Enyhítsd a szorongásod a mindfullness módszerével

Picture of Emese

Emese

Legyél túl rajta úgy, hogy megbízol az érzékelésedben

Amikor a szorongás, vagy idegesség kizökkent minket a lelki békénkből, akkor nehéz jelen lenni a pillanatban.

De van egy jó módszer, ami segít az agyunkat felszabadítani ezen érzések alól és visszatéríteni az itt és most-ba.

A 5-4-3-2-1 módszer egyszerű módja annak, hogy visszaszerezd az irányítást. Több, mint csak visszaszámolás 5-től 1-ig.

Inkább arról szól ez a „trükk”, hogy úgy segít minket vissza a jelenlétbe, hogy visszaszerzi a bizalmat az öt érzékszervünkben: látás, hallás, érintés, szaglás és ízlelés.

Az első lépésként nézz körül a környezetedben és azonosíts 5 dolgot, amit látsz ebben a pillanatban.

Ezután keress négy dolgot, amit hallasz, majd hármat, amit érzel, érzékelsz – ami lehet a lábadtól kezdve, ami a cipődben van a gyűrűig, ami az ujjadon van a levegőig a bőröd körül bármi.

Aztán két dolgot, amit szagot, illatot felfedezel, és végül, egy dolgot, amit ízlelsz (akár valami korábbi dolog, ami a nyelveden maradt).

Ezeket a lépéseket meg lehet tenni gyorsan, a hatásfoka ettől ugyanúgy megvan.

A gyakorlat úgy segít eltávolodni az idegességtől, hogy közben a jelenre, ami körülötted zajlik tereli a figyelmedet az idegesség, szorongás tárgyáról. Vagyis segít megszakítani a az egészségtelen gondolatfolyamot.

A gyakorlat, azaz a trükk a midfullness (tudatos jelenlét) alapja és nemcsak a szorongás, de bármilyen más rossz, negatív érzés, állapot esetén segíthet, mint pl. rossz kedv, depresszió, stressz és egyéb pszichés eredetű betegségek.

Saját megjegyzés: nyilván nem csodaszer, és először nehéz is végigmenni az 5 lépésen. De érdemes gyakorolni, és hosszú távon nemcsak a pillanatokra tud kizökkenteni a nehéz érzésekből, de hosszabb időre is. Persze a tartós rossz hangulatnak mindig lehetnek mélyebb okai, amit érdemes feltárni és megdolgozni.

Picture of Emese

Emese

Szikora Emese business coach vagyok. Célom, hogy vezetőként, vagy munkavállalóként a napi problémák megoldásában, a csapat együttműködésének és a saját gondolkodásmódod fejlesztésében támogassalak. Vállalkozóként abban segítselek hogy felépíts egy jól működő, sikeres, rád szabott vállalkozást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek