Vállalkozás, de milyen cégben?

Picture of Emese

Emese

Vállalkoznál, számláznál is? Hát ahhoz bizony kell egy cég, vagy egyéni vállalkozás

Ha egy vállalkozást indítasz, ma Magyarországon ehhez létre kell hoznod valamilyen gazdasági egységet.

Természetesen elindulhatsz úgy is, hogy először magánszemélyként készítesz dolgokat, adsz tanácsot valamiben akár ingyen, ismerősöknek. Ehhez még nem kell céget alapítanod.

De amint pénzt kérsz érte, akkor számlát kell adnod és ahhoz valamilyen cég, vagy egyéni vállalkozás szükséges.

No, ezt gondolom legtöbben azért tudtátok. De nem mindegy, milyen szükséges-e gazdasági társaságot alapítanod, vagy elég kiváltanod az egyéni vállalkozást. Ahogy az sem mindegy, melyik esetben milyen adózást választasz, hogyan számolod el a költségeket.

Mindez attól is függ, kinek értékesítesz, inkább magánszemélyeknek, vagy inkább cégeknek. Előbbi esetben az áfa mentes ár lehet a jobb, utóbbiban az áfás.

Az is kérdés, mekkora mennyiségű és milyen magas értékű árut, terméket értékesítesz. Több darab, alacsonyabb áron, vagy kevés, magas árú szolgáltatás? Vannak, lesznek alkalmazottak a vállalkozásban, esetleg nagyobb mértékű anyagköltséged lesz vagy csak néhány alapvető költséggel számolsz, mert a saját tudásodat adod el.

Ezek mentén fontos az adószabályokat is figyelembe venni, nehogy rosszul járj, vagy súlyos százezres büntetés legyen a vége.

Ezek az információk nagyrészt pont az előző rész alapján elkészített stratégiából is kiderülnek, ezért is fontos azt még a vállalkozás indítása előtt átgondolni, összeírni!

Én anno sok kört jártam ezzel és a mai napig van mit tanulnom. A vállalkozói szolgáltatásomat nem új cégként indítom el, így a jogi alapjaim már rendben vannak.

Hogy csináltam és a saját vállalkozásomban?

Én egyéni vállalkozóként dolgozom ezen a téren és kezelem ennek nyilvántartásait (bevétel kezelés, számlázási rendszer online bejelentése, iparűzési adó, kamarai tagság, majd évente adó nyilatkozat).

Coachként meg kell felelnem ezen felül többféle törvénynek, sőt idén szeptembertől a tréningek miatt a felnőttképzési törvény szerinti bejelentkezés és bejelentési is fontossá vált.

Ezekről magadtól nem biztos, hogy értesülsz, igen, hasznos, ha tagja vagy vállalkozói csoportoknak, ahol valaki biztosan észreveszi és jelzi a többieknek, ha új szabálynak kell megfelleni.

Viszont ennél még jobb, ha van körülötted egy könyvelő, jogász, ügyvéd, vagy olyan szakember, aki a vállalkozásokra vonatkozó – akár iparág sepcifikus – szabályozásokat követi.

Mert ma Magyarországon a törvény nem ismerete nem ment fel a büntetés alól. És azt senki nem szeretné, hogy a nehezen, vagy épp boldogan megkeresett bevételnek akár nagyobb részét büntetésre kelljen kifizetni.

Arról nem is beszélve, hogy az ilyen dolgok, mennyire le tudnak törni emberileg, lelkileg, csökkentik a motivációt és sokkal nehezebb újra felállni, jó kedvűen, lelkesen folytatni.

Ezért jobb, megelőzni.

Neked van élményed, amikor valamiről nem tudtál és ezért (majdnem) megbüntettek? Oszd meg, hogy tanuljunk belőle!

Ha nem tudod, mi mindennel kell foglalkoznod egy vállalkozás indításánál a megfelelő jogi háttér kialakításán túl, akkor töltsd le az ingyenes Tedd rendszerbe a vállalkozásodat kiadványomat.

Picture of Emese

Emese

Szikora Emese business coach vagyok. Célom, hogy vezetőként, vagy munkavállalóként a napi problémák megoldásában, a csapat együttműködésének és a saját gondolkodásmódod fejlesztésében támogassalak. Vállalkozóként abban segítselek hogy felépíts egy jól működő, sikeres, rád szabott vállalkozást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek