Amit coach-ként tanultam, neked

Picture of Emese

Emese

Coach, tréner, mediátor, terápia

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöm azokat a sztorikat, bejegyzéseket, posztokat, amelyekben arról írok beszámolókat, hogy mely tanulmányom mit adott nekem, hogyan használom a Veletek való munka során s Ti hogyan tudtok azokból profitálni.

Ez egy bővülő lista, ezért érdemes időnként visszanézni.

Ha bármelyik eszköz, módszer megtetszik, kipróbálnád, kérdésed van, vagy valamely programom keretében megnéznél engem, vagy ahogy dolgozom, akkor bátran keress a Rólam oldal alatt található elérhetőségeken.

Amikor coach lettem

Sziasztok,
Egy új sorozatot kezdek, ahol bemutatok egy módszert, irányzatot, területet, amiről tanultam.

Nemcsak az iskolát, a megtanultakat mutatom be röviden, de azt is, hogy a szakmai részén túl, hogyan profitáltam belőle a magam részére, illetve hogyan használom fel a tanultakat és megtapasztaltakat az ügyfeleim számára.

Szóval az első mi más is lehetne, mint az első találkozásom a coaching-al és a segítő szakmával.

Történt egy szép napon ugyanis, hogy kolléganőm, akit barátnőmnek is nevezhetek kitalálta, hogy menjünk és tanuljunk együtt valamit. Én pedig jól kinéztem egy menedzsment tréner nevű szakot, amelyre jelentkeztünk is.

DE, mint a visszajelzésből kiderült, nem voltunk elegen, hogy elindítsák a szakot, ezért ajánlották a Business Coaching-ot.

Mindez 2011-ben volt, amikor még én magam és sokan nem tudták mi ez, így utánanéztünk. Megtetszett, megbeszéltük és belevágtunk. Aztán amikor eljött az első coach-os hétvége, már nagyon vártuk, mi is lesz ez.

Az egész oktatás laza tréning, wokrshop formájában zajlott és nem is oktatás, hanem coach-olás volt, pici tudás átadással fűszerezve. Vagyis nekünk, a csapatnak kellett a legtöbb kérdésre megtalálni a válaszokat, csakúgy, mint a coaching ülés az ügyfél teszi. Így első kézből kaptunk ízelítőt nemcsak a coaching működéséből, de a hasznosságából és tartósságából is.

Érdekes, máig emlékszem a legtöbb együtt összeállított flip chart tábla tartalmára, hogy mi a coaching, milyen kérdések vannak, milyen irányzatok, hogy néz ki az aktív hallgatás, stb.

És arról is ott és akkor bizonyosodtam meg, hogy ez mennyivel hatékonyabb hozzáállás, mint amikor beültetnek egy iskolapadba és leadják előadáson a száraz és sokszor unalmas anyagot. Mert ez így tényleg megmaradt és miért?
Mert mi raktuk össze, mi találtuk meg – persze segítséggel – és így egyből a miénkké vált a tudás és a tapasztalat is.

Azt hiszem ekkor fertőződtem meg, és habár utána még pár évig nem kezdtem el hivatás szerűen coach-olni, de a magokat elültette bennem.
————————–———

És ma már tudom, hogy azóta is ezekből a magokból építkezem egy-egy coaching ülés, folyamat, csoportos program során. Volt idő, amikor azt hittem, minél több módszert, eszközt tanulok, annál hatékonyabb lesz az ügyfelek számára a közös munka, de mára már megtanultam, hogy jók az eszközök, de önmagukban nem azok hozzák el a csodát.

A csodát egy ülésen, programon Te kedves ügyfél hozod el, amikor megengeded magadnak, hogy feltáruljon mindaz ami benned van. 

Erő, tapasztalat, tudás, érzelmek, megoldások. 

Én pedig azokkal a bizonyos elültetett magokkal ebben támogatlak, segítelek, vezetlek. Ha kell hallgatással, ha kell bátorítással, ha kell, a megfelelő kérdéssel.

Remélem tetszett az első rész, a következőben a mediációról írok nektek!

Ha kérdésetek van, vagy megtapasztalnátok Ti is a coaching erejét, keressetek bátran!

Mire jó a mediáció

Avagy mit tanultam és azt hogyan használom 2. rész

Amikor 2011-ben elvégeztem az első coaching sulit, nem kezdtem el ezzel foglalkozni, maradtam a régi szakmámban.

Aztán 2015-ben – arról már olvashattatok a bemutatkozásomban is – jött el a pillanat, hogy újra elinduljak ezen az úton.

Körülnéztem, hogy is kezdjek neki a coaching hivatásom felépítésének és arra jutottam, hogy kell valami, amivel felelevenítem a 2011-ben tanultakat. Nézelődtem tanfolyamokat, alap képzéseket, de vagy nem volt érdekes a tartalma, vagy túl drága volt, vagy nem tetszett az oktató, stb.

Ekkor találtam rá a mediációs képzésre, bevallom azt sem tudtam, hogy eszik-e vagy isszák azt.

Megnéztem a tematikát és rájöttem, hogy ha mediálni nem is akarok, az eszközök nagyon hasonlóak a coaching-ban használtakhoz, így elmentem az alap képzésre.

Majd be is szippantott, nemcsak a mediáció, egyébként azt is megszerettem, de annak az iskolának és az oktatónak a szellemisége, és az egész segítő szakma is újra!
Ezért ott is ragadtam és egymás után elvégeztem a párkapcsolati és családi, a gazdasági és a válási tanfolyamot is.

Természetesen mindegyik nagyon más, a gazdasági totál racionális, (látszólag) csak a számok döntenek (valójában mögötte az érzelmek);
a párkapcsolati, családi célja a viszonyok rendezése, rendbetétele, az érzelmek, problémák kezelése, megoldása, az összecsiszolódás (újra);
míg a válási mediáció esetében, ha a pár már döntött, akkor az a cél, hogy az minél békésebben, gyorsabban, zökkenő mentesebben zajlódjon le.

Mindet szeretem, mindnek megvan a szépsége.

 A párkapcsolati mediációt legszívesebben felírnám receptre minden kb. 10. évben, mert annyira jó végigcsinálni egy ilyen folyamatot (újra randizás, mit szeretünk együtt csinálni, mi nem működik, miben akarunk nagyon kétfélét és ezeket hogyan lehet újra közelíteni)!

 A válási „szépsége” pedig abban rejlik, ha a két fél nyugodt körülmények között, higgadtan, a saját és a gyerekek érzéseit, igényeit előtérbe helyezve, a bíróságon töltött rengeteg idő, sok-sok elköltött pénz, és hónapokig húzódó viták, feszültség nélkül szépen tudják lezárni a közös életüket.

Ez utóbbi – mint megtapasztaltam magamon és körülöttem is többször – azért is nagyon fontos, mert ha szépen, megbeszélve, megértve tudunk elválni, akkor lesz esélyünk igazán egy következő, jobb kapcsolatra.

Ezért is örülök, hogy végül arra vitt az utam, hogy a válási mediációt is megtanultam, mert így nemcsak segíthetek a fentiek elérésében, hanem a Te utad kidolgozásában is fel tudtam használni és látom, hogy aki elvált, szakításon, vagy más nehéz helyzeten van túl, mi mindennel kell megküzdenie ahhoz, hogy újra tudja kezdeni nemcsak a párkapcsolatot, de az egész életét is!

Ezt használom a mediációs tanulmányaiból és ezt ajánlom a Te utad keretében.

Mi az a hipnoterápia

Régen jelentkeztem a tanulmányaimat és a tanult módszereket bemutató sorozattal, ezt folytatom most az egyik kedvencemmel.

Ami azért is kedvenc, mert nagyon szeretem csinálni, és azért is, mert azon eszközök közül amelyeket én ismerek, használok a coaching/ terápia során, ez a legmélyrehatóbb és leghatékonyabb.

2018-ban tanultam pszicholófiai ismereteket, eközben a hipnoterapiáról is dr. Daubner Bélánál, ami azért is különleges, mert ő ennek a módszernek az egyik legnagyobb tudású hazai képviselője és azért is, mert Ő nemcsak orvos, pszichoterapeuta, hanem a jóga filozófia és a jógázás komoly gyakorlója, indiai tanulmányutakkal, mesterekkel a háta mögött.

Mindezek alapján talán nem meglepő, hogy a tanár úr ún. integratív módszert tanít, amely a keleti bölcsességet és filózófiát a nyugati tudománnyal, tudással integrálja. Vagyis a terápiás módszerekben támaszkodik a pszichológiai ismeretekre az emberek fejlődéséről, személyiségéről éppúgy, mint a keleti spirituális tanok alapján az emberi racionális és transzcendális tudat fejlődésre, a karmára, vagy az újjászületésre.

Mindezeket egyben kezelve, teljességében nézve az embert mint egyén, mint személyiség.

A hipnoterápia röviden nem más, mint mély relaxációban végzett terápiás munka, amelyet úgy kell elképzelni, mint egyfajta vezetett relaxáció, amely valamilyen módszerrel végzett lazítással kezdődik. Majd ha sikerült a kliensnek ellazulnia, elengednie a hétköznapi gondokat, gondolatokat, akkor ún. hívó képekkel kezdünk el dolgozni. Ez azt jelenti, hogy az előzetes beszélgetés alapján felmerült témának, problémának megfelelő kép megjelenítését kérem (akár elképzelve, akár maga előtt látva, hallva, érezve), majd a megjelenő képben kezdenek el „történni” a dolgok.

Ezek a történések lehetnek olyanok, amit a kliens önmagától csinál, tesz, megy, lát, hall, érez, vagy lehet olyan, amely az általam feltett kérdések alapján merül fel benne, hogy megtenné, elindulna, elmondana valamit, stb.

A módszer pedig így hat, a képekben történő események által. Mert ami a képben megjelenik, az általában valamely bennünk lévő problémát, megfejlődni való dolgot takar, amely a kép és a történés formájában kerül felszínre. Amit pedig ott teszünk, vagy éppen nem teszünk, csak átéljük, az segíti a feldolgozást, a gyógyulást, a fejlődést.

Nehéz erről így beszélni, elmondani, leírni az élményt szinte nem lehet. Át kell élni, mert csak úgy lehet látni miről szól, úgy lehet felfedezni a mélységeit, a támogató, erősítő erejét, és úgy lehet megérezni a hatását. Ami sokszor nem azonnali, hanem a terápiás ülés utáni napokban, hetekben kezd el hatni.

És ez az, amiért én imádom. Mert saját magamon megtapasztaltam azt is, hogy milyen hihetetlen élmény átélni, látni ismeretlen vagy éppen régről ismert képeket, szituációkat, embereket, rálátni a témáimra ilyen módon és végigcsinálni akár gyakorlatok, akár átélés formájában azt, ami éppen jön. Majd utána átélni, hogy ez milyen erővel ha rám, az életemre, mennyire meg tud változtatni dolgokat.

Persze nem egy alkalom.


Én nem hiszek és nem is éltem át olyan módszert, ami egy alkalommal hat. Nem is lehetséges, hiszen ha belegondoltok, amit éveken át gyűjtögettünk, ami a felnövésünk során belénk égett, belénk neveltek, ami sok-sok év esetleges rossz tapasztalatai alapján belénk rögzült, azt mind hogy tudnánk egy óra alatt eltüntetni. Nem, ezek – a probléma fajtájától, mértékétől függően – hosszabb folyamatok, pár hónaptól néhány év rendszeres közös munka kell hozzá.

És ha már közös munka.


A hipnoterápia nem olyan mint egy beszélgetős műfaj, ahol szintén fontos, hogy a segítő és kliense összehangolódjon, de „csak” szimpátia, megértés, odafigyelés elég lehet. Itt viszont valóban össze kell hangolódni a relaxációs munka során, hiszen hiába mondja el néhány szóban aki átéli a képet, hogy mit lát, mi történik, az kevés lenne önmagában ahhoz, hogy a segítő vezetni tudja, támogatni. Ehhez az is kell, hogy ő is átérezze, amit a kliense, szinte ő is azt lássa a lelki szemeivel, amit a másik. Mert csak így tud igazán segíteni.

Jó hosszú poszt lett így is, pedig még „órákat” tudnék erről mesélni, de ne féljetek fogok is. Legközelebb arról írok, hogy milyen témákra, esetekre, hogyan lehet használni, majd arról is, hogy milyen eszközkészlettel tudok dolgozni és végül fogok bemutatni olyan sztorikat is, amelyekből látható, hogyan tud hatni!

Indul a transzformáció

Hivatalosan is megkaptam a Transzformációs Life Coach tanfolyam elvégzéséről szóló igazolást.

Ez egy online képzés volt és természetesen nem helyettesíti a tantermi, valós életben szerzett tanulást, tapasztalatot, de mivel én már 2015-be elvégeztem egy komoly egy éves coach képzést,
plusz az elmúlt években sok mást is tanultam – offline, nem beszélve a személyes coaching üléseken és worskshopokon szerzett tapasztalataimról,
így ezek kiegészítéseként nagyon hasznosnak és fontosnak tartom ezt a képzést.

A Riviera házaspártól tanultam itt is, mint – amiről még fogok mesélni – más coach specializációs képzéseken is.
Ők amerikaiak, ami miatt részben kicsit mások, mint mi magyarok, európaiak, de a képzések során magukból és az életükből megosztottakat alapján mégis sok hasonlóság is van bennünk.

Ebben a transzormációs képzésben pl. megosztották, hogy a saját életükben milyen sorsfordító változásokat éltek meg, honnan – hova jutottak el, amely nemcsak hitelessé teszi a tanításukat, de nagyon inspiráló is.
Majd fogok még megosztani ezekből a “sztorikból” itt is, mert nagyon hasznosak!

Amit még meg szeretnék elmondani, hogy számomra is mérföldkő volt ez a képzés.

Aki követi az oldalamat, esetleg a csoportot is, az tudja, hogy hiába vagyok már lassan 5 éve coach, az elmúlt hónapokban sikerült megtalálnom azt az irányt, fókuszt – sőt változtattam is – amelyre a következő időszakban kiemelten koncentrálok.

Ebben ez a tréning és maga a Riviera házaspár is rengeteget inspirációt, motivációt, támogatást adott.

Így született meg a Te Utad módszer, folyamat is, amely épít az itt tanultakra, kiegészítve a saját elméletemmel és tapasztalatommal és a korábbi években készült anyagokkal.

Ez egyrészt még nyugodtabbá tehet titeket is, hogy kipróbált, bevált receptekből főzök, másrészt nekem is ad egyfajta magabiztosságot, hogy amit én gondolok, tudok, ami tapasztalattal rendelkezem, az megerősítésre került tudományos, ráadásul nemzetközi alapokkal is.

Ebből épült, épül tehát a Te Utad, amelyen haladunk tovább élő adásokkal, feladatokkal, majd letölthető anyagokkal és személyes programokkal is.

Ha érdekel, ha fontos neked is az átalakulás, hogy a Te utadon járj, hogy a Te életed élhesd, kövess tovább itt az oldalon, vagy még jobb, ha belépsz az Én utam csoportba.

Köszönöm, aki eddig is követett, olvasott, velem tartott, inspirált, támogatott és persze minden ügyfelemnek, aki a bizalmát helyezte belém és engedte, hogy neki is segítsek meglelni az Ő útját!

Tréner lettem

2019 végén végre elvégeztem a tréner képzést! Régi álmom volt ez is és végül sikeresen levizsgáztam.

Új fejezet ez is az életemben, eddig tartottam attól, hogy egy kis csoportnál több emberrel dolgozzak együtt segítőként, de a 8 egész napos alkalom alatt volt lehetőségem ezt is bőven gyakorolni, úgyhogy most már sokkal nagyobb magabitossággal és persze sok-sok új tudással vághatok bele nagyobb tréningekbe is. 

Persze még sokat kell fejlődnöm, tapasztalatot szereznem, de már most sokkal többnek érzem magam ezáltal is.

Remélem veletek, cégeteknél is lesz alkalmam az új tudásomat hamarosan megcsillogtatni.

Az első alkalom, ahol az új eszközöket, módszereket alkalmazom, az a saját évtervező eseményem lesz január 10-én.

Online tréning

2020 tavaszán beköszöntött a vírusok és korlátozok kora.

A személyes ügyfélkapcsolat, így a tréning, coaching is háttérbe szorult.

Ezért nekem is lépnem kellett, változtatnom, hol és hgyan dolgozom.

Ezért először a coaching-okkal, majd ősztől a tréningekkel is átálltunk az online platformra.

Annak érdekében, hogy ez minél zökkenőmentesebben menjen, ezért elmentem én magam is egy online tréningre, ahol az online tréning tartást tanultam meg.

Azóta már több online alkalmat is tartottam, nem könnyű, vannak korlátok, de működik és nagyon szép dolgokat meg lehet oldani online is.

Picture of Emese

Emese

Szikora Emese business coach vagyok. Célom, hogy vezetőként, vagy munkavállalóként a napi problémák megoldásában, a csapat együttműködésének és a saját gondolkodásmódod fejlesztésében támogassalak. Vállalkozóként abban segítselek hogy felépíts egy jól működő, sikeres, rád szabott vállalkozást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek