Mi is az, hogy elakadás?

Picture of Emese

Emese

Gondoltam leírom, hogy én mit tekintek elakadásnak, illetve, hogy milyen megoldást tudok rá javasolni.

De mielőtt belekezdek, fontos, hogy a gyógymód nem csodaszer, nem fog mindent egy csapásra megoldani. Segíteni tud abban, hogy észrevedd a problémát, tudatosítsd és elindulj egy másik úton, ahol a nehézséget magad mögött hagyhatod.

Nem egy vállrándítással, kőkemény munkával magadon.

Tehát milyen is az, ha elakadtál?

Szerintem elakadásról akkor beszélünk, ha az életedben, vagy annak egy területén, akár egy konkrét témában megrekedtél.

Érzed, hogy valami nem jó, vagy egyszerűen nem haladsz előbbre, lehet, hogy még tudod is mit szeretnél, de valahogy nem tudsz lépni. De az is lehet, hogy nem is tudod merre tovább, csak egyszerűen látod, hogy ugyanabban a gödörben ülsz régóta.

Ismerős?

Biztosan mindenkinek vagy egy-egy (vagy jó sok) ilyen területe, szituációja.

Ahhoz, hogy bármit kezdeni lehessen egy – egy ilyen esettel, a legfontosabb, hogy észrevedd, hogy megrekedtél

Először is azt, hogy hol: pl.

 • munka, hivatás / tanulás
 • párkapcsolat
 • család, gyerek
 • egészség
 • személyes fejlődés
 • szabadidő, kikapcsolódás
 • hit, vallás, eszme

Aztán azt, hogy mi a konkrét probléma. Mit csinálsz, vagy nem csinálsz ugyanúgy, mivel nem haladsz, mibe rögzültél bele.

Aztán lehet továbblépni a megoldási, továbblépési lehetőségek felé.

Nézzünk néhány esetet,

amiből arra következtethetsz, valahol, valamikor, valamiben elakadtál:

 • ha úgy érzed semmi nem sikerül, ha a munkahelyeden minden nap úgy mész be, hogy jaj, már megint ide kellett jönnöm, vagy ha úgy érkezel haza, hogy jaj mi vár rám itthon – akkor lehet, hogy nem jó helyen vagy, nem az igazi hivatásodban, vagy nem az igazi párod mellett (vagy legalábbis valami elromlott, amit akár meg lehet javítani)…
 • ha úgy látod minden összefog az ellen, hogy valahova eljuss (program, segítő), ha egyszerűen nem tudod elküldeni a jelentkezésedet egy olyan helyre, amiben igazán nem is vagy biztos, vagy ha pl. nem tudod rávenni magad, hogy gondolkozz a nyári programokon (vagy őszin, vagy télin), akkor lehet, hogy olyan irányba akarsz elindulni, ami nem igazán a te irányod, legyen az új munka, iskola, segítő, vagy bármilyen családi program…
 • ha úgy gondolod, vannak terveid, de azt sem tudod, hogy állj neki átgondolni, nemhogy elkezd megvalósítani, vagy még azt sem akarod átgondolni, hogy a következő hónapjaidat hogyan, kivel, hol töltöd, miket fogsz csinálni, hova szeretnél elérni, akkor lehet, hogy valami visszatart attól, hogy a jövőddel foglalkozz, valami a múltból, jelenből…
 • aztán olyasmi is előfordulhat, hogy akikkel eddig szerettél együtt lenni (és itt nem feltétlenül férjre, párra gondolok, hanem akár barátra, ismerősre, kollégára), azok társaságára már nem vágysz, vagy amit eddig szerettél csinálni (akár valamilyen sport, akár hobby), az már nem foglalkoztat. Akkor lehet, hogy egyszerűen elég volt abból a környezetből, valami, valaki másra vágysz (persze itt rögtön szólok, hogy nem hiszek az „eldobható kapcsolatoknak”, ilyenkor valószínűleg magunkon és a kapcsolódásunkon kell változtatni, de azt is el elehet fogadni, ha valakivel véget ért a közös utunk, mert már megtanultuk egymástól, amit meg kellett).

Ha viszont csak a feszítő érzés van meg, de egyedül valahogy mégsem sikerül azonosítani mi a baj, akkor javaslom az új workshopomat, ahol együtt kiderítjük!

Ha felismerted, hogyan tovább?

Na de mi van, ha rájössz mi a baj, mi okoz számodra gondot, akkor a következő lépés, hogy rájöjj, hogyan oldd meg.

Nem áltatlak, általában ezeket az elakadásokat – főleg, amelyek már akár több éve tartanak – nagyon nehéz saját kútfőből, saját erőből, egyedül megoldani.

Egyszerűen azért, mert nem tudunk kívül helyezkedni saját magunkon és kívülről ránézni az életünkre, az adott szituációra. Vagy legalábbis nagyon keveseknek megy ez. Sok évnyi mindfulness és meditáció segíthet benne….

Ha szeretnéd megpróbálni, akkor kb. ilyen lépéseket kell megtenned:

 • ha megvan a téma, akkor meg kell találnod az elakadás okozóját, okát. Először azt, hogy ez külső tényező, vagy mi magunk okozzuk (pl. negatív gondolatokkal, úgysem sikerül, nem értek hozzá, nem tudom megcsinálni…)?
 • ha megtaláltad az okot és ez külső dolog, akkor gondold át, azt hogyan tudnád kezelni?
 • ha ez Valaki, akkor pedig azt, Vele hogy tudod megoldani a problémát, pl. megbeszélheted vele, hogy ez neked fontos, hogy neki is jó lesz…
 • ha pedig belső tényező, akkor hogyan hallgattathatod el az a kis negatív belső hangot? Pl. ha bebizonyítod magadnak, hogy meg tudod csinálni, hogy továbbmész? Érdemes az ilyen gondolataidat gyűjteni és értékelni, megállapítani, hogy igazak, vagy nem! Vagy hogyan tudsz máshogy működni, hozzáállni a esethez?
 • És persze az sem szégyen, ha ilyenkor segítséget kérsz. Bárkitől, baráttól, vagy persze magadtól, a benned lévő erőforrások, a tudásod, a tapasztalataid „elővételéve”.

Talán könnyűnek tűnik a felsorolás, de minden pont mögött sok-sok önismereti, elemzési, önfejlesztési munka van, ha sikert akarsz elérni.

Természetesen nem lehetetlen, hiszen sok kisebb, nagyobb problémát megoldunk saját magunk is.

Picture of Emese

Emese

Szikora Emese business coach vagyok. Célom, hogy vezetőként, vagy munkavállalóként a napi problémák megoldásában, a csapat együttműködésének és a saját gondolkodásmódod fejlesztésében támogassalak. Vállalkozóként abban segítselek hogy felépíts egy jól működő, sikeres, rád szabott vállalkozást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek