Miért fontos és hasznos az év tervezés

Picture of Emese

Emese

Az alábbiakban arról olvashattok, milyen tapasztalataim vannak a következő év megtervezéséről, kitérve arra, miért tartom egy nagyon jó lehetőségnek és eszköznek, szerintem mire jó, mire hat és végül arra is kitérek, hogyan javaslom csinálni.

Egy tavalyi bejegyzésemben már írtam arról, miért fontos az év lezárása. Ezt most is hasznosnak tartom, javaslom olvassátok át azt is.

Az új év megtervezése

Most azonban inkább az új évről szeretnék mesélni. Mégpedig annak is egy olyan válfajáról, amely – legalábbis pillanatnyilag – félreteszi a múltat, hogy mit nem sikerült eddig megtenni, lezárni, vagy hogy mit hagyunk hátra az előző évre.

Azt gondolom fontos helyre tenni a dolgokat (lásd előző év lezárása), de néha úgy lehet csak nagyokat álmodni (és aztán azt megvalósítani), ha egy kicsit elrugaszkodunk a jelentől, akár a valóságtól, a problémáktól, megoldatlan ügyeinktől. Ezért is csinálom én az év tervezést így, az álmokra, a jövőre koncentrálva.

év tervezés bemutató
Év tervezés

Az év tervezés haszna

De nézzük először azt, hogy miért jó szerintem úgy nekivágni egy új évnek, hogy előre átgondoljuk mit szeretnénk elérni, megvalósítani.

Ugyanazért, amiért érdemes az egész életünket átgondoltabban, tervezettebben élni. Persze itt nem arra gondolok, hogy minden napot, percet le kell fixálni, hiszen az frusztráló lehet. Inkább arra, hogy az irányokat, a fő célokat lássuk, amit el szeretnénk érni, ahogy élni szeretnénk. És ezt lehet aztán úgymond leszűkíteni és pontosítani a következő egy évre.

És mit érünk el az év tervezéssel?

Egyrészt biztonságot. Azáltal, hogy tudom, mi a fontos, mit miért csinálok, látom, hogy mi értelme van annak amin éppen dolgozom (legyen az akár munka, akár saját magam fejlesztése) és hogy hova juthatok el általa. Ha pedig valamit elvégeztem, akkor tudom, hogy ennyivel is több lettem. Ez pedig nekem önbizalmat ad, amitől végső soron biztonságot jelent.

Másrészt pedig azzal, hogy a vágyakból tervet csinálok, értelmet nyer minden kisebb – nagyobb, könnyebb – bonyolultabb feladat. Tudom, hogy ha azt megteszem, mit érhetek el. Látom a folyamatot. Ez pedig nagyon motiváló tud lenni.

Ha nem így lenne, akkor csak élném a hétköznapokat, valószínűleg sokat panaszkodnék, hogy mi miért történik velem, sok mindent nem is értenék abból, hogy mi zajlik, plusz olyan érzésem is lenne, hogy csak sodródok az eseményekkel és nem én irányítom.

Az év tervezéssel pont ezt írom felül azáltal, hogy meghatározom az irányt, kitalálom a lépéseket és szisztematikusan végigmegyek rajta.

Az év tervező program

Ezért készítettem Nektek Az Én jövő Évem 2018 évtervező eseményt, amelyen ez lesz a célunk. Hogy mindenki, aki részt vesz rajta, egy olyan anyaggal mehessen haza, ami alapján tudja merre kormányozza az életét 2018-ban!

Egy következő bejegyzésben szó lesz arról, hogy miért csinálom én mindezt a vágyakból kiindulva, majd egy másikban arról is, hogy ha van már egy tervem a következő évemre, mit érdemes csinálni év közben, hogy meg is valósuljon ez a terv!

Picture of Emese

Emese

Szikora Emese business coach vagyok. Célom, hogy vezetőként, vagy munkavállalóként a napi problémák megoldásában, a csapat együttműködésének és a saját gondolkodásmódod fejlesztésében támogassalak. Vállalkozóként abban segítselek hogy felépíts egy jól működő, sikeres, rád szabott vállalkozást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek