Az én márciusi tavaszom?

Picture of Emese

Emese

márciusi hónap vállalkozói értékelés

avagy március hónap vállalkozói értékelése

Ahogy a korábbi 2021-es terveimről szóló bejegyzésben ígértem, megmutatom nektek, hogyan haladok azokkal. Február elején már megmutattam a januári értékelésem, majd március elején a februárit, most pedig már itt van április, így jövök a máriusical!

Emlékeztetőül, miért érdemes hónap értékelést csinálnod?

Minden hónap végén érdemes visszanézni az elmúlt 28-31 napra, több céllal is.

Meg tudod nézni, hogy a kitűzött céljaid felé mennyire tudtál haladni, az eltervezett feladatok közül mennyit tudtál teljesíteni?

Ha azt találod, hogy valamiért nem úgy haladsz, ahogy szeretnél, valahogy nem jönnek az eredmények, akkor változtass!

Hiszen van még hátra több hónapod!

Ha most korrigálsz, pontosítasz, akkor még egy csomó időd van idén, hogy beérjenek a változtatások! Át tudod gondolni, hogyan és mennyit tudtál dolgozni a hónapban. Értékelni tudod magadat, a munkádat, az egész hónapodat.

És akkor az én elég jó márciusom

Húú, hát ez a hónap elég kacifántos volt. Még február végén meghoztam pár döntést, hogy bevétel, siker szempontjából mire fókuszáljak azután. Ezek:

ajánlás, együttműködés, kapcsolatépítés – mert ebből jönnek az új ügyfelek

Ezek egy részét csináltam is, főleg a kapcsolatépítést, amiből sikerült is egy új ügyféllel megállapodni, egy másik cégnél pedig ajánlat adás fázisban vagyok. Sok-sok tapasztalatot, komfortzóna átlépést okozott és még fog is okozni ez a téma, de tanulom, csinálom, épülök és szépülök általa. Ezt folytatnom kell.

Elért céljaim

Elindítottam az ajánlás kéréseket, folytattam a kapcsolatfelvételeket régi és új ismerősökkel, ismeretlenekkel is. Jól megy az üzenet, email írás, a telefonálás már nehezebb, de abban is haladok.

Jól bevált a heti tartalomkészítési stratégia, működik, csinálom és van eredménye, közösség, követő növekedés minden csatornán.

Meghívtak egy elég menő podcast-ba, tartottam több élő adást a csoportban, egyet idegenben is, ez mind márkaépítő hatású is!

Alakulnak a vállalkozói konzultációk is, de itt még van mit tenni.

Ami nem sikerült:

 • új tréninget értékesítenem (ez azért részben a covid hatása is)
 • ajánlásból ügyfelet szereznem – ez érdekes tanulságokkal járt, még írok róla
 • a parkolópályára tett termékek, szolgáltatásokkal haladás (sablonok, workshop sorozat)
 • az egyéni coaching-ok, konzultációk számába visszaesés volt, amit részben a plusz lezárásnak tudok be, az emberek még jobban takarékoskodnak

Mi ment jól?

A Vállalkozói hétzáró programokra egyre többen, több helyről, országból jönnek, egyre mélyebben megnyílnak egymás előtt, megosztják kérdéseiket, problémáikat, komoly kis közösség kezd kialakulni, erre nagyon büszke vagyok.

Van egy fantasztikus folyamatom, ahol hipnoterápiás eszközökkel is dolgozunk, nagyon jó eredményekről számol be az ügyfelem, ettől pedig én is boldog vagyok!

Hogyan tovább vállalkozóként 5 napos közös program (kihívás) és a záró élő adás. Sokan követték, kommentelték és nézték meg!

Csinálom a napi vállalkozói tippek rövid videókat, nő a youtube követők száma, de főleg a videókét nézőké, és már tudom nézni, milyen téma az, ami leginkább érdekli a közönségemet (pl. tartalomkészítés, tudatosság, kapcsolatépítés)

Az Elég jó vállalkozó csoport létszáma 130-163-ra nőtt, ami fantasztikus növekedés, de a legjobb, hogy mai facebook algoritmus alapján elég jól? sikerült aktivizálni is a tagokat, 50-100 közötti poszt elérésekkel…

A bevételeim kicsit csökkentek februárhoz képest, de még mindig az elvárt mininum környékén vannak, így nem esem kétségbe.

Mi volt nehéz?

Fókuszálás, fókuszálás, fókuszálás.

És nem csak simán úgy értve, hogy ne foglalkozzak egyszerre több dolgokkal, hanem, hogy azzal foglalkozzak, amivel KELL, ami ügyfelet, bevételt hoz, vagy legalábbis, ami a felé visz.

Sokkal szívesebben írok, válaszolok a csoportba, mint felhívni valakit kapcsolatépítés szempontjából és mindent megteszek, hogy utóbbira ne maradjon idő. Persze sokszor megemberelem magam és azt csinálom, ami fontos, de ennek ára van. Csökken a lelkesedés, jobban elfáradok, pl. Ezért folyamatosan dolgozom a saját gondolkodásmód fejlesztésemen is, amit a közösségnek is átadok!

Márciusban nagyon sok időt elvitt az ügyfelekkel való időpont egyeztetés, jön-e coachingra, konzultációra, vagy nem, mennyi időre jöjjön, mikor kérdezzek rá, stb. Úgy látom, nagyon fáradnak az emberek, és hát egyelőre én is csak a képernyő elé tudom őket leültetni, így persze, hogy kevésbé lelkesek…

Még mindig kicsit több feladatot tervezek egy napra, de már kevésbé és sikerült össze szinkronizálnom a feladat tervezőmet a naptárral, így egy helyen látom, mennyi minden van egy napra, és jobban tudok szelektálni, akár program, akár feladat. A feladatokat pedig napon belül is határidőzöm, még ha nem is tartom be teljesen, ad egy vázat a napomnak.

Az elvégzett feladatok

 • Coaching, konzultációk száma: 24 alkalom
 • csoportos programok, élő adások, előadások száma: 9 alkalom
 • Yotube feliratkozók száma: 32 (+11), megtekintések 163, 8,7 óra
 • tanulás, videók nézése: minden hétköznap gyaloglás közben fél óra
 • szumma kb 100 poszt, ebből a csoportban 57, reakció: 551, hozzászólás: 551, átlag 107 aktív tag; a 100-ból youtube videó: 10 db, 89 megtekintés
 • instán 411 követő, 16 posttal; 3 hírlevél, 40% fölötti megnyitással

(ennek azért örülök, mert van értelme készíteni őket, olvassátok, nézitek?)

 • részvétel egy egész napos tréningen, 4* 3 órás mastermind-on, 3*1 órás előadáson
 • tucat kapcsolatfelvételi üzenet, heti 2-3 telefonos kapcsolatépítés, 2 kapcsolatépítő rendezvényen részvétel
 • egy 5 napos kihívás futtatása, posztok, kommentek, válaszok kezelése
 • tanultam marketinget, kihívás készítést, előadásról, feladat tervezésről, ügyfél szerzésről

Ok, így végig nézve azt hiszem elégedett lehetek, én megtettem, amit tudtam?

Elárulom, ezért érdemes ezt megcsinálni!!

Összességében milyen volt a márciusom?

Ügyfelek és bevétel szempontjából kicsit nehezebb, át kell gondolnom, mennyi ebből az én sarcom, mennyi a vírus miatti lezárásé. Mindenesetre áprilisra van egy tervem, amit már el is indítottam!

Viszont kitartótan építem az elég jó vállalkozó imázsát csoportban és a külvilág fele és nagyon pozitív a fogadtatása, így úgy érzem, ez nagyon jó irány és már bennem is összeállt a kép, hogy tudom ezt jól felépíteni!

Megy a kapcsolatépítés, csak merészebbnek kell lennem, az ajánlási rendszert is jobban be kell indítanom és kitalálnom, hogy kihez kérjek ajánlást, mert rájöttem, hogy bármilyen célcsoportól, szolgáltatásról van szó, ez az egyik kulcs!

A vállalkozók most kicsit megtorpantak a korlátozások, gazdasági hatások miatt, de nem szabad feladnom, folytatnom kell, mert az kiderült, hogy igény van rá!

Viszont a hónapban sokszor éreztem úgy, hogy nagyon elfáradtam, ami a fenti feladatjegyzéket látva nem is csoda. Nem tudom még hogyan, de valahogy még jobban szűkítenem kell a fókuszt, a feladatok mennyiségét, vagy még jobban strukturálni, mivel, hogyan haladjak, a háztartás, család, kutyusok és persze az én-időm, kikapcsolódás megtartása mellett. Ezen folyamatosan dolgozom, értékelem, javítom, ha kell pihenek, és persze a covid rám is hat, ezt is befolyásolja.

Végül Áprilisra ezeket a fontos célokat, témákat írtam össze

Ezt most a részletek előtt egyszerűen számokban fogalmaztam meg a fókusz pontok, főbb területek arányaiban.

A tervem így néz ki:

ajánlások5%
kapcsolattartás15%
marketing feladatok25%
szakmai (coaching, konz. elő, utómunka)40%
tervezés, feladatok, követés15%

Ez márciusban sokkal marketing súlyosabb volt, az ajánlás és kapcsolattartás és a szakmai munka volt kevesebb (kevesebb ügyfél miatt is), de utóbbiakból többet szeretnék, marketingre pedig valahogy kevesebb időt tölteni. Ez nem jelenti azt, hogy kevesebbet kell tennem érte, inkább máshogy, ami tényleg hasznos, azzal foglalkozni.

És ahogy írtam, a márciusi nagy elfáradásokból okulva, áprilisban többet, vagy jobban pihenni, kikapcsolódni. Ez jelentheti nap közbeni rövid pihenőket, más csinálást, és a jobb időnek hála a hétvégi kimozdulást, kirándulást és hát persze az új házikó rendbetételének örömteli pillanatait is.

Amiben nagyon bízom, hogy áprilisban már lehetőségem lesz, ahogy nektek is, személyes találkozásokra is, mert már azok is nagyon hiányoznak!

Jó hónap értékelést, és jövök a következő hónnappal nemsokára!

Picture of Emese

Emese

Szikora Emese business coach vagyok. Célom, hogy vezetőként, vagy munkavállalóként a napi problémák megoldásában, a csapat együttműködésének és a saját gondolkodásmódod fejlesztésében támogassalak. Vállalkozóként abban segítselek hogy felépíts egy jól működő, sikeres, rád szabott vállalkozást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek