nem tudok azonnal válaszolni, ha SOS probléma van, azt hogyan kezeljük.

Mit csináltam a kieső bevétellel?

Már év elején beterveztem nagyjából a szabikat, így tudtam, mikor és mennyivel várható kevesebb bevételem abban a hónapban. Ezért az előző hónapokra, hetekre eleve több bevételt terveztem és ennek megfelelően csináltam workshopot, indítottam a csoportos programot (a szintlépő programom konkrétan június első hetében ért véget), ebook és kurzus kampányokat (áprilisban és júniusban is volt egy ilyen). Ezzel tudtam pótolni (sőt) a kieső bevételeket…

A másik irány a passzív bevétel lehetne, amihez a te közreműködésed egyáltalán nem szükséges (az ún. örökzöld és automatikus sales folyamatokkal), ez nálam még magától nem működik, habár vannak online termékeim, aminek megvásárlásához és igénybevételéhez nem kellek. De nagyobb volumenben ezeket értékesíteni egyelőre csak úgy tudom, ha konkrét kampányt indítok feliratkozással, webinárral, kihívással.

Ezért pontosan ezt tettem, június elején indítottam egy kihívás a pénz gondolkodásmódra, amely végén a Legyél jóban a pénzzel ebook-om volt az ajánlat, júliusban pedig egy még meglepetés webinár készül, amellyel együtt az ügyfélszerző videó kurzusomat fogom ajánlani.

Mindennek eredményeképpen nyugodtan és valóban ki tudtam kapcsolódni, nem izgultam, hogy mennyit keresek a hónapban, hogy ki tudom-e fizetni a költségeimet és így tényleg nem is nyúltam a számítógéphez (ja de, utolsó nap július 1-én 15 percre, hogy számlázzak)😊.

És ugyanígy fogom csinálni augusztusban, csak ott már emelem a tétet, mert két hétre megyek!

Neked hogy megy vállalkozóként a szabadságra menés, megtervezed, elrendezed előre a dolgokat?

Picture of Emese

Emese

Szikora Emese business coach vagyok. Célom, hogy vezetőként, vagy munkavállalóként a napi problémák megoldásában, a csapat együttműködésének és a saját gondolkodásmódod fejlesztésében támogassalak. Vállalkozóként abban segítselek hogy felépíts egy jól működő, sikeres, rád szabott vállalkozást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek