Ki vagyok igazából?

Avagy becsekkolás az identitásunkba

Te tudod, ki is vagy te úgy igazán? Ki az a valódi Emese, Zoltán, Kriszta, Gábor?

Hogy mennyire játszod az élet színpadán azt szerepet, ami igazán belőled jön?

Most talán rávágod, hogy hát persze, hogy a valódi önmagamat adom. De ha elolvasod az alábbi bejegyzést, átgondolod a kérdéseimet, akkor talán rájössz, hogy – legalábbis – néhány szerep alakításodat igencsak befolyásolja a külvilág, a hozott és tanult minták, a rossz tapasztalatok és úgy általában sok minden.

Vigyázat, ez már nem a szokásos Nők lapján személyiség tesztek szintje (nem bántva azokat), itt már komoly felimerések, szembenézések érhetnek. Ami nem baj, sőt jó, csak kezeld a helyén, és ne szomorodj el, ha sok felvett allűrt találsz. Hiszen azért vagy „itt”, hogy ezen változtass!

Mit találsz a bejegyzésben:

Becsekkoljunk önmagunkba, azaz azonosítsuk az életünkben játszott szerepeket, megnézed, hogy szerinted hogyan lenne elvárt ezeket a szerepeket játszani akár általad, akár mások által.

Aztán átgondolod, hogy ezek az elképzelések vajon honnan jönnek, egyáltalán egyetértesz-e az elvárásokkal valójában, vagy nem.

És ha nem, akkor megnézed, hogyan tudnád az adott szerepet újra definiálni annak érdekében, hogy a saját igazi lényeddel integráltabb, harmonikusabb legyen.

És Te hogyan tudnád ezt a valódi szerepet játszani a régi felvett helyett, hogy az igazi önmagad lehess.

Jól hangzik? Azt meghiszem. Egyszerű? Nagyon nem.

De első lépésként, ha már a szerepeket azonosítod, és ha pár változtatandó tényezőt találsz, az pont elég. Aztán majd haladsz tovább önmagad felé!

Mik ezek a szerepek?

Amikor valakitől megkérjük, hogy mutatkozzon be, elmondja nevét, esetleg foglalkozását és a szerepeit (anya, apa, szülő, nagyszülő, vezető, háztartásbeli, stb…

Ha ennél eggyel tovább megyünk a beszélgetésben, akkor általában az emberek a tudásuk, tapasztalatuk, hivatásuk alapján azonosítják, mutatják be magukat, vagy valamilyen tulajdonságukat emelik ki.

De az, hogy valójában kik vagyunk, ezeknél a címkéknél sokkal több.

Hiszen mindannyiunknak van egy igazi önvalója, belső, vagy magasabb énje, valódi természete, személyisége. Amely tartalmaz egyedi jellemzőket, külsőt, belsőt, tehetséget. Egyedi az is, hogy miért élünk itt a földön, mi okkal vagyunk itt. Egyedi vágyak hajtanak, egyedi álmaink vannak.

Annyival többek vagyunk annál, mint hogy mi a munkánk, vagy családi állapotunk!

Kezdjük azzal, mit is hívok én az identitásunkkal kapcsolatban szerepnek.

Az életünkben szerepeket veszünk fel és játsszuk el az élet színpadán.

Két fő területen különíthetőek el különböző szerepek:

az egyik a munka/karrier (lehetünk munkavállalók, vállalkozók, vezetők, beosztottak, egyéni vállalkozók, cégvezetők, mérnök, coach, mesterember, asszisztens, stb.),

míg s másik a magánélet (pl. férj, feleség, anya, apa, gyerek, sportoló, jógázó, nyaraló, ügyfél, játékos, partner, stb.).

A lényeg, hogy minden szerep mögött ott van egy személyiség, tulajdonságok, tapasztalat, viselkedés, tudás, stb.

Amikor megszületünk, akkor 100%-ban ön-azonosak vagyunk, csak aztán később a külvilág és a velünk történtek hatnak ránk (szüleink, ahol élünk, az a kultúra, amit tapasztalunk). És ezek mind befolyásolják, hogy kivé válunk.

Azzá, akire azt gondoljuk, hogy ez az elvárás, elfogadott. Így kezdünk gondolkodni, viselkedni, és ilyen utat járunk be. És szép lassan teljesen ezzé válunk.

Felveszünk szerepeket, de a valódi karakterük ott van bennünk, ezek mögött.

Az igazi belső önvaló, én időnként hív minket, hogy a valódi karakterünket éljük, p. amikor valamiért nagyon lelkesedünk, megszállottak leszünk, hihetetlenül vágyunk rá.

Vagy ha valamit nagyon nehéznek, kimerítőnek érzünk, vagy pl. a gyomrunk összeszorul, idegesek leszünk, amikor amit éppen csinálunk, amiben vagyunk, egyszerűen nem jó nekünk!

Ha megértjük kik NEM vagyunk valójában, az teret és lehetőséget ad arra, hogy újra azzá váljunk, akik eredetileg voltunk, szeretnénk lenni. Ez egy folyamat, ami lépésenként történhet.

Gyakorlat a szerepek és a valódi énünk azonosítására:

 

A gyakorlat célja, hogy azonosítsuk az életünkben játszott szerepeket, azt, hogy szerinted hogyan lenne elvárt ezeket a szerepeket játszani akár általad, akár mások által.

Aztán átgondolni, hogy ezek az elképzelések vajon honnan jönnek, egyáltalán egyetértesz-e az elvárásokkal, vagy nem.

És ha nem, akkor megnézni, hogyan tudnád az adott szerepet újra definiálni annak érdekében, hogy a saját igazi lényeddel integráltabb, harmonikusabb legyen. És Te hogyan tudnád ezt a valódi szerepet játszani a régi felvett helyett, hogy az igazi önmagad lehess.

Ha elképzeled az életedet, mint egy színdarabot az élet színpadán, figyeld meg, hogy milyen szerepeket, karaktert játszol ebben a játékban. Ez a karakter a játszott szerep. Valójában a karakternek több szerepe van (munkahelyi, családi kapcsolatok szerinti szerepek, mint nő/ férfi, egyénis dolgok, stb).

Minden ilyen szerephez tartozik egy ún. forgatókönyv, amely szerint azt a szerepedet játszod az életedben, avagy ahogy viselkedsz akként. Ez a forgatókönyv azon alapul, ahogy a tapasztalataid, hiedelmeid alapján szerinted azt a fajta szerepet játszani kell, ahogy elfogadott.

Készíts egy listát az életben játszott szerepekről. Általában 2 fő kategória van: munka, karrier és a családi kapcsolatok. Valószínűleg több szerepet játszol a „kapcsolatok” kategóriában, mint például a szülő, házastárs, gyermek, stb. A „karrier” kategóriában is több szerepet játszhatsz, mint például „Programozó” és „menedzser”.

Válaszold meg az alábbi kérdéseket és vond le a következtetéseket:

Ezeket a kérdéseket minden FONTOS szerephez.

Mi a karriered/ magánéleti szereped (amire a kérdéseket megválaszolod)?

Milyen szerepet játszol ebben a karrieredben?

Mik a jellemzői, viselkedései és tulajdonságai egy olyan személynek, aki „helyesen” játssza ezt a szerepet?

Mik a jellemzői, viselkedései és tulajdonságai egy olyan személynek, aki ezt a szerepet rosszul játssza”?

Hogyan viszonyul ezen szerep esetében az, ahogy Te játszod és az, amiben hiszel, hogy hogyan kellene játszani?

Hol tanultad meg, hogyan kell játszani ezt a szerepet?

Ki tanította vagy bizonyította ezt?

Tényleg hiszel abban, hogy a definíció „helyes”?

Ha nem, hogyan változtatnád meg?

Jó érzés, ha játszod ezt szerepet úgy, ahogy most játszod?

Helyesnek látod játszani ezt a szerepet úgy egyáltalán?

Hogyan kellene játszanod ezt a szerepet másképp annak érdekében, hogy az integrált legyen az igazi éneddel?

Ha ezeket akár csak egy-egy szerpere átgondolod, kemény, néha fájdalmas, néha szomorú emlékek, élmények, felismerések jöhetnek.

De ne félj ezektől, mert azzal, hogy ezek feljöttek, tudatosultak, már el tudsz indulni abba az irányba, hogy változtass rajtuk és ne a felvett édesanya, feleség, munkvállaló, vezető légy, hanem egy olyan valaki, ami tényleg szívedből, lelkedből jön.

Megsúgom, ez a szerep sokkal kevésbé lesz fárasztó, stresszes és lélekölő, mintha tovább játszanád az elvárt szerepet.

De adj magadnak erre időt, és lépésenként haladj az átalakításban, mint mindenben.

Ha pedig nehéz szembenézned ezekkel a dolgokkal, mert mondjuk ahogy elkezded átgondolni bekapcsolnak az önvédelmi mechanizmusok és nem jut eszedbe semmi válasz, akkor van itt az ideje segítséget kérni, egy külső szemet, aki rávilágít a válaszaid, sztorijaid alapján arra, hol lát ellentmondásokat, furcsaságokat. Mert ez utalhat arra, hogy nem a valódi lényeg szerint működsz!

Sok sikert és ha szükséges keress meg bátran, segítek visszatalálni önmagadhoz!

Az Én Utam zárt facebook csoport

Ha biztonságos környezetben szeretnéd megosztani a Veled történteket, a változásokat, amelyeket elértél, vagy ha a többiek eredményei is érdekelnek,  gyere a csoportunkba és fejlődjünk együtt!!!

Szikora Emese vagyok coach, tréner, segítek megtalálni a Te utadat 

Több olyan jelentős fordulat is történt az életemben, amely elindított az önismeret, önfejlesztés, majd végül a segítő szakma útján.

Majd úgy döntöttem, hogy a régi munkám, életstílusom megváltoztatásával együtt a segítő hivatást választom, ahol az én eddigi életutamon megtapasztaltakból építkezve és a tanult professzionális módszerekkel támogatom a hozzám fordulókat.

Bővebben olvashattok az életutamról, a Te utad/ Én utam módszerről is.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó blog bejegyzések:

A létbizonytalanság visszatartó ereje

A változtatástól sok minden vissztarthat. Az egyik legfontosabb, tényező lehet az anyagiak. Amikor attól fél valaki, hogy nem lesz elég bevétele, keresete, ha változtat.

Ki vagyok igazából?

Te tudod, ki is vagy te úgy igazán? Ki az a valódi Emese...? Hogy mennyire játszod az élet színpadán azt szerepet, ami igazán belőled jön?

Hiába döntesz, mégis ugyanott ragadsz?

Biztos jártál már úgy, hogy már nagyon rossz volt az adott élethelyzetben, már felismerted, hogy változnál, változtatnál, változtatni kellene, akár el is döntöd, el is kezded, aztán mégsem megy.

Hogyan tovább

Veled is sok elgondolkodtató dolog történt egy nehéz élethelyzet alatt, ami valamilyen a bezártsággal járt együtt?

Újra – nyitás

Túl vagyunk 2,5- 3 hónap korlátozáson, lassan újraindul az élet, megnyitnak az üzletek, újra bejárunk dolgozni, beindulnak a kisebb programok, de vajon Te ennek örülsz, vagy ez számodra félelmetes?

A hős útja

A hős útja segítésével megértjük, hogy már úton vagyunk, haladunk  valamifelé, hogy vannak  hullámvölgyek, választási pontok, de akkor is megyünk, haladunk és ez a legfontosabb, egy magasabb küldetés, életcél felé!

Adj értelmet a fájdalomnak

Hogyan tanuljunk meg okulni a nehézségekből, értsük meg miért történt velünk és legfontosabb, vegyük észre mit tanultunk belőle.

Eszik-e vagy isszák az önismeretet

Ez az Önismeretről szól, hiszen ez mindennek az alapján szerintem. Mármint minden önfejlesztési munkának, bármikor, ha változni, változtatni akarsz az életeden.

Évtervezés – tervezés nélkül

Az idei évtervezés program beszámolója, hogyan álmodtuk meg az idei év fókuszait és hagytuk a konkrét tervezést "másra"...

Mennyire nem vagyunk racionálisak

Sokszor találkozok coachingon olyan ügyfelekkel, akik azért nem hisznek magukban, mert olyan elvárásokat támasztanak maguknak, amelyeket nem tudnak teljesíteni.

Te utad interjú Máté Brigivel

Az első Te utad interjú! Azt mutatom meg, hogyan találta meg az interjú alanyom a saját útját: Máté Brigi

Tanulmányaim

Összegyűjtöm azokat a sztorikat, bejegyzéseket, posztokat, amelyekben arról írok beszámolókat, hogy mely tanulmányom mit adott nekem, hogyan használom a Veletek való munka során s Ti hogyan tudtok azokból profitálni.

Járd a Te utad és hagyd hogy kövessenek

Hogyan találd meg azt az utat, azt a módszert amely belőled jön. Amit hitelesen tudsz adni, ami igazán Te vagy.

Assziszi Szent Ferenc és az Ő újta

Hogyan tanulhatunk egy szent életéből, aki megtalálta és végigvitte a saját útját.

Mi történik velünk egy válás, szakítás után?

Arról, ami utána marad meg az emberekben, az elvált nőkben és férfiakban. És hogy mit lehet kezdeni ezzel, ami a válás után marad.

Mit mutatott meg nekünk Csernobil

Személyes vélemény, a szereplők élet-útjának bejárása, a mi élet-utunkra hatása és hogyan csináljuk jobban.