Amikor a vezető „tart” a beosztottjától?

Picture of Emese

Emese

Ma egy vezetői coachingról mondok egy sztorit…

A tréning sztorik mellett mesélek oaching sztorikat is. Természetesen a titoktartás maximális betartásával.

A coachingot a felsővezető által javasolt témával indítottuk, ami nem más volt, mint, hogy nézzük meg, mi okozza az együttműködési problémát az egyik vezető és annak egy beosztottja között. Ez ugyanis eléggé rányomta a bélyegét az egész csapat működésére, így a hatékonyságra is. Nem beszélve a rossz hangulatról.

A felsővezető attól is tartott, hogy az egyébként szuperül működő vezetője otthagyja a céget.

Amivel foglalkoztunk a coaching folyamatban, az a szakmai és emberi kapcsolat minősége és jellemzői a vezető és kolléga között. Képkártyákkal sikerült a kapcsolat mögé nézni és kideríteni, mi zavarja a vezetőt igazán a kollégája viselkedésével kapcsolatban.

Ezután tudtunk továbblépni arra, hogy az így megfogalmazott problémáit és kéréseit megfelelően, asszertívan tudja kommunikálni.

Ezen felül dolgoztunk a felmerült konfliktusok okainak megértésén is.

Majd szituációs gyakorlatban „eljátszottuk” a párbeszédeket, kommunikációs eszközök megtanulása után pedig ugyanazt a szituációt lejátszottuk máshogy is.

A coaching eredményeképpen – és persze a vezető viselkedésének, kommunikácójának változtatása hatására – az együttműködés javult, elindult egy kezelhetőbb, őszintébb kommunikáció, mind a vezető, mind a csoport tagjai között javult a hangulat, és ezáltal jobban tudtak együtt is működni, kevesebb hiva, konfliktus zavarta a gördülőmentesebb munkát. ?

Hát röviden, így működik a coaching.

Persze az eredmény nem a coach-on múlik elsődlegesen, ő csak megteremti a kereteket, a biztonságos helyet (akár virtuálisan), ahol a coachee bele mer meni a helyzetekbe, mögé mer nézni, így találva meg a megoldást.

Picture of Emese

Emese

Szikora Emese business coach vagyok. Célom, hogy vezetőként, vagy munkavállalóként a napi problémák megoldásában, a csapat együttműködésének és a saját gondolkodásmódod fejlesztésében támogassalak. Vállalkozóként abban segítselek hogy felépíts egy jól működő, sikeres, rád szabott vállalkozást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek