Képekkel megtalálni a megoldást

Picture of Emese

Emese

[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=” av_uid=’av-1rz5y4′]

[av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-fyy0gc’ custom_class=” admin_preview_bg=”]

Képekkel megtalálni a megoldást

avagy gyógyulás képekkel

Ahogy a bemutatkozásomban is olvashatjátok, egy ideje relaxációban végezhető eszközökkel is ismerkedek. Ezt egyfajta vezetett relaxációban végzett munkának hívom, amikor ezt a módszert használom.

Amiből az általam használt módszer ered, az a hipnoterápia, amelyet egyébként komoly mentális betegségek gyógyítására (mint pl. a híres poszt-traumás stressz) találták ki és kezdték el használni, majd onnan terjedt át az alkalmazása sok másfajta területre is.

Coach-ként természetesen én nem használom betegségek gyógyítására , hiszen ahhoz sem felhatalmazásom, sem tudásom nincs. Helyette főleg a megfelelő életvezetést gátló tényezők feltárásához és az feltárt problémák megoldási lehetőségének megkereséséhez. De akár egy konkrét nehéz szituációban, döntési helyzetre is alkalmazható.

Azért fantasztikus ez a módszer, mert nem lehet félrebeszélni:-)

Mert, hogy nem is – nagyon – beszélünk közben. Persze valamennyit igen, de nem az a fajta párbeszéd, hosszas leírás, mint ami egy normál coaching beszélgetésben megszokott.  A kevés beszéd eredménye pedig az, hogy igazán a valódi dolgokkal lehet dolgozni, az érzelmekkel és a képként megjelenő mélyebb, akár háttérbe szorított gondolatainkkal.

Vajon miért van ez?

Teljesen éber, tudatos állapotban ugyanis hajlamosak vagyunk olyanokat mondani, és akár gondolni is, amelyeket talán mi magunk is teljesen igaznak és valósnak érzünk.

Igazából azonban ezek a gondoltok már a saját szűrőnkön (úgy képzeld el, mint egyfajta színesen, vagy más módon torzító, szűrő speciális szemüveget) keresztül látott, tapasztalt világ leképezései.

Vagyis sokszor ha valami történik, és minket, mondanak nekünk valamit, vagy éppen nem válaszolnak, azt mi a saját gondolat és hitrendszerünk szerint azonnal értelmezzük és a gondolatainkban már az íj módon értelmezetteket tekintjük ténynek, valóságnak.

Ezzel pedig csak az a baj, hogy amikor valaki elmegy egy segítő szakemberhez és elmondja neki az ilyen módon szűrt és leképezett gondolatait, azok sokszor már nem a teljes valóságot mutatják, és ha ezzel kezdünk el dolgozni, akkor nem biztos, hogy a valódi problémát, vagy annak valódi gyökerét akarjuk megváltoztatni, megoldani.

Ennek pedig természetesen az lehet a következménye, hogy fél-, vagy csak rövidtávon működő megoldásokat kapunk. Mert talán a valódi nehézséget már úgy elástuk magunkban, hogy szóban nem jön elő, hiszen talán nem is tudunk róla, nem vagyunk tisztában vele. Plusz sajnos még az is előfordulhat, hogy tudunk róla, mégis kevésbé fájdalmas tagadni, háttérbe söpörni, mint szembenézni vele.

Viszont a képek nem hazudnak.

Ugyanis relaxált tudatállapotban kikapcsolnak azok a fajta védekező mechanizmusok, amelyek az előbbiekben leírt fékeket, szűrőket bekapcsolják.

Tehát amikor egy szituációval elkezdünk relaxált tudatállapotban dolgozni, akkor ott pontosan az fog megjelenni, amivel tényleg dolgozni kell és érdemes. Majd a munka ezekben a képekben is ugyanilyen elvek szerint, szabadon tud folyni.

Olyannyira, hogy egy-egy ilyen relaxációs munka után magának az esetnek a megbeszélése is sokkal korlátozottabb, mint bármely más beszéden alapuló módszernél. Hiszen az értelmezéskor újra bekapcsol a védekezés és esetleg elrontjuk az elért eredményeket félremagyarázással.

Azért egy rövid megbeszélés itt is történik, de csak ami akkor és ott a kép alapján felmerül benned.

Elsőre talán félelmetesnek hangzik, hogy elvesztjük azt a fajta kontrollt, amivel tudatosan rendelkezünk. Erre két válaszom is van.

Az egyik, hogy egy coaching ülés is ugyanolyan intim, biztonságos közeget teremt, mint egy jó terápiás alkalom, ahol az ügyfelet nem veszélyeztetni semmi és senki, a coach ugyanúgy vigyáz arra, hogy addig menjen ameddig tud és akar, mint ahogy azt a terapeuták is teszik.

Másrészt a relaxált állapot csak annyira lesz mély és csak olyan képek és témák jönnek elő, amire a kliens már fel van készülve. Sem több, sem kevesebb. Talán okozni fog fejtörést, talán az adott alkalom után lesznek furcsa álmok, de nem fog ártani.

Na de hogy is néz ki ez az egész munka?

Aki már járt jógán, vagy valamilyen meditáción, az már ismeri, milyen módokon lehet a tudatot relaxált állapotba vinni, ugyanis ennek során is ugyanúgy történik, pl. az izmok fokozatos ellazításával, a gondolatok kiürítésével és az elme megnyugtatásával.

Majd az előzetesen a szóbeli beszélgetés alapján kiválasztott téma, szituáció, probléma alapján általában én választom ki, honnan induljunk, azaz milyen képet, tájat, stb-t képzeljen el, lásson az ügyfél.

Innentől pedig teljesen egyedi, hogy mi történik, lehet csak körülnézni, rácsodálkozni dolgokra, átérezni az érzéseket, feltölteni magunkat a kellemes érzelmekkel, vagy elindulni és feldolgozni ami érkezik, ami történik. Aztán használunk relaxált állapotban konkrét gyakorlatokat (mint pl. NLP, dráma eszközök), de ezek mindig esettől, embertől, sőt az adott ember adott napi hangulatától, nyitottságától is függ.

Az eredmény pedig lehet az, hogy már a racionális tudatba visszaérkezés után megvan a kulcs a problémához, de lehet az is, hogy csak valami elgondolkoztató dolgot láttál, ami a következő napokban hoz válaszokat.

Mindegy mi az eredmény, a lényeg a haladás.

Több alkalom is kellhet, amíg valaki el tud indulni, lehet, hogy először meg kell szoknia az érzést, ezt a fajta munkát.

És persze ahogy sok minden, ez sem jó mindenkinek, nem tudja bárki elengedni a kontrollt, vagy nem eléggé bízik a módszerben, magában, bennem. Természetesen ilyenkor nem használjuk ezt, hanem más módokon igyekszünk közösen megtalálni a megoldásokat.

Ha felkeltettem az érdeklődésedet, keress meg, gyere el hozzám egy ingyenes próba alkalomra, amelynek végén nemcsak egy élménnyel leszel gazdagabb, de lehet hogy pár felismeréssel is. Ha pedig hasznosnak találtad, akkor megbeszéljük a folytatást!

[/av_textblock]

[/av_one_full][av_one_full first min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=” margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’5px’ padding_sync=’true’ border=’3′ border_color=’#745f7e’ radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_breaking=” mobile_display=” av_uid=’av-eow4t8′]
[av_testimonials style=’grid’ columns=’1′ grid_style=” interval=’5′ font_color=” custom_title=” custom_content=” admin_preview_bg=” av_uid=’av-brk4gs’]
[av_testimonial_single src=’5940′ name=’A cikk szerzője: Szikora Emese’ subtitle=” link=’http://’ linktext=” av_uid=’av-bcm56k’]

2011-ben tanultam először Coachingot, majd 2015-ben hozzá a mediációt, 2016-tól pedig többféle pszichológiai irányzatot is tanulok. Emellett hosszú évek óta járom a spirituális utat, tanultam asztrológiát és különböző gyógyító módszereket.

Célom a Megoldásműhellyel és az Én Utam anyagokkal, hogy mások számára is megmutassam azt az utat, amelyet én már járok és hogy segítségemmel eljussatok egy jobb és nyugodtabb élethez.

[/av_testimonial_single]

[/av_testimonials]
[/av_one_full]

[av_hr class=’invisible’ height=’30’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’ av_uid=’av-9mc7b0′]

[av_social_share title=’Bejegyzés megosztása’ style=” buttons=’custom’ share_facebook=’aviaTBshare_facebook’ share_pinterest=’aviaTBshare_pinterest’ share_gplus=’aviaTBshare_gplus’ av_uid=’av-6usye4′]

[av_comments_list av-desktop-hide=” av-medium-hide=” av-small-hide=” av-mini-hide=” av_uid=’av-6grzdo’]

[av_textblock size=” font_color=” color=” admin_preview_bg=” av_uid=’av-3x1xx8′]

Kapcsolódó blog bejegyzések:

[/av_textblock]

[av_postslider link=’category,117,49,174,32′ wc_prod_visible=” prod_order_by=” prod_order=” columns=’4′ items=’8′ offset=’no_duplicates’ contents=’excerpt’ preview_mode=’auto’ image_size=’portfolio’ autoplay=’yes’ interval=’5′ av_uid=’av-2z1nuk’]

Picture of Emese

Emese

Szikora Emese business coach vagyok. Célom, hogy vezetőként, vagy munkavállalóként a napi problémák megoldásában, a csapat együttműködésének és a saját gondolkodásmódod fejlesztésében támogassalak. Vállalkozóként abban segítselek hogy felépíts egy jól működő, sikeres, rád szabott vállalkozást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek