fbpx

Enyhítsd a szorongásod a mindfullness módszerével

Share on facebook
Share on email
Share on linkedin

Legyél túl rajta úgy, hogy megbízol az érzékelésedben

Amikor a szorongás, vagy idegesség kizökkent minket a lelki békénkből, akkor nehéz jelen lenni a pillanatban.

De van egy jó módszer, ami segít az agyunkat felszabadítani ezen érzések alól és visszatéríteni az itt és most-ba.

A 5-4-3-2-1 módszer egyszerű módja annak, hogy visszaszerezd az irányítást. Több, mint csak visszaszámolás 5-től 1-ig.

Inkább arról szól ez a „trükk”, hogy úgy segít minket vissza a jelenlétbe, hogy visszaszerzi a bizalmat az öt érzékszervünkben: látás, hallás, érintés, szaglás és ízlelés.

Az első lépésként nézz körül a környezetedben és azonosíts 5 dolgot, amit látsz ebben a pillanatban.

Ezután keress négy dolgot, amit hallasz, majd hármat, amit érzel, érzékelsz – ami lehet a lábadtól kezdve, ami a cipődben van a gyűrűig, ami az ujjadon van a levegőig a bőröd körül bármi.

Aztán két dolgot, amit szagot, illatot felfedezel, és végül, egy dolgot, amit ízlelsz (akár valami korábbi dolog, ami a nyelveden maradt).

Ezeket a lépéseket meg lehet tenni gyorsan, a hatásfoka ettől ugyanúgy megvan.

A gyakorlat úgy segít eltávolodni az idegességtől, hogy közben a jelenre, ami körülötted zajlik tereli a figyelmedet az idegesség, szorongás tárgyáról. Vagyis segít megszakítani a az egészségtelen gondolatfolyamot.

A gyakorlat, azaz a trükk a midfullness (tudatos jelenlét) alapja és nemcsak a szorongás, de bármilyen más rossz, negatív érzés, állapot esetén segíthet, mint pl. rossz kedv, depresszió, stressz és egyéb pszichés eredetű betegségek.

Saját megjegyzés: nyilván nem csodaszer, és először nehéz is végigmenni az 5 lépésen. De érdemes gyakorolni, és hosszú távon nemcsak a pillanatokra tud kizökkenteni a nehéz érzésekből, de hosszabb időre is. Persze a tartós rossz hangulatnak mindig lehetnek mélyebb okai, amit érdemes feltárni és megdolgozni.

Emese

Emese

Szikora Emese coach, tréner vagyok. Célom, hogy magánemberként és vállalkozóként segítselek egy teljesebb életet élni, akár magadban, akár a munkádban megtalálni az örömöt, kiteljesedést. Ehhez nyújtok eszközöket, módszereket, anyagokat és szolgáltatásokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További friss cikkek