Mindfulness check-in

Picture of Emese

Emese

Mindfulness check-in

avagy csekkoljunk be a saját igazi, tudatos életünkbe.

Arról már nálam is olvashattok mi ez a mindfulness (tudatos jelenlét), mire jó és hogyan lehet csinálni, de kezdjük egy kis ismétléssel. Röviden a leginkább az a lényege, hogy legyünk valóban, igazában jelen az életünkben.

Észleljük az igazi valóságot magunk körül és, ami talán még fontosabb, vegyük észre mi zajlik bennünk, legyen az akár a testünk fizikai működése, akár a bennünk jelen lévő érzelmek, vagy átfutó gondolatok.

És, hogy ez mire lesz jó?

Egyrészt nemcsak átsuhanunk az életünkön, a napokon, heteken, éveken, hogy aztán hétvégén, év végén és talán nyugdíj idején azon csodálkozzunk, hogy rohan el így az idő. Ehelyett sokkal inkább megélhetünk minden pillanatot, érzést, szituációt. Másrészt pedig jobban ráláthatunk mindenre körülöttünk és bennünk is, ezáltal pedig sokkal inkább a valóságot észlelhetjük, nemcsak azt, ahogy azt mi látjuk.

Mindez azt eredményezheti, hogy sokkal boldogabbak, kiegyensúlyozottak lehetünk. Persze a negatív dolgokat is erőteljesebben érezhetjük, viszont a tudatosság által azt is jobban megértetjük miért történik velünk, és hogyan kezeljük.

Persze ezek elsőre nagy szavaknak tűnhetnek, de mint sok mindennek, ennek is a gyakorlás a titka. Ha sokszor csinálod, valóban odafigyelsz másokra és magadra is, megszokod és könnyen fog menni, később pedig már a nehezebb szituációkban is tudod alkalmazni.

A kezdéshez pedig nagyon jó megoldás az, ha naponta párszor „becsekkolsz a jelenbe”.

Amit aztán egyre többször csinálsz, egyre gyakrabban, végül pedig az életed részévé válik.

De hogy csináljuk ezt a becsekkolást?

Ez egy általában 1-től kb. 5 percig tartó gyakorlatot jelent, amely nem más,
mint hogy szkenneld végig magad, hogy vagy most, ebben a pillanatban
és ezt vedd tudomásul,
realizáld.

Ne minősítsd, ne akard megváltoztatni, csak lásd, érezd, gondold.

Figyeld meg a tested, tagjaid, szerveid fizikai jelzéseit, jeleit, az elméd állapotát, észlesz-e bármilyen gondolatot, érzést éppen most.

tudatos jelenlét becsekkolás
Mindfulness check-in

Ez a három dolog: a fizikai érzetek, gondolatok és érzések megfigyelésével tudsz közvetlen kapcsolatba kerülni a SAJÁT megéléseddel és a erőforrásaiddal, amelyek folyamatosan veled vannak a mindfulness gyakorlása során.

Maga a gyakorlat, a becsekkolás ezekből az egyszerű lépésekből áll:

  • Biztosíts magadnak egy kis időt

Teremtsd magadnak időt és helyet a gyakorlásra. Kevés ember tudja ezt kitartóan egyedül csinálni, kérdés Te ide tartozol-e? Ha nem, akkor csináld a pároddal, kollégával, családtaggal nyugodtan.  Ez a gyakorlás saját magad jobb elfogadását és elismerését eredményezheti.  Általa megismered, mi is van veled igazából.

  • Finoman tudatosítsd a pillanatot

Fordítsd a figyelmed a testedre, figyeld meg mi hogy működik, hol, mit érzel, mi jó, mi kevésbé, van-e fájdalom. Ne minősíts, gondolkodj ezeken az érzeteken, csak vedd tudomásul.

Ugyanígy figyeld meg milyen gondolatok és érzések jelennek meg és suhannak át benned. Ezeket se értékeld, elemezd, csak figyelj rájuk. Így tudsz teljesen a jelen pillanatban lenni.

Ha elkezdenél valami megítélni, minősíteni, csak vedd észre ezt is és engedd el, aztán finoman térj vissza saját magad megfigyeléséhez. Folytasd ezt kb. 3 percig.

  • Ismerd el magadat

Így a gyakorlat végefelé, tudatosítsd újra, hogy ma is tettél magadért valamit, hogy a jelenben voltál és hogy ezáltal a jóléted, a boldogabb életed felé tettél egy lépést.

Forrás: https://www.mindful.org/a-daily-mindful-check-in-practice/

Picture of Emese

Emese

Szikora Emese business coach vagyok. Célom, hogy vezetőként, vagy munkavállalóként a napi problémák megoldásában, a csapat együttműködésének és a saját gondolkodásmódod fejlesztésében támogassalak. Vállalkozóként abban segítselek hogy felépíts egy jól működő, sikeres, rád szabott vállalkozást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek