Ki vagyok igazából?

Picture of Emese

Emese

avagy becsekkolás az identitásunkba

Te tudod, ki is vagy te úgy igazán? Ki az a valódi Emese, Zoltán, Kriszta, Gábor?

Hogy mennyire játszod az élet színpadán azt szerepet, ami igazán belőled jön?

Most talán rávágod, hogy hát persze, hogy a valódi önmagamat adom. De ha elolvasod az alábbi bejegyzést, átgondolod a kérdéseimet, akkor talán rájössz, hogy – legalábbis – néhány szerep alakításodat igencsak befolyásolja a külvilág, a hozott és tanult minták, a rossz tapasztalatok és úgy általában sok minden.

Vigyázat, ez már nem a szokásos Nők lapján személyiség tesztek szintje (nem bántva azokat), itt már komoly felimerések, szembenézések érhetnek. Ami nem baj, sőt jó, csak kezeld a helyén, és ne szomorodj el, ha sok felvett allűrt találsz. Hiszen azért vagy „itt”, hogy ezen változtass!

Mi is ez a becsekkolás?

Becsekkoljunk önmagunkba, azaz azonosítsuk az életünkben játszott szerepeket, megnézed, hogy szerinted hogyan lenne elvárt ezeket a szerepeket játszani akár általad, akár mások által.

Aztán átgondolod, hogy ezek az elképzelések vajon honnan jönnek, egyáltalán egyetértesz-e az elvárásokkal valójában, vagy nem.

És ha nem, akkor megnézed, hogyan tudnád az adott szerepet újra definiálni annak érdekében, hogy a saját igazi lényeddel integráltabb, harmonikusabb legyen.

És Te hogyan tudnád ezt a valódi szerepet játszani a régi felvett helyett, hogy az igazi önmagad lehess.

Jól hangzik? Azt meghiszem. Egyszerű? Nagyon nem.

De első lépésként, ha már a szerepeket azonosítod, és ha pár változtatandó tényezőt találsz, az pont elég. Aztán majd haladsz tovább önmagad
felé!

Mik ezek a szerepek?

Amikor valakitől megkérjük, hogy mutatkozzon be, elmondja nevét, esetleg foglalkozását és a szerepeit (anya, apa, szülő, nagyszülő, vezető, háztartásbeli, stb…

Ha ennél eggyel tovább megyünk a beszélgetésben, akkor általában az emberek a tudásuk, tapasztalatuk, hivatásuk alapján azonosítják, mutatják be magukat, vagy valamilyen tulajdonságukat emelik ki.

De az, hogy valójában kik vagyunk, ezeknél a címkéknél sokkal több.

Hiszen mindannyiunknak van egy igazi önvalója, belső, vagy magasabb énje, valódi természete, személyisége. Amely tartalmaz egyedi jellemzőket, külsőt, belsőt, tehetséget. Egyedi az is, hogy miért élünk itt a földön, mi okkal vagyunk itt. Egyedi vágyak hajtanak, egyedi álmaink vannak.

Annyival többek vagyunk annál, mint hogy mi a munkánk, vagy családi állapotunk!

Kezdjük azzal, mit is hívok én az identitásunkkal kapcsolatban szerepnek.

Az életünkben szerepeket veszünk fel és játsszuk el az élet színpadán.

Két fő területen különíthetőek el különböző szerepek:

az egyik a munka/karrier (lehetünk munkavállalók, vállalkozók, vezetők, beosztottak, egyéni vállalkozók, cégvezetők, mérnök, coach, mesterember, asszisztens, stb.),

míg s másik a magánélet (pl. férj, feleség, anya, apa, gyerek, sportoló, jógázó, nyaraló, ügyfél, játékos, partner, stb.).

A lényeg, hogy minden szerep mögött ott van egy személyiség, tulajdonságok, tapasztalat, viselkedés, tudás, stb.

Amikor megszületünk, akkor 100%-ban ön-azonosak vagyunk, csak aztán később a külvilág és a velünk történtek hatnak ránk (szüleink, ahol élünk, az a kultúra, amit tapasztalunk). És ezek mind befolyásolják, hogy kivé válunk.

Azzá, akire azt gondoljuk, hogy ez az elvárás, elfogadott.
Így kezdünk gondolkodni, viselkedni, és ilyen utat járunk be. És szép lassan teljesen ezzé válunk.

Felveszünk szerepeket, de a valódi karakterük ott van bennünk, ezek mögött.

Az igazi belső önvaló, én időnként hív minket, hogy a valódi karakterünket éljük, p. amikor valamiért nagyon lelkesedünk, megszállottak leszünk, hihetetlenül vágyunk rá.

Vagy ha valamit nagyon nehéznek, kimerítőnek érzünk, vagy pl. a gyomrunk összeszorul, idegesek leszünk, amikor amit éppen csinálunk, amiben vagyunk, egyszerűen nem jó nekünk!

Ha megértjük kik NEM vagyunk valójában, az teret és lehetőséget ad arra, hogy újra azzá váljunk, akik eredetileg voltunk,
szeretnénk lenni. Ez egy folyamat, ami lépésenként történhet.

Gyakorlat a szerepek és a valódi énünk azonosítására:

A gyakorlat célja, hogy azonosítsuk az életünkben játszott szerepeket, azt, hogy szerinted hogyan lenne elvárt ezeket a szerepeket játszani akár általad, akár mások által.

Aztán átgondolni, hogy ezek az elképzelések vajon honnan jönnek, egyáltalán egyetértesz-e az elvárásokkal, vagy nem.

És ha nem, akkor megnézni, hogyan tudnád az adott szerepet újra definiálni annak érdekében, hogy a saját igazi lényeddel integráltabb, harmonikusabb legyen. És Te hogyan tudnád ezt a valódi szerepet játszani a régi felvett helyett, hogy az igazi önmagad lehess.

Ha elképzeled az életedet, mint egy színdarabot az élet színpadán, figyeld meg, hogy milyen szerepeket, karaktert játszol ebben a játékban. Ez a karakter a játszott szerep. Valójában a karakternek több szerepe van (munkahelyi, családi kapcsolatok szerinti szerepek, mint nő/ férfi, egyéni dolgok, stb).

Minden ilyen szerephez tartozik egy ún. forgatókönyv, amely szerint azt a szerepedet játszod az életedben, avagy ahogy viselkedsz akként.
Ez a forgatókönyv azon alapul, ahogy a tapasztalataid, hiedelmeid alapján szerinted azt a fajta szerepet játszani kell, ahogy elfogadott.

Készíts egy listát az életben játszott szerepekről.
Általában 2 fő kategória van: munka, karrier és a családi kapcsolatok.

Valószínűleg több szerepet játszol a „kapcsolatok” kategóriában, mint például a szülő, házastárs, gyermek, stb. A „karrier” kategóriában is több szerepet játszhatsz, mint például „Programozó” és „menedzser”.

Válaszold meg az alábbi kérdéseket és vond le a következtetéseket:

Ezeket a kérdéseket minden FONTOS szerephez:

 • Mi a karriered/ magánéleti szereped (amire a kérdéseket megválaszolod)?
 • Milyen szerepet játszol ebben a karrieredben?
 • Mik a jellemzői, viselkedései és tulajdonságai egy olyan személynek, aki „helyesen” játssza ezt a szerepet?
 • Mik a jellemzői, viselkedései és tulajdonságai egy olyan személynek, aki ezt a szerepet rosszul játssza”?
 • Hogyan viszonyul ezen szerep esetében az, ahogy Te játszod és az, amiben hiszel, hogy hogyan kellene játszani?
 • Hol tanultad meg, hogyan kell játszani ezt a szerepet?
 • Ki tanította vagy bizonyította ezt?
 • Tényleg hiszel abban, hogy a definíció „helyes”?
 • Ha nem, hogyan változtatnád meg?
 • Jó érzés, ha játszod ezt szerepet úgy, ahogy most játszod?
 • Helyesnek látod játszani ezt a szerepet úgy egyáltalán?

Hogyan kellene játszanod ezt a szerepet másképp annak érdekében, hogy az integrált legyen az igazi éneddel?

Ha ezeket akár csak egy-egy szerpere átgondolod, kemény, néha fájdalmas, néha szomorú emlékek, élmények, felismerések jöhetnek.

De ne félj ezektől, mert azzal, hogy ezek feljöttek, tudatosultak, már el tudsz indulni abba az irányba, hogy változtass rajtuk és ne a felvett édesanya, feleség, munkvállaló, vezető légy, hanem egy olyan valaki, ami tényleg szívedből, lelkedből jön.

Megsúgom, ez a szerep sokkal kevésbé lesz fárasztó, stresszes és lélekölő, mintha tovább játszanád az elvárt szerepet.

De adj magadnak erre időt, és lépésenként haladj az átalakításban, mint mindenben.

Ha pedig nehéz szembenézned ezekkel a dolgokkal, mert mondjuk ahogy elkezded átgondolni bekapcsolnak az önvédelmi mechanizmusok és nem jut eszedbe semmi válasz, akkor van itt az ideje segítséget kérni, egy külső szemet, aki rávilágít a válaszaid, sztorijaid alapján arra, hol lát ellentmondásokat, furcsaságokat. Mert ez utalhat arra, hogy nem a valódi lényeg
szerint működsz!

Sok sikert és ha szükséges keress meg bátran, segítek visszatalálni önmagadhoz!

Picture of Emese

Emese

Szikora Emese business coach vagyok. Célom, hogy vezetőként, vagy munkavállalóként a napi problémák megoldásában, a csapat együttműködésének és a saját gondolkodásmódod fejlesztésében támogassalak. Vállalkozóként abban segítselek hogy felépíts egy jól működő, sikeres, rád szabott vállalkozást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek