Életem megtervezése: célok kitűzése

Picture of Emese

Emese

Életem megtervezése: célok kitűzése

A bejegyzés témája a CÉLOK. Miért kellenek, mire jók és hogyan tűzz ki jól célokat!

De miért kellene célok? Miért ne ússzunk az árral, hagyjuk, hogy mások irányítsanak, mi meg éljünk mint hal a vízben, Minek idegeskedjünk, ha valamit kitaláltunk, hogy el akarunk érni, aztán nem megy, vagy csaj nehezen? Miért nem hagyjuk, hogy mások döntsenek helyettünk dolgokban, hogy aztán egy vállrándítással elintézzük, jó ez így is!

Vállalkozóként pedig még inkább fontos, hogy ne ússz az árral, hogy ne az események, ügyfelek, vagy “csak” követők irányítsanak, hanem Te döntsd el az irányt, hogy merre tartasz, hogy mibe teszel energiát, mi a fontos, hasznos és főképp bevételt hozó számodra.

Erre nagyon egyszerű a válasz:

Azért, mert az nem a mi életünk lenne.

Nem olyan élet, amit élni szeretnénk. És erre előbb vagy utóbb mindig rájövünk, vagy mert olyan pofont kapunk az élettől, ami végre elgondolkoztat, vagy csak egyszerűen elkezdjük magunkat kényelmetlenül érezni a helyünkön.

Pont azért mert nem vagyunk a helyünkön…
Ha nincsenek céljaink, nem tudjuk mit akarunk az élettől, mit szeretnénk elérni, hogyan szeretnénk élni, akkor csak sodródunk, akkor sok felesleges hosszú és kacskaringós utat járunk be, ami nehezebb, fárasztóbb és sok fájdalommal járhat.

És ettől rosszul fogjuk érezni magunkat.

Ráadásul nem tudjuk mi bajunk.

Nem találjuk a helyünket, nem szeretjük a munkát amit csinálunk, esetleg nem azzal töltjük a szabadidőnket amivel szeretnénk.

De ha nem tudjuk, hogy mit is szeretnénk, akkor azt sem tudjuk mi nem jó?!

Ellenben, ha kitaláljuk mit szeretnénk elérni az életben, milyen munkát, szakmát szeretnénk, hol és hogyan akarunk élni, tudjuk, vagy kiterítjük mi tölt fel minket, azaz mivel töltsük a szabadidőnket, milyen párt, mekkora családot szeretnénk, akkor el tudunk  indulni valamerre, nem cikkcakkban szaladgálunk egész életünkben üldözve valamit, amit nem is tudunk mi.
Félreértés ne essék, ha tudom hova akarok elérni, az sem biztos, hogy nagyon egyszerű, gyors vagy könnyű lesz. De legalább tudom, hogy miért csinálom.

És így tudok bele energiát tenni!

OK, ha egyetértünk abban, hogy kellenek célok, akkor nézzük, hogy álljunk neki azok megtalálásának, kitűzésének:

Erre nagyon sokféle módszer van, kezdve onnan, hogy leülsz egy üres papír mellé (akár gépen) és elkezded leírni ami eszedbe jut odáig, hogy szisztematikusan átgondolod az életed, annak minden területét és ehhez még segédeszközt is igénybe veszed.

Mindjárt nézünk pár eszközt, de addig is a lényeg:

először mindegy mennyi, mekkora célt írsz össze, mindegy, hogy rövid, vagy hosszútávú, hogy az egész életedre vonatkozik, vagy csak a jövő hétre, egyelőre írd le, szedd össze, aztán majd még foglalkozunk vele.

Hidd el, azon a napon, amikor ezt elkezded, pont az fog előjönni, amikor arra célra éppen szükséged van jelenlegi életkörülményeidben, és amit pont most be tudsz fogadni, kezelni tudsz és nem utolsó sorban, amit el tudsz kezdeni megvalósítani!!!
Tehát semmit ne zárj ki azzal, hogy úristen ezt sosem érem el, ez lehetetlen. Írd föl, menj tovább, majd kicsit félretesszük, aztán szépen lebontjuk kisebb falatokra és onnan már menni fog a megvalósítás is!

Vállalkozás célok esetén természetesen azt írd össze, amit a vállalkozásoddal, vállalkozóként szeretnél elérni. Ezek lehetnek számszerűek, pl. havi, éves bevétel, nyereség, vagy épp ügyfélszám, esetszám. De lehetnek nem számszerűsíthetőek is, pl. első 10 legjobb szakember az országban a témámban, ismertésg, vagy te érezd úgy, hogy már van neved.

Eszközök a célok összeszedésére:

  1. legegyszerűbb, hogy tedd magad szabaddá 10-15 percre, amikor nincs nyüzsgés körülötted, csönd van, tudsz magadra, befelé figyelni. Ülj le, vegyél egy papírt, noteszt, NAPLÓT!, vagy gépen nyiss egy üres dokumentumot.

Kicsit gondolkozz el, hol jársz most az életedben, milyenek a hétköznapjaid, mivel töltöd a hétvégéket, szoktál utazni? Mit csinálsz kikapcsolódásképpen? Szereted a munkád? Jól megvagytok a pároddal, rendben van a családi életed? és még sok ilyen kérdést feltehetsz…

Aztán gondold át azt, hogy mi az amit szeretsz az életedben és mi az amit kevésbé, amin változtatnál? Munkában, otthon, hobbidban, anyagi körülményeidben, egészségügyi helyzetedben, stb…

Átnézheted az eleted egyes részterületeit is: karrier, kapcsolatok, egészség, hobby, család, barátok

  1. Eztán nézd meg, a jelenlegi életedhez, körülményeidhez képest hol szeretnél lenni most, egy hónap, egy év, 10, vagy 30 v múlva. Mit szeretnél addigra elérni?  Ha öregkorodban (kinek mi számít annak, 60. 70, 80, 90 évesen) visszanézel az életedre, mikor mondanád azt, hogy hmm ez egy jó élet volt eddig, legközelebb is így csinálnám??

Ehhez lehet egy olyan módszert is használni, amivel vizuálisan megtervezed hol szeretnél lenni 10, 20, 30 év múlva. Milyen lesz akkor az életed a fenti területeken.

Javaslom azok is próbálják ki ezt a módszert, akik egyébként nem tartják magukat kreatívnak, mert ilyenkor mindig kicsit kikapcsoljuk az agyunk realista részét a kreatívval szemben, és ez segít elvonatkoztatni a valóságtól, elfelejteni a gátakat.
Tehát fogjunk egy nagy lapot, kartont (vagy ragasszunk össze 4 db A4-es lapot) és kezdjünk el rajzolni, vagy használhatunk magazinokból kivágott képeket is, amelyeket a lapra ragasztunk. A lényeg, hogy az legyen a kész képen, ahogy elképzeljük az életünket.

Nincsenek szabályok, azt raksz rá amit akarsz, ami eszedbe jut, ami fontos és érdekes. Úgy jelölöd ahogy akarod, ahogy később visszanézve is eszedbe jut, mit is akartál.

Aztán persze a kép alapján kezd el célokat írni!

És végül:

Miért fontos, hogy leírjuk a célokat?

Mert csak azt tudjuk megteremteni, amire vágyunk, amit tudatosítunk magunknak, hogy el szeretnénk érni!
Én szeretem, ha amin dolgozok rendszerezett, ezért az így összeírt célokat is egy táblázatba szedném, amire egy ötlet:

Célok táblázat

A cél megnevezés lehet rövidebb, pár szó, vagy egy mondat is. A rövid leírás opcionális, csak ha szükségét érzed, vagy jön belőledJ Lényeg, hogy később emlékezz rá mire gondoltál.

CÉL megnevezés Rövid leírás
pl. megtanulok rajzolni
pl. jövőre új munkám lesz
pl. két éven belül elvégzem a jogi egyetemet
pl. holnaptól minden érzelmemet megélem

Picture of Emese

Emese

Szikora Emese business coach vagyok. Célom, hogy vezetőként, vagy munkavállalóként a napi problémák megoldásában, a csapat együttműködésének és a saját gondolkodásmódod fejlesztésében támogassalak. Vállalkozóként abban segítselek hogy felépíts egy jól működő, sikeres, rád szabott vállalkozást.

2 válasz

  1. Nem tudhatod most, hogy mit fogsz gondolni 60…90 évesen. Még azt sem, hogy jövőre. Érhet olyan tapasztalat, tudás, külső behatás, ami nagy változást hozhat az életedben. Már kiderült sok célkövető, célelérő emberről, hogy később vette észre, hogy rossz irányba ment. Pl. Steve Jobs, az egyik a beismerte, egy másik a hírhedt kalapos király…

    1. Kedves Gábor, természetesen, ez egy vizualizációs, avagy elképzelős gyakorlat és ahhoz segít hozzá, hogy amit most elképzelsz 20-30 év múlva, afelé hogyan tudj elindulni akár holnap.A végeredmény lehet, hogy teljesen más lesz, de a mostani tudásoddal, tapasztalatoddal azt tudod elképzelni, hogy odáig jutsz el. És amit most el tudsz képzelni, azt tudod most megvalósítani, vagy legalábbis elindulni felé. Amit 1 év múlva tudsz, azt egy év múlva tudod elképzelni és elindulni felé. Így épül fel. Legalábbis szerintem:)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek