Kávéimádóként én is egyre jobban próbálom a kávézást nyugodtabb, kikapcsolódós percekké változtatni.
Az alábbiakban pár segítség a profiktól, hogyan lehet ezt valóban tudatosan tenni, igazán tudatos jelenlétben megélni egy csésze kávé elfogyasztását:
Már a nyitógondolat is tetszik:
„Meditálni egy kávé mellett oxymoron”
(Oxymoron: azaz a két dolog egymást kizárja, mivel a kávé felpörget, a meditáció lelassít).
Gloria Chadwick (Zen Coffee: A Guide to Mindful Meditation /Zen kávé: utikalauz a Tudatos meditációhoz/. című könyv szerzője)
De ez nem feltétlenül van így.
A lenti gyakorlattal ki is próbálhatjátok:
- Először fókuszálj arra az érzésre, érzetre (illatra, színre, bármire), ami a kávéból érkezik feléd.
- Érzékeld a melegét, ha van a hab emelkedését a tetején.
- Milyen érzés tartani a csészét?
- Amikor kortyolsz egyet, figyelj az ízére, aromájára.
- Aztán ahogy lenyeled, észleld a meleg folyadékot.
Ezekkel a figyelem fókuszálásokkal a kávézást egyfajta speciális időként kezelheted, amellyel szinte tényleg meditálsz, meditatív állapotba kerülhetsz. Ami aztán nemcsak kikapcsol a hétköznapi pörgésből, az esetleg körülötted lévő hangzavarból, de egyúttal meg is nyugtatja az elméd, és talán a lelked is egy időre.
És persze ezt bármilyen más dologgal is megteheted, akár evéssel, ivással, akár bármely más tevékenység során.
Még most is, ahogy ezeket a sorokat olvasod.
Elmélázhatsz milyen lenne most egy kávét inni, vagy hogy érzed magad most itt ülve (állva), ahogy olvasod ezeket a sorokat. Már ez is felér egy kis kikapcsolódással, meditációval…
Forrás: https://www.nytimes.com/2016/09/14/well/mind/how-to-be-mindful-with-a-cup-of-coffee.html