Év zárás Az Én Utam módra

Picture of Emese

Emese

Eljött december és ezzel együtt mindjárt itt van a Mikulás, aztán Karácsony, végül Szilveszter és már vége is az idei évnek és belépünk a következőbe.

Ezért úgy gondoltam, hogy készítek egy rövid kis anyagot, amely segítséget nyújthat ahhoz, hogy Az Én Utam könyv és tréning szellemében tudjátok lezárni az idei évet és megkezdeni a jövő évit.

Miért jó lezárni az évet?

Egyszerűen azért, mert amikor egy év elég hosszú idő ahhoz, hogy sok minden zajlik, sok mindent át és megéljünk, de ahhoz is, hogy ezt a sok mindent elfelejtsük, továbblibbenjünk az életünkben, anélkül, hogy átgondolnánk mi és miért történt.

Ezért jó, ha év vége felé egy kicsit elmélyedünk ezekben a dolgokban, visszaemlékezünk az évi eseményekre, élményekre, hol volt, mi történt, kivel voltam, és ezzel együtt egy kicsit arról is elmélkedünk, mit adott az a szituáció, eset, probléma nekünk. Mit tanultunk belőle, vajon miért történt velünk. Ha pedig eddig ilyen irányba nem gondolkoztunk róla, akkor kiváló lehetőség ez arra, hogy kicsit jobban elmélyedve, megértsünk dolgokat. Összefoglaljunk, meglássuk, hogy telt egészében az évünk.

Nagyon érdekes dolgokra lehet ilyenkor rájönni:

Pl. hogy nem is volt rossz évem, sok fele jártam, sok jó programom volt, esetleg elutaztam valami, akár több szép helyre is. Mellettem a családom, párom, sok barátom?

De az is lehet, hogy azt veszem észre, hogy ugyanazon problémák jöttek elő, akár más-más módon csomagolva, hogy ugyanazt a dolgot nem tudom megoldani. Erre is jó egy ilyen év végi számadás, mert ha egyben látod, akkor könnyebben találsz utána megoldást, mert jobban inspirál a szembesítés.

Mikor tervezzük az új évet, ha nem most..

Ha pedig ez megvan, és sikerült észrevenned hasznos dolgokat az éved alapján, akkor most van itt a legjobb ideje annak, hogy átgondolod a következő évet.

Persze magától következik, hogy érdemes arra koncentrálni, amit idén nem sikerült lezárni, megérteni, feldolgozni, de mellette fontos, hogy jövőbemutató ötletekkel is foglalkozz, amit esetleg éppen csak el tudsz kezdeni megvalósítani 2017-ben.

Ezt pedig már csak azzal kellene kiegészíteni, hogy milyen jó dolgokat tervezel jövőre, amik feltöltenek, utazás, pihenés, kikapcsolódás, valami kreatív tevékenység akár?

Hogy csináld?

Pl. :

  • azt gyűjtsd össze, hogy mi zavart, mi okozott problémát neked idén,
  • azt írd össze, mit szerettél magadban idén, mi segített a feladataidban, illetve mit nem, mi hátráltatott,
  • azokra az idei szituációkra emlékezz vissza, amelyeket idén nehezen oldottál meg, vagy esetleg nem tudtál, illetve, hogy mit tanultál belőle, milyen következtetést vontál le,
  • vagy azokra az esetekre, amelyeket megoldottál, és arra, hogy azt hogy tetted, mit használtál, milyen tulajdonságodat, képességedet

Ezekből fogod tudni megtervezni a jövő évedet!

Persze ezt még kiegészítheted sok-sok érdekes, hasznos és fontos információval is, amelyekről aztán levonhatsz tanulságokat, és mindezek alapján elhatározhatod, hogy milyen irányba állítod a következő évedet!

[av_hr class=’short’ height=’50’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’]

És végül, de nem utolsó sorban, hogyan támogatja az Körutazás az életedben e-könyv (vagy akár az Én Utam mini-tréning) az új év megtervezését, megnyitását?

Egyszerűen felhasználjuk az előző felmérésünk eredményeit, és abból tudunk tervezni!

Ahogy az előző résznél leírtam, hogy nézd végig saját magad, és az életed az előző évre vetítve, nézd át miket gyűjtöttél össze, mikre következtettél.

Válaszd ki, mit nem akarsz ugyanígy csinálni Jövőre, min szeretnél változtatni, az életed mely területén szeretnél máshogy élni, létezni, működni..

Aztán ha ez megvan, akkor tűzz ki olyan célokat ezekre a területekre, amelyeket úgy gondolod, hogy kb. egy éven belül el tudsz érni, vagy legalábbis el tudsz indulni az elérésük felé vezető úton.

Ha találtál ilyeneket, akkor pedig bontsd le ezeket a célokat feladatokká, határidőkké, majd nézd meg azt is mire van szükséged hozzá. Esetleg mihez van már eszközöd, erőforrásod (akár saját magadban).Vagy mihez fogsz segítséget igénybe venni. Ha megtervezed, esetleg a karácsony, az ünnepek alatti időszak remek alkalom, hogy valakitől kérd is ezt a segítséged, vagy akár ajándéknak azt, ami ehhez kellhet!

Aztán már nincs más hátra, mint, hogy hátradőlj és élvezd az ünnepet, pihenj és készülj a megvalósításra (amelyhez további sok-sok információ és ötlet az anyagokban)!

Na jó, vicceltem, tudom, hogy nemcsak ez vár rád decemberben, főleg 24-e előtt, mert még ajándékot vásárolsz, díszítesz, sütsz, persze a mindennapok mellett…

És ha addig nem találkoznánk: Boldog Karácsonyt és még szebb Újévet!

Picture of Emese

Emese

Szikora Emese business coach vagyok. Célom, hogy vezetőként, vagy munkavállalóként a napi problémák megoldásában, a csapat együttműködésének és a saját gondolkodásmódod fejlesztésében támogassalak. Vállalkozóként abban segítselek hogy felépíts egy jól működő, sikeres, rád szabott vállalkozást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek